Съгласие по тема "Финанси": Бюджет 2022 да е готов до края на януари

Бюджетният дефицит за 2022 г. трябва да бъде между 3.5 и 4.5%
Обновена: 27 ное 2021 19:04 | 27 ное 2021 17:55, Красимир Ангелов
120
Съгласие по тема "Финанси": Бюджет 2022 да е готов до края на януари
Снимка: БГНЕС, архив

Бюджетът на България за 2022 г. да се изготви до края на януари следващата година. За това се съгласиха от "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" по време на преговорите между тях днес на тема "Финанси".

Също така, в пътната карта по темата, участниците в разговорите включиха да се подготви актуализация на бюджета през юли, предвид резултатите от анализите на другите преговорни групи и на базата на шестмесечното изпълнение на бюджета.

Освен това те постигнаха съгласие до средата на 2022 г. да се изготви времеви план на предложените реформи от другите преговорни групи, който да включва финансовото им обезпечаване, съобщава БТА.

Партньорите в дискусията се съгласиха да има парламентарен контрол върху изразходването на средства формирани на базата на излишък или по-висока събираемост; и разглеждане на ролята на централния бюджет. Идеята е и да се премахне практиката с постановление на Министерския съвет да се раздават средства. Друга точка, която залегна в пътната карта, е да се въведе цялостно капиталово бюджетиране в държавата и приемане на многогодишна капиталова програма като част от бюджета.

Представителите на четирите политически формации постигнаха съгласие бюджетният дефицит за 2022 г. да бъде между 3.5 и 4.5 процента. Те приеха ДДС за 2022 г. да остане същият, но да се направи пълен анализ на ДДС до септември.

Прие се да бъде увеличен прагът за регистрация по ДДС, като първата стъпка е той да стане 100 хил. лв., и в бюджета за 2023 г. да бъде заложено да стигне размер от 160 хил. лв., като обаче се упражнява строг контрол за свързаност и се предвидят големи санкции. Прие се също и промяна на месечните ДДС декларации, така че да се подава информация за касови наличности.

Прие се още да се направи анализ за оптимизация на щатната численост на първостепенните разпоредители с бюджетни средства, с цел намаляване на щатната численост до 15 на сто. Да се направи и външен одит на несъстоятелността на КТБ до декември 2022 г., записаха още от преговорните екипи. Записано беше още, че ще се направи мащабна разяснителна кампания за еврозоната.

Какво още се разбраха партиите вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
1
 
! Отговори
Юри преди 2 години
Веско,прав си. Расате е поне честен. Нищо,че не му дадоха шанс . Сега е негов ред.
53
1
 
4
 
! Отговори
ЛУД СМЕХ ДНЕС... преди 2 години
КОРНЕЛИЯ НИНОВА , ПУБЛИЧНО ПРИЗНА ЧЕ:...."КРУМ ЗАРКОВ ИМА ПРОБЛЕМИ С ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ И *** ИДЕОЛОГИЯТА И ЗАТОВА НА ТАЗИ БАЗА--СЕ КОНФРОНТИРА С ЧЛЕНОВЕТЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА БСП".....ХА,ХА,ХАААААААААА....С ДРУГИ ДУМИ ---ОТРОЦИТЕ ОТ РОДА НА УБИЕЦА КАЦАМУНСКИ /от БКП/ СА ЛЕКО "ОБРАТНИ" И ЗАЩИТАВАТ "*** ИДЕОЛОГИЯТА"!!!!
52
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това ли е ПРОМЯНАТА??? Погледнете ги какви крадци са, преди 14 години всички ни наричахме тези хора крадци и измамници но днес ние ги считаме за промяна. НАРОДЕ СЪБУДИ СЕ!!!
51
2
 
4
 
! Отговори
Надежда Кукунова преди 2 години
Румен е,защо ни предаде на руските евреи и турците? Хайде сега слез и плаках юмруци шизофренни уж в подкрепа на реалната промяна.Хайде де! Заднuk!
50
1
 
7
 
! Отговори
Сергей, Лозан, Радан преди 2 години
А по тема гей бракове и трети пол докъде стигнаха преговорите?
49
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Звучи разумно и смислено. Дано има по-бързо ефект всичко това. Лошото е само, че чак до края на януари няма да имаме стабилност и финансирането от ЕС се очаква вероятно да започне от февруари 2022 г. Но правителствата на Борисов направиха толкова много поразии на икономиката, че е много трудно да бъдат оправени бързо, няма как. Чудесно е, че се прехвърля повече власт на парламента! Все пак България не е царство а парламентарна република! И премиерът е подчинен на парламента, не обратното!
48
2
 
0
 
! Отговори
Денкооов преди 2 години
Знаеш ли историята за Колумб дето търсил Индия пък намерил цели два нови континента!А познай!!!
47
4
 
9
 
! Отговори
Ваня преди 2 години
Гответе бесилката! Радев е предател! ПП са поредната Сакскобурготски noия! Линч!
46
4
 
9
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Радев,ти си мръсно руско-турско npaсе!
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
цирк, цирк, цирк
44
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 47 Те може да ядат вафли, а вие ще си ядете ушите. Идва Радева зима. Цената на хляба се променя с часове, не с дни...а с часове. Ще си ядете ушите без пудра захар. Като ви е толкова акъла плащайте по 400 лв ток на месец!
43
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това ли е промяната??? Погледнете кои са преговарящите са. Това са хора които седят в паралмента и политиката от 25 години, които ограбиха и съсипаха България, които изгониха българите от родината си. Това ли е промяната??? Това е измама. Къде са протестиращите от лятото да видят това ли е промяната. Няма ги протестиращите защото протестиращи нямаше а имаше платени хора които разказваха че протестират.
42
5
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Смъртъ за новото поредно ЕВРЕО-ТУРСКО-РУСКО Доганово правителство! Анархия! Бунт и улична саморазправа с турците,руснаците и евреите,окупирали Държавата ни! Смъртъ навред за тая гнусна Аврамова noмия! ВСЕНАРОДЕН БУНТ! Изкормване на всички араби на Българска Свята Земя! Това е краят Ви ,семити античовеци! Кървища!
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
голями нескопасаници ще излязат тия преговарящи. Нищо няма да излезе от това. Тия лукова супа не могат да сварят.
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абеее, къде са майките на Манолова? Палатката пред МС беше празна докато МаяМа беше в НС. Сега ще ги изкара на студа като разбере, че не са я включили в делбата на баницата. Да не си боядиса косата в синьо само от яд и да не бръкне в контакта! Къде са Гробовното трио? За тях баница ще има ли?
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До тук на новото управление давам оценка 2+.
38
4
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Когато някой разточва отговорността се декларира като част от еврео-турска мафия. Още повече,когато еврео-гъркинята Мика прави сметките. Другарю Радев,мисля,че вече загубихте мандата. Вие не сте военен. Вие сте nутка,която подари на поредните евреи възможността да ни довършат. Ще има бунт и много турска,цurancka и еврйска *** кръв. Радев, ОСТАВКА! Аз гласувах за теб и целият ни коментаторски екип в ДНЕС БГ бе свидетел на решението ми да гласувам на втори тур за теб. Повтарям! Ти си nyтка!
37
0
 
9
 
! Отговори
да попитам преди 2 години
а ше има ли министър на ромите и ше летим ли у космосо ?
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Значииииии: - Еш па тоа .....
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 31 - Бойко ао беше казал на неговите полицаи да стрелят на месо, да ги изчистят малко ... сега ехеее, каква хубава икрасива държавичка щяхме да си имаме .. а не ... квото гадно имама в момента.