Премиер Кирил Петков, но кои ще са министрите в новия кабинет?

Само някои от имената са сигурни с днешна дата
Обновена: 10 дек 2021 07:52 | 10 дек 2021 07:50, Анисия Иванова
247
Премиер Кирил Петков, но кои ще са министрите в новия кабинет?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

След избора на 47-то Народно събрание парламентарните сили в НС започнаха преговори за съставяне на нов кабинет. От разговорите са изключени ГЕРБ, ДПС и Възраждане. Кои ще са министрите в новия кабинет, за който преговарят 4 политически формации - "Продължаваме промяната" , "БСП", "Има такъв народ" и "Демократична България"?

В състава на новия кабинет ще влязат 21 министри, т.е. двама повече в сравнение с досегашния му състав. Те ще бъдат разпределени между отделните партии в съответствие с резултатите от изборите на 14 ноември. Формулата, която избраха бъдещите 4-ма коалиционни партньори е 10-4-4-3. След премиера ще има 5-ма вицепремиери.

Само някои от имената са сигурни с днешна дата.
Някои от формациите тепърва ще имат вътрешни срещи, за да решат окончателно кои да бъдат хората, които да заемат министерски кресла. Бъдещият министър-председател Кирил Петков вече заяви, че иска да даде пълната свобода на всеки един от партньорите да определи отбора, който счита за най-добър за тези позиции.

Със сигурност премиер ще е Кирил Петков от първата политическа сила.

Сигурните членове на бъдещото правителство, което ще предложат коалиционните партньори, са премиерът Кирил Петков от първата политическа сила " Продължаваме промяната" и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, по думите на Петков ще бъде супер-вицепремиер и министър, който ще отговаря за финансите, икономиката и еврофондовете. Сигурен е и другият вицепремиер от водещата партия Калина Константинова, която ще отговаря за ефективното управление, съобщи БНТ.

От останалите партии вицепремиери се очаква да станат лидерът на БСП Корнелия Нинова, която да стане и министър на държавните предприятия. От "Има такъв народ" за вицепремиер и министър на регионалното развитие вероятно ще бъде посочен Гроздан Караджов, бивш депутат от Реформаторския блок.

Вицепремиер от "Демократична България" се очаква да е Борислав Сандов от "Зелените", който ще е и министър на околната среда. От посочените за министри, които не са отрекли поканата са Асена Сербезова - за министър на здравеопазването. Тя е председател на Фармацевтичния съюз.

Сегашният служебен премиер Стефан Янев също не отрече, че е поканен за министър на отбраната.

Служебният министър на образованието Николай Денков най-вероятно ще запази поста си. Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков отдавна беше назован от Кирил Петков, че ще остане начело на министерството.

От "Продължаваме промяната" засега настояват министър на транспорта да стане Николай Събев, собственик на една от най-големите логистични фирми. Даниел Лорер е сочен за министър на растежа и иновациите. Тодор Мечкарски пък е спряган за човека им в министерството на културата.

От "Има такъв народ" се спрягат имената на Радостин Василев за министър на младежта и спорта. За външен министър се сочи Димитър Гърдев, който влезе в последните дни в полезрението на медиите с неточности в професионалната си биография.

От "Демократична България" вероятно министри ще бъдат юристът Надежда Йорданова, която може да оглави правосъдното министерство. А като име за електронното управление се завъртя това на Божидар Божанов.
Докато не мине Националният съвет утре най-неясни остават имената на оставените на БСП министерства.

Очаква се те да получат министерството на труда и социалната политика, евентуално с имената на Ирена Анастасова или Георги Гьоков. Стефан Бурджев може да стане кандидатура за земеделски министър, Христо Проданов за управляващ туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още по темата: кабинетминистриимена
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
16
 
8
 
! Отговори
обективен преди 2 години
Гербави не ревете вървете да пазите пред НДК,че Минеков идва и води Рашков.Искахте да прецакате ВЪЗРАЖДАНЕ ама не се получи.Дано на другите избори не влезете в НС.
165
5
 
16
 
! Отговори
Хайдутин преди 2 години
Протест пред Фигуранството, протест!
164
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже партиите са много, а министерствата не достигат...
163
4
 
7
 
! Отговори
Е преди 2 години
Няма такъв случай временен министър да е назначен за редовен
162
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Протести до дупка - Румен Радев е диктатор.
161
6
 
25
 
! Отговори
Определено преди 2 години
Киро е маша в ръцете на Румен Радев диктатора
160
6
 
24
 
! Отговори
Какъв морал? преди 2 години
Не може Президента да назначава министрите в редовното правителство. Отново погазват Конституцията.
159
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президента Радев, удари мафията право в сърцето ! Само така народа е с теб !
158
5
 
19
 
! Отговори
БКП ФОРЕВЪР преди 2 години
Дръж се Българийо, Задава се ШестоГлаво Управнение, ПаПаПаПа + Дай България + все още Има Такъв ***. + Бeсни Стaри Пeнсийки и техните внучки + Гeнералисимус Гyмен Глaвeв + СуперМинистера Асан Вайвайвасилев.
157
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите са в Банкя, какво ще търсиш пред президентството , заблудил си се
156
5
 
7
 
! Отговори
БКП ФОРЕВЪР преди 2 години
Дръж се Българийо, Задава се ШестоглавоГлаво Управнение, ПаПаПаПа + Дай България + все още Има Такъв *** + Бeсни Стaри Пeнсийки и техните внучки + Гeнералисимус Гyмен Глaвeв + СуперМинистера Асан Вайвайвасилев.
155
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не плюте Киро той е маша в ръцете на Румен Радев диктатора
154
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Протести до дупка пред Президентсвото. Всичко се връща.
153
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таргета е Румен Радев министрите не ни интересуват. Концентрирайте се в мишената
152
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров трябва да е в затвора
151
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ада мине зимата и ги изхвърляме от парламента
150
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Протестите започват от понеделник пред Президенството. Кой не скача е червен.
149
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едноличното управление на Радев заприлича на руска диктатура на пролетариата в рамките на НАТО
148
6
 
16
 
! Отговори
Не е добре преди 2 години
Третия райх на Радев е тук вижте Киро как е вдигнал ръка за поздрав. Крематориумите работят нон стоп, запечатват медии, съкращения на 30 000 души администрация.
147
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"вицепремиери се очаква да станат лидерът на БСП Корнелия Нинова, която да стане и министър на държавните предприятия."Майко, майкооооо тия *** 40 години ги управляват тия държавни предприятия прекрасно и затова 30 години неможем да ги "вдигнем на крака".Егати пародията....РадеФФффф успя със задачата си да върне комунистите на власт... и техните синове и внуци ест.