Донев увери: Работодателите не могат да отстраняват хора без ваксина

Никой не можел да задължи работник да се ваксинира
161
Донев увери: Работодателите не могат да отстраняват хора без ваксина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не могат да бъдат отстранявани от работа хора, които не са ваксинирани, или работодателят да ги задължава да се ваксинират. Има подадени сигнали за това в Инспекцията по труда. Това заяви пред БНР служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Още по темата

Може обаче работодателят да въведе някакви мерки, където има струпване на по-голям брой персонал, с които да гарантира, че има безопасна среда на работа и да бъде осигурено здравето на работниците и служителите, уточни той.

"Не бива да се прекалява с това, че министърът на здравеопазването е въвел зелен сертификат. Заповедта на министъра дава право на избор  - ваксиниране, тестване, преболедуване, и на обществените места, ако се допускат само хора, които притежават такива сертификати, може да се работи на 100%", посочи Донев.

Той обясни, че служители, които нямат сертификат, а работят на място, където той се изисква, могат да ползват платен или неплатен отпуск.
"Законодателството гарантира, че за 2021 г. за 90 дни в неплатен отпуск не се нарушават осигурителните права", уточни той.

Мярката 60:40 ще продължи да се прилага до края на годината за запазване на заетостта, посочи служебният вицепремиер.

"При въвеждане на локдаун не се предвиждат нови социални мерки. Опитът показва, че използваните досега мерки най-добре помагат на бизнеса да запази заетостта", добави той.

Донев коментира, че няма да има технологично време за актуализация на бюджета.

"Проектът на бюджета за 2022-ра година ще бъде внесен от служебното правителство в Народното събрание, когато то бъде съставено. Екстремно харчене на пари от излишъка   в последните дни на календарната година при служебно правителство няма да се случи", обеща той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: ваксиниГълъб Донев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе да.
93
8
 
3
 
! Отговори
Max преди 2 години
"Работодателите не могат да отстраняват хора без ваксина" НО могат да намаля заплатите на неваксинираните с 50% и те сами ще си напуснат.
92
2
 
11
 
! Отговори
обективен преди 2 години
Само Възраждане с номер 5
91
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига лаяхте тъпни,ами под ръчичка и при чичо Доктор!
90
12
 
3
 
! Отговори
Бухаха преди 2 години
Антиваксър=плиткоумен нискочел индивид
89
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мартин "Какво ще направи вече Костадинов ако влезе предстои да видим" Ахахаха. Непасяем си.
88
6
 
16
 
! Отговори
Мартин преди 2 години
Ще се забавлявали с мен. Нарковаксърите разбирате ли какво означава, че никога няма да се набодем повечето ако ще мръвки да ни режат? И да ще гласувам за Костадинов, единствен е против този менгелизъм. Някой го нарече фашист, че то фашизма е за предпочитане пред този медицинско отровен експеримент. Какво ще направи вече Костадинов ако влезе предстои да видим. Другите ги видяхме. Вероятно ще влезе. Доста хора казват, че ще гласуват за него ;)
87
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи,борците за демокрация,подкрепят тиранията и налагането на репресии срещу по- голямата част от народа.Маведена глава,сабя не е лови.Долмяци сте,и винаги,ще сте такива,със силните на деня.
86
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Преди "Бяхме не само по-свободни, но и по-умни." Личи ви. Неваксинираните от възрастовите групи над 20-25 години всичките сте "поумнявали" с тая система. Затова и сега чупите тъъъпомера и то в СВЕТОВЕН план. Доказателствата са НАЛИЦЕ!
85
0
 
3
 
! Отговори
Лупилу преди 2 години
Славянина би Кифльо са един и същи човек. Комплексиран мижьо от Пловдив, висок само 1,71см, злобен стар ерген прехвърлил 40г.
84
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 2 години
Абе, Донев, абе, ти кат си хортуваш сам със себе си така ако си противоречиш в едно изречение, не ни обиждай и нас, дето имаме нещастието да си ни министър и да сме ти чули алогизма! Иначе ти може: " Кат падна, не съм паднал.", ама ние не.
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 71 от славянин "Аз в онази ''тоталитарната'' България се чувствах много по-свободен отколкото в днешната ''демократичната''!" Буахахахахаха. Задължителни манифестации, задължително членство в Партията (ако искаш да си нещо в обществото те, ако искаш да си работник на къра може и без, макар че пък за ТКЗСто беше желателно), задължителна трудова повинност, задължителна казарма, задължителна уседналост, задължителен пътен лист, задължителна радиация и т.н.
82
1
 
12
 
! Отговори
Преди преди 2 години
Бяхме не само по-свободни, но и по-умни. Сега сме роби на глупостта и лакомията си.
81
2
 
4
 
! Отговори
Скоро преди 2 години
Скоро, много скоро светът ще започне да ни ограничава и ще ни поставят условия или пълна ваксинация, или поголовна държавна изолация.
80
1
 
12
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Нарковаксърите щели да ни вкарват нас нормалните в Белене!? Ами в такъв случай нарковаксърите ще трябва отсега да започват да строят нови затвори и след половин век може и да се построили достатъчно!
79
1
 
9
 
! Отговори
обективен преди 2 години
Мерките на Путин логдаун с ПЪЛНО ЗАПЛАЩАНЕ като платен отпуск.
78
8
 
3
 
! Отговори
Антифашист преди 2 години
Възраждане=Чист фашизъмНикога и за нищо на света няма да гласувам за фашистката партия
77
2
 
2
 
! Отговори
При 10 млрд преди 2 години
Всички нас ни чака китайска дисциплина.
76
1
 
12
 
! Отговори
до 71 от славянин преди 2 години
Аз в онази ''тоталитарната'' България се чувствах много по-свободен отколкото в днешната ''демократичната''! Кажи му ''демократ нарковаксър'' и не го обиждай повече!
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бунтове и неподчинение!