700 лв. минимална заплата от 1 ноември? Нямало как да стане

Не можело с административни мерки да се налага скок на доходите в частния сектор
161
700 лв. минимална заплата от 1 ноември? Нямало как да стане
Снимка: БГНЕС

Вдигане на минималната работна заплата /МРЗ/ от 1 ноември на 700 лв., както предлагат от КНСБ, не би могло да се случи, заяви служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев в предаването "Неделя 150" по БНР.

"Не може с административни мерки да налагаме увеличаване на доходите в частния сектор, там действат други правила. В държавната администрация нещата стоят по друг начин. Там със съответните бюджети се приема нарастване на доходите", посочи Донев. Той каза, че МРЗ се определя от правителството, заложена е и в държавния бюджет. От нейния размер зависят много плащания по други закони. Една промяна на нейния размер, два месеца преди края на годината, ще доведе до необходимостта да бъдат направени промени в редица плащания към общините и държавата. "Според мен това е процес, който върви през социалния диалог, с работодателите и синдикатите, но едно такова вдигане на МРЗ не би могло да се случи от 1 ноември без да имаме НС, което да промени съответните параметри в държавния бюджет", заяви социалният министър.

Министър Донев каза още, че правителството не предвижда актуализация на бюджета преди края на годината. Изборите за НС са на 14 ноември, ЦИК трябва да излезе със своето решение за избраните народни представители, президентът да издаде указ за свикване на НС, което ще отнеме време, посочи той. "Няма да има време за актуализация на бюджета, актуализация на бюджета не е възможна десет-петнайсет дни преди изтичане на календарната година", подчерта министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: заплатаГълъб Донев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
12
 
! Отговори
9988 преди 2 години
искат да вдигнат минималната не заради хората а заради тях - на вдичките тези плъхове заплатите са обвързани с минималната, пука им на *** за хората..
80
10
 
7
 
! Отговори
Георги преди 2 години
И без това бедните харчат парите си за алкохол, цигари, дрога и хазарт. За тях е по-здравословно да не получават повече пари
79
2
 
2
 
! Отговори
Доц. д-р Чоко Боков преди 2 години
До ТаняТи изкопа ли компира, че се изказваш по теми, по които си функционално неграмотна.
78
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евасиии и държавата,това да увеличиш разходът си(Незнайно Откъде и как) с 500 милиона лева за предизборни добавки за пенсионерите не било проблем,ама виждаш ли да натовариш родните "бизнесмени"с едни 29 милиона месечно,колкото би струвало месечното увеличение на минималните заплати на около 490 хиляди люде било СТРАШЕН ПРОБЛЕМ!
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега след 12 години управление на ГЕРБ половината хора в България имат брутна заплата под 820 лева, което е под 636 лева нетна заплата. Ако се вдигне минималната брутна заплата на 700 лева, какво ли ще стане със заплатите на тези хора?!
76
9
 
13
 
! Отговори
ГЕРБ = МАФИЯ преди 2 години
То 700 лева минимална заплата можехме да имаме още през 2016 година, а сега можеше да е 1200-1400 лева минималната заплата, но това щеше да стане, ако мутрите не бяха взели властта през 2009 година, за да крадат чрез държавата.
75
1
 
10
 
! Отговори
Доц. д-р Чоко Боков преди 2 години
Гълъбчо, подлого, ами тогава я направи 250 лв., да видиш как бизнесът ще ръкопляска на т.нар. от теб административна мярка.
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тогава ще ви изметем всичките крадливи б.клуци
73
3
 
5
 
! Отговори
Павел преди 2 години
Блажени са вярващите, че като се увеличава цифрата върху хартията и ставаш по-богат
72
1
 
0
 
! Отговори
До мартинчУ петрУв преди 2 години
Абе гААлфони като теб,не е лошо да замълчат в случая!
71
7
 
12
 
! Отговори
Мартин Петров преди 2 години
Вдигането на минималната заплата води до галопираща инфлация. Случи ли се тя, то е твърде вероятно да се стигне и до хипер инфлация.
70
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майко мила 25? повишаване на мин.заплащане щяло да събори родният бизнес,ами да ви еваааааа и работодателите щом някой от вас го събарят такива Колосални суми!
69
4
 
3
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Да, така е. Объркаха се хептен нещата в тая държава. Едно време автомонтьор, фризьорка или сервитьорка правеха пари. След това ИТ-тата. А сега - бай ман-го строителя. *** си "Камъните падат" търка там нещо, изсе-ре се, остави си ръцете навсякъде и ... накрая пачка. Аз се преквалифицирам. Не се изисква нито опит, нито пък умения. Важното е да ти се вържат "на майсторлъка". След това им се-реш в устата.
68
2
 
4
 
! Отговори
До 78 преди 2 години
Това пак не дава отговор на въпроса ми "Кой се хваща на минимална заплата?". Какво трябва да работиш, че да си съгласен да ти плащат толкова? Що се отнася до строителните работници.... без коментар :)
67
1
 
3
 
! Отговори
До 74 преди 2 години
Ами той един фаянсаджия си докарва повече и ако вземе 2 момчета за гипскартон и шплаковка sky is the limit....... Ама наистина, докато при тебе, трудна работа..... Ай титата строителните работници ги удариха в земята. Ама така е като теглят кредити и дават за ремонт.
66
3
 
0
 
! Отговори
Ларавел преди 2 години
Фреймуърк за PHP - да.
65
0
 
1
 
! Отговори
az преди 2 години
До БалонТози изби рибата! Минималната заплата била "скок на доходите в частния сектор"?! Сериозно?! Защо тогава статистиката твърди, че средната заплата е далеч по-висока?! Вече може да е и към 1200 лв!
64
0
 
2
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Ларавел? Това не беше ли нещо на ПХП? Много програмисти тук бе? Я чакай да проверя дали пък няма някой известен с такова име.
63
1
 
4
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
А Парцунчо от УниКредит каза, че било много лесно. Просто отиваш при шефа си и му казваш, че искаш по-висока заплата и той ти я дава. Толкова било лесно. Стига сме мрънкали. Нямало било криза.
62
7
 
1
 
! Отговори
Developer преди 2 години
Аз се чудя кой изобщо се хваща за минимална заплата. В IT сектора взимаме джунки на по 18-19 на 2К нето стартово. За година-две прескачат 4К. Нагоре вече sky is the limit