Янев: Да си извадим поуките от ада на "Струма", за да се предпазим

Служебното правителство се справило с кризата около COVID-19
Обновена: 25 ное 2021 08:46 | 25 ное 2021 08:34, Камелия Цветанова
75
Янев: Да си извадим поуките от ада на "Струма", за да се предпазим
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата трябва да разследва трагедията на АМ "Струма" по най-добрия начин, за да се извадят изводи и да се направят поуки, които да ни предпазят от подобни инциденти в бъдеще време. Това коментира пред БНТ премиерът Стефан Янев.

Още по темата

Той призова да изчакаме разследващите да си свършат работата и те да коментират какви са причините и подходящите мерки, за да не допуснем това да се случи отново.

По повод инцидента в дома за възрастни хора в село Рояк Стефан Янев увери, че държавата ще помогне на хората от дома. След инцидента са разпоредени нови проверки за пожароопасност и за социалните условия за функциониране на този тип заведения и цялостната им дейност.

Служебният премиер заяви още, че правителството подготвя промени в Закона за обществените поръчки, касаещи ин хаус процедурите. Измененията ще бъдат предложени на 47-ото Народно събрание. По думите му казусът с възложените поръчки за строежа на отсечките на АМ "Хемус", които все още нямат разрешителни, е не само законен, но и морален.

Относно справянето с пандемията целта на служебното правителство е да се запази функционирането на държавата и в същото време да не се стига до претоварване на болниците, за да могат нуждаещите се да получават адекватна помощ. Според Стефан Янев правителството се е справило със ситуацията. Дневните данни вече показват повече оздравели, отколкото заболели, което значи, че тенденцията върви към спад на заболеваемостта. Това според Янев означава, че зеленият сертификат работи.

Масовото тестване на малките ученици също дава резултат, заяви Янев. Правителството няма намерение да въвежда принудително ваксиниране. Повечето граждани са достатъчно мъдри и зрели, за да преценят дали това е принуда или начин да мислят за здравето си и за близките си, каза още Янев.

Според него здравният министър Стойчо Кацаров полага необходимите усилия и екипът му прави необходимото, за да се справи относително добре.

Служебният премиер Стефан Янев заяви, че президентът Румен Радев нито веднъж не се е намесил пряко в работата на правителството. Ето защо членовете на кабинета носят отговорност за всички решения на Министерски съвет.

Стефан Янев заяви, че към момента никой не е говорил с него за евентуалното му участие в следващ редовен кабинет.

По повод борбата с корупцията Янев заяви, че трябва да намерим начин като общество да изкореним този проблем. Небоходим е честен разговор, за да видим какви мерки можем да вземем. Според служебния премиер са нужни промяна в законодателството и систематични действия на едно мнозинство с четиригодишен мандат. Затова той се надява, че водените в момента коалиционни преговори ще дадат резултат. Служебното правителство също има воля да помогне в този процес и затова се изготвя законопроекти, които ще бъдат предложени на новия парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ вие на умрело
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мантинелата по средата на пътя го е разпорила. В бегето стават катастрофи заради лошо проектирани и лошо направени пътища.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прави си изводите Гееееенерале, ама я кажи защо няма пари за поддръжка на пътищата и от 6-7 месеца нищо не се оправя ... Мааай защото ги давате за "субсидии" на масата за изборите. Айде изнижете се сега и ние да ви сърбаме "експертизата" цяла зима и догодина....
51
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шофьора с колко е бил? Имах предвид ковиксини...
50
2
 
0
 
! Отговори
Сатана преди 2 години
В знак на солидарност,връщам един!
49
1
 
4
 
! Отговори
ало преди 2 години
Комитова все за магистрали говореше колкото да се вдига шум, да имитира работа Защо не е назначила комисия за състоянието на магистралите и високоскоростните пътища? За 1 месец щяха да й представят констатациите и да разпореди да вземат мерки. Като смени ръководството на АПИ защо не ги подгони да работят?Защото ги слага само да вземат заплати-нали са нейни хора.Не е виновен шофьора.Няма знак за отбивка,котешките очи не светят през нощта и др. Резултат-смърт.
48
0
 
2
 
! Отговори
иво преди 2 години
До Шонко НъриТИ ДА НЕ МУ ГО КРЕПИШ , ЧЕ ЗНАЕШ КЪДЕ Е ?
47
0
 
4
 
! Отговори
иво преди 2 години
ЗА "СТРУМА" Е ЯСНО ! НО НЕКОЙ ТРЕБЕ ДА НИ ПАЗИ , ОТ ТАКИВА КАТО "вас" !
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Общи приказки, общи приказки и нищоправене. Нито ще си извадим поуки, нито сме се справили със здравната криза - първи по смъртност в Европа. Единствено остана малко срам да имат, па да вземат да си траят поне!
45
3
 
6
 
! Отговори
Поуката е: преди 2 години
Докато слушахме лъжите и празнословията на Дамаджаната и Комитова са пари в сакове, in-house и т.н., парите за ремонт се изпариха, вкл. и на този участък.Какво правиме с неукрепените свлачища, за които имаше пари, които също се изпариха.А, язовирите, които още разследвате и оставите недоправени, там кога ще вадим поуки.
44
2
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Поуката е:не правете автобуса бензиновоз.
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
янеф, още ли имаш усещане, че те подслушват?
42
3
 
15
 
! Отговори
Как не ви е срам! преди 2 години
Само една мисъл има в главата на Радев - омразата към Борисов и Гешев! Забравихте за 6 милиона българи само и само да си уредите личните отношения!
41
14
 
2
 
! Отговори
Шонко Нъри преди 2 години
Боко си извади поики и избяга за Дубай. От 4 дена е там.
40
1
 
12
 
! Отговори
Я стига! преди 2 години
Служебното правителство ИЗЧЕГЪРТВАШЕ, уволняваше директори на банки, болници и т.н и назначаваше свои хора! Вие затова бяхте назначени от Радев. Ние станахме заложници на втория мандат на Радев!
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямате никакъв морал. Рашков докато се грижеше за изборната ви измама хаоса превзе държавата. Само уволнения гледаме и назначаване на свои некадърни хора, роднини, деца и така се допусна през границата да пропускат нарушители. Оставка не видяхме. Борисов уволни трима министри за катастрофата при Своге. Вие сте мишки.
38
1
 
8
 
! Отговори
Тошо преди 2 години
Да се извадят поуки е задължително!Въпросът е, че не може да върнем хората , светла им памет !Даже да се намерят виновните, какво от това ...?!Автобусът е минал 4 митници, е как никой не го попита защо, какво, как ....?Ясно е че всичко е пари, но .... явно е, че само така изглежда!Ад под небето , това се сътвори !
37
1
 
9
 
! Отговори
Майора преди 2 години
За всичко е виновен твоя кабинет и по точно Комитова , която вье парите от Хемус и не даде пари за поддръжка на пътищата! Да не говорим и за това че назначи и двете си деца в АПИ , с имотния крал Рашков осигури победата на Радев , гуруто и началник на кабинета ви! И вследствие на вашето управление малък брой ваксинирани, рязко повишаване цените на стоки и услуги, назначение *** непотготвени хора и прочие! Жалко!
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поуките не си си ги извадил, Янев. Защо назначи и двете си деца в АПИ?
35
0
 
7
 
! Отговори
отровна гад преди 2 години
Следващите предсрочни избори ще са март-април догодина! Ще ги организират Кауфланд, Фантастико, Билла, ЧЕЗ, Топлофикация, Софийска вода, Лукойл, ОМВ и т.н.