Акад. Денков: Аз искам децата да бъдат в училище не по-малко от родителите

Едва 7% са ваксинираните ученици
28 ное 2021 16:52, Нели Христова
68

Нужно е 50% от големите ученици да са със "зелен сертификат" за да се върнат обратно на училище, но тъй като едва 7% от тях са ваксинирани, общото решение е да се осигурят бързи тестове за всички.

"Средно за страната около 7% са ваксинираните ученици. В София по-правило процентът е два пъти по-висок. Но това не е общото решение. Общото решение е или да падне заболяемостта под 500 (на 100 хил.) – за да минем на ротация, или под 250 (на 100 хил.) – за да минем на присъствено обучение, или да има тестове", допълни служебният министър на образованието акад. Николай Денков пред Bulgaria ON AIR.

Самият той не разбира негативната реакция на родителите спрямо него.

"Чакаме да видим на 1 декември заповедта на министър Кацаров. Ако там имаме допълнителни опции, мога да бъда само щастлив. Наистина не разбирам реакцията към мен. Аз искам децата да бъдат в училище не по-малко от родителите", подчерта просветният министър.

Според него онлайн обучението не е проблем за големите градове, а за по-малките населени места.

"България спрямо другите страни доста бързо се ориентира към онлайн обучението. В по-големите градове то преминава сравнително добре, но проблемът е, че децата се изнервят, губят социални контакти, а с тях и родителите се изнервят. Всичко това е ясно, но това не е проблем с усвояването на материала. Обаче има и друга група в по-малките населени места, в ромските общности, където вече проблемът е огромен", изтъкна акад. Денков.

Просветният министър обясни и как ще изглежда системата за количествена оценка на добавена стойност на отделните училища.

"Да може всяко училище да получи заслуженото признание за това, което е успяло да направи. И едното, и другото училище може да получи финансиране: Едното – защото е добро, а другото – целево за решаване на конкретни проблеми като да си квалифицира учителите или да си оправи материалната база", поясни той.

"С тази система ще можем за всяко училище да кажем какъв е конкретният проблем, който трябва да се решава", отбеляза акад. Денков.

Друга мярка, с която ще се повиши качеството на образованието у нас, е да се включат преподаватели от висшите училища в средното образование.

"Чувам и че висшето ни образование не е достатъчно добро, и че средното образование не ни е подготвило децата достатъчно. Няма смисъл да търсим проблема в другия, проблема трябва да го решаваме общо. Трябва общо да се повиши качеството на средното образование и част от този процес е да влязат преподаватели от висшите училища, включително да преподават на ученици в средните училища", посочи министър Денков.

По думите му висшите училища в София са прекалено много и затова предлага да се комбинират занятията им.

"Много уважавам нашите медицински университети, ама може ли нашите медицински работници да не са ваксинирани на еди-колко си процента?! Учителите за сметка на това са между 45 и 50% ваксинирани, което е най-ваксинираната общност в страната", изтъкна просветният министър.  

Относно вероятността да остане просветен министър в правителство с мандат на "Продължаваме промяната", акад. Денков отговори: "Те ще трябва да си наредят някакъв пъзел и ако получа предложение, ще го обмисля".


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
7
 
! Отговори
?!? преди 1 месец
На тоя мишшок да кажа, че ние искаме децата да са в училище. На него му е работата те да са там! И мерките и сертификатите са измислени от тях. И е тяхна работа децата да са там. Оправданията са като заддника
53
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цяла Европа е на дистанционно обучение, но *** се възмущава, че министър на образованието иска да тества учениците за коронавирус, с бърз тест - тип плюнка..Много му ущетили правата на децата на Ган-ча! Африканския съюз не е далече..
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голямо натискане да остане министър !
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия с титлите хич не ми харесват
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Здравният министър раздава златни медали на изпроводяк за успешно справяне с кризата. Над 8000 починали за два месеца.Без истински контрол на мерките България продължи да копае дъното в класациите по смъртност. Тази вина се носи от политиците, които заиграха с човешкия живот в името на изборния резултат.
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За министър на здравеопазването и в двата служебни кабинета беше назначен последователен противник на зеления европейски паспорти. Служебният премиер се гордее, че е изпълнил обещанието си - да не налага локдаун, независимо от цената.
48
4
 
15
 
! Отговори
Вишист преди 1 месец
Не харесвам Денков, очаквам нов министър на образованието, който наистина да реформира образователната ни система.Не ни трябва тесногръд учен със закостеняло мислене и зубърски маниери.Трябва ни млад човек с езикова култура и творчески заложби Ицо Хазарта ще бъде отличен избор за министър на образованието. Има идеи, прогресивен начин на мислене и е завършил езикова гимназия. В момента във всички училища има чуждоезиково обучение
47
0
 
6
 
! Отговори
до 43 преди 1 месец
Въздържай се от оценки за пишещите тук,Смрадльо!А чучелото дето е в списъка може да си го сложиш,знаеш къде!И някой,ако има наоколо да го завърти..
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 30. +++За съжаление, масово българинът под образование разбира престой на децата в класна стая с учител пред тях по 6-7 часа на ден. Колкото да не им се мотаят в краката вкъщи. Но не е важно съдържанието и ефективността. Сякаш не съзнават те самите доколко успешно да се образовали по същия този метод. Съдейки по писменото им изразяване и скудоумието, никак.
45
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя министър е *** на умиране.Да се вкарват веднага учениците и студентите обратно в клас,защото ще му се разкове ***!Жалка марионетка!Здравният е още по-зле и също *** на умиране
44
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Денков плаща на доректорите на училища допълнителни пари, над заплатицата им, за тестване на децата. На учителите дават допълнително дни отпуск за ваксина или ако са боледували ковид. Скоро ще почнат да им дават и парици за ваксинирани деца. Лекарите мед.сестрите и санитарките не можаха да направят повече ковидни и това стадо не се стряска, та да повиши ваксинираните... ся децата наред....
43
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Денков е в списъка на Станфордския университет с учените с най- голям принос и влияние в света за миналата година. Пък полуграмотните бачкатори, дето дращите тук, си ляляйте колкото искате. Никой никога няма да чуе за съществуването ви извън ваше село или панелката в гетото.
42
3
 
19
 
! Отговори
Превод преди 1 месец
"Акад. Денков: Аз искам децата да бъдат в училище не по-малко от родителите, но от Брюксел сорос-политиците ни заплашват че ще ни спрат ковид-фондовете ако не притиснем яко децата и родителите им за да се набоцкат едно хубаво."
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Децата е доста откачили.Тинеджърки искат да си сменят пола и да стават мъже. Искат гражданите да им плащат операциите и съд за всеки, който е про т ив джендърството.Гледайте в ютюб Цанов и ще ви падне ченето какви ги дрънкат безполовите ученички, които на 15 г ги еб...ат бивши жени станали мъже или обратното беше. Все тая , зомбитата искат нормалните да са им длъжни и да ги признаят като нов пол.
40
1
 
6
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
Тоя "академик" ,както и другите фашизоиди ,освен да докарат Възраждане на власт друго няма да направят. Бях твърд противник на Възраждане ,ама сега ще накарам жената,балдъзата,тъщата,бабата,дядото да ги изберем само и само да махнат тия. Пък после да правят каквото искат.
39
3
 
14
 
! Отговори
1 преди 1 месец
ИдЕот безподобен! Обирай си сертификатите и плюнките и отивай да побираш таксите на градския кенеВ! Гробар на образованието!
38
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Благодаря ти бай Тошо, че имах щастливо детство. Чак сега го оценявам.
37
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Децата в училище! Студентите в университетите!
36
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Горките деца! Вместо да играят им бъркат в носоглътките и само за болести слушат.
35
5
 
17
 
! Отговори
Тато из Правец преди 1 месец
Пазете децата! Те са целта на евреите!!! , План Калерги,,!!! Намери и прочети!!!