Янев: Да си извадим поуките от ада на "Струма", за да се предпазим

Служебното правителство се справило с кризата около COVID-19
Обновена: 25 ное 2021 08:46 | 25 ное 2021 08:34, Камелия Цветанова
75
Янев: Да си извадим поуките от ада на "Струма", за да се предпазим
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата трябва да разследва трагедията на АМ "Струма" по най-добрия начин, за да се извадят изводи и да се направят поуки, които да ни предпазят от подобни инциденти в бъдеще време. Това коментира пред БНТ премиерът Стефан Янев.

Още по темата

Той призова да изчакаме разследващите да си свършат работата и те да коментират какви са причините и подходящите мерки, за да не допуснем това да се случи отново.

По повод инцидента в дома за възрастни хора в село Рояк Стефан Янев увери, че държавата ще помогне на хората от дома. След инцидента са разпоредени нови проверки за пожароопасност и за социалните условия за функциониране на този тип заведения и цялостната им дейност.

Служебният премиер заяви още, че правителството подготвя промени в Закона за обществените поръчки, касаещи ин хаус процедурите. Измененията ще бъдат предложени на 47-ото Народно събрание. По думите му казусът с възложените поръчки за строежа на отсечките на АМ "Хемус", които все още нямат разрешителни, е не само законен, но и морален.

Относно справянето с пандемията целта на служебното правителство е да се запази функционирането на държавата и в същото време да не се стига до претоварване на болниците, за да могат нуждаещите се да получават адекватна помощ. Според Стефан Янев правителството се е справило със ситуацията. Дневните данни вече показват повече оздравели, отколкото заболели, което значи, че тенденцията върви към спад на заболеваемостта. Това според Янев означава, че зеленият сертификат работи.

Масовото тестване на малките ученици също дава резултат, заяви Янев. Правителството няма намерение да въвежда принудително ваксиниране. Повечето граждани са достатъчно мъдри и зрели, за да преценят дали това е принуда или начин да мислят за здравето си и за близките си, каза още Янев.

Според него здравният министър Стойчо Кацаров полага необходимите усилия и екипът му прави необходимото, за да се справи относително добре.

Служебният премиер Стефан Янев заяви, че президентът Румен Радев нито веднъж не се е намесил пряко в работата на правителството. Ето защо членовете на кабинета носят отговорност за всички решения на Министерски съвет.

Стефан Янев заяви, че към момента никой не е говорил с него за евентуалното му участие в следващ редовен кабинет.

По повод борбата с корупцията Янев заяви, че трябва да намерим начин като общество да изкореним този проблем. Небоходим е честен разговор, за да видим какви мерки можем да вземем. Според служебния премиер са нужни промяна в законодателството и систематични действия на едно мнозинство с четиригодишен мандат. Затова той се надява, че водените в момента коалиционни преговори ще дадат резултат. Служебното правителство също има воля да помогне в този процес и затова се изготвя законопроекти, които ще бъдат предложени на новия парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
12
 
3
 
! Отговори
Финансист преди 2 години
Поуките за мен са, че хора като мутрата Бойко Борисов никога повече не трябва да има каквато и да било власт в страната. Не може само да се хвали, че бил построил магистрали. Той не е строител, а *** пожарникар ! Жалко за страната, която го избира няколко пъти за министър председател ! Изобщо не бяха случайни протестите против него !
33
0
 
7
 
! Отговори
селянин преди 2 години
и какви са поуките път кат слънце и заспал ,не хайде невнимателен шофер
32
2
 
16
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
Хе-хе, радеф не се бил намесил нито веднъж в работата на правителството. Ами той достатъчно се намеси като назначи некадърници като вас. А иначе, понеже е ужасно самовлюбено същество, с чувство за непогрешимост, не го направи, защото щеше да излезе, че е сбъркал. И Кацаров, и Комитова отдавна трябваше да бъдат изритани.
31
0
 
6
 
! Отговори
Тука е така преди 2 години
Как се работи в БГ: За да се направи нещо което струва 100 лв. се плащат 200 лева на наша фирма. Тя наема подизпълнител, който трябва да направи нещо което да прилича на това което се иска за 20 лева. И за 20 лева - толкова. Останалите 180 лева са окрадени законно (т.нар. печалба) на съответните фирми. Контрол естествено няма - затварянето на очите е платено от тези окрадени 180 лева.
30
1
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Корупцията не е изкоренена В НИТО ЕДНА ДЪРЖАВА ПО СВЕТА, дори и в най-развитите и демократични. А в България абсурд. Ганььо, който е закърмен с термина "с връзки" да си купува луканка, цветен телевизор, да си ремонтира колата, да уреди на работа снахата и да даде 20лв. на катаджията, никога няма да се промени. Смешни илюзии.
29
0
 
12
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Какви изводи бе!Беднотия,прос.тотия и балкански тарикат.лъци!Грабнисе да ходиш в Турция щото праха за пране и локума по ефтини,та и напълни по 20 литра гориво щото ще караш едно седмица по ИЕФтино!Спът всичките по границите,митничарите блеят и си взимат кинтите за всеки автобус преминал през границата!Това са изводите,ама нали *** шап.ка.р
28
2
 
9
 
! Отговори
Само приказки преди 2 години
Тези лентяи, назначени от нищонеправещия фигурант Радев са само за посмешище ! Само приказват, констатират и нищо !!! Цените летят нагоре, безработицата расте, всеки понеделник теглят по 500 милиона нов дълг и парите ги няма !
27
1
 
11
 
! Отговори
m преди 2 години
Защо не е подновена хоризонталната маркировка през лятото? Защо го няма пътния знак за отбивка?Къде е АПИ? Къде е контрола над АПИ?Кой е виновен, че няма контрол - СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА РАДЕВ И ПЕРСОНАЛНО КОМИТОВА !
26
1
 
9
 
! Отговори
Кен Ли преди 2 години
Само да ви припомня - този участък е строен по времето на един ваш другар - Станишев. Тогава е проектиран и направен. Великолепен дизайн както се вижда. Неудобен факт, нали? Пропускате го.
25
12
 
2
 
! Отговори
Позорен Факт преди 2 години
България тайно е въвела СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ по времето на Борисов
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много лафен, малко махен. Типично за винтяга под пагон. Вземи единия и цапардосай другия - няма да има грешка.
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ви ли е срам да умират хора, заради фатмашката безотговорна фашистка военна диктатура? Хайде да махнете тези фатмациВоеннопрестъпници и да изберете цивилна власт, както във всички останали европейски държави!
22
0
 
5
 
! Отговори
Зеления сертификат преди 2 години
не е противоепидемична мярка а формуляр - само военен и лекар дето е изхвърлен от лекарския съюз могат да твърдят обратното.
21
1
 
7
 
! Отговори
В цяла Европа преди 2 години
се доказа, че зеления сертификат НЕ работи, обаче при нас даже и фалшивия зелен сертификат работи. Тея хора верно нямат много логика в главите си.
20
1
 
13
 
! Отговори
ссс преди 2 години
Тоя и Радев,само заучени фрази ни говорят.Нищо съществено не правят!
19
1
 
16
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Пудела на Радев продължава с бодрячеството и омаловажаването на опасността от Ковид 19. Всеки ден в България умират по четири-пет автобуса с хора заради некадърността управление на тази поповишка гайда, но и тя подобно на фигуранта изобщо не се интересува от човешкият живот.
18
0
 
10
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Ние, българите, винаги си вадим поуки /след дъжд качулка/... и си караме после по стария си тертип.
17
0
 
1
 
! Отговори
траян преди 2 години
трев
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А нашите митничари ,защо не са спрели автобусите?Ако всички са били с Ковид.Проверки и дисциплина трябва.Ааааа!
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изведете си морална поука, балканджии пр0сти миришещи на чесън и шкембе чорба!