Политолози: Първите 100 дни на кабинета ще са ключови

Правителството е съставено по нов начин с нов тип преговори
Обновена: 13 дек 2021 22:29 | 13 дек 2021 22:20, Анисия Иванова
243

"Кабинетът е съставен по нов начин с нов тип преговори, с достатъчно добре разписано споразумение, така че имаме основание да очакваме нови политики и действително да видим нова ситуация в положителен смисъл", заяви политологът проф. Мария Пиргова пред "България сутрин".

На извънредно заседание Народното събрание гласува коалиционния кабинет "Петков". Какво да очакваме от новите управляващи?

"Какво ще се случи, ще стане ясно след първите 3 месеца", прогнозира политологът проф. Румяна Коларова и подчерта, че заявените от новото правителство реформи трябва да започнат веднага.

Още по темата
"Това, че има кризи, не означава, че не могат да се правят реформи – точно обратното. Големият им проблем са реформи в условията на декларирано намаляване на администрация. Не можеш да правиш реформи и да мислиш за ефективно управление, като говориш за съкращаване на администрацията – това блокира възможността да се правят реформи", обясни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според проф. Пиргова обаче, държавната администрация ще трябва да заработи "по нов начин и с патоса на новото правителство".

"На средно и по-ниско ниво надали ще има съкращения, защото това е работещата част част на администрацията", изтъкна политологът.

По думите ѝ кабинетът "Петков" "се заема с конкретни неща, които засягат живота" – на първо място стои регулацията на цените в електроенергията, на второ – мерки против Ковид кризата, след това – детските градини и яслите да бъдат безплатни, учебниците на учениците да бъдат безплатни.

"Всяко едно от новите правителства имаше управленска програма, дори по-конкретна. Но това правителство има подкрепа на малка част от избирателите заради ниската избирателна активност – управляващата партия има едва 600 хил. гласа", посочи проф. Коларова и набеляза слабите места в кабинета "Петков":

"На първо място са "Зелените" с техния властолюбив лидер, както и несъвместимостта на "Зелената сделка" с малка България. На второ място са самите министри, които нямат опит. Същевременно как администрацията да е лоялна, като има заявка за 15% съкращение? ", смята тя.

Според проф. Пиргова контролът на тази власт ще се упражнява от Народното събрание и парламентарните комисии.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уважаеми млади, умни и образовани "сбъднати мечти"! Едно е, да си на 25, 30 години, да си полагали успешно изпити в престижни университети, да си работил в големи световни фирми, под ръководството на техните бордове, мениджъри и шефове, и съвсем друго е, да управляват държава, най-бедната в ЕС, облулена от комунистите, в най-голяма степен, сред всички останали.Да вземаш бързо, правилни решения, в условието на пандемия, икономическа и политическа криза. За сега, стоите добре, но само на снимка
154
3
 
2
 
! Отговори
Глобал инсайт преди 2 години
Трябва да се следи дали ИТН и БСП ще започнат да изказват съмнения по приоритетите и програмата на правителството, защото това ще намали шансовете за реформа.
153
2
 
9
 
! Отговори
ПП партия преди 2 години
ПП - Продължи Провала - това ни е новата партия.
152
3
 
9
 
! Отговори
ПП Пълен Провал преди 2 години
Не са нужни 100 дни много са до следващите избори. Айде за 50 дена им стигат.
151
1
 
12
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Единственното мерило за успешно управление е съотношението заплата / цени. Всичко останало е залагалка за деца.
150
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва по скоро да се отвори Белени и недоволните от Радев там
149
1
 
7
 
! Отговори
Секрет преди 2 години
Никой не работи за мутри и комунисти
148
10
 
1
 
! Отговори
? преди 2 години
Ясно се откроява сговора ДПС, ГЕРБ-СДС и Възраждане.Ясна опозиция, ясна кооперация.
147
1
 
12
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Национализация на Здравеопазването и всеки ден по поне един договор за сътрудничество с Китай и Виетнам ! ТКЗС-тата трябва да се възстановят до пролетта!
146
7
 
13
 
! Отговори
Киро смока преди 2 години
При Борисов живеехме по добре
145
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисията на това правителство е невъзможна. БВП пада главоломно
144
1
 
2
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
До 170 При нас информация до момента е вече 200-300%
143
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В БГ ИНФЛАЦИЯ 5.2% УВЕЛИЧЕНИЕ НА МИН ЗАПЛАТА С 10%- ТУК КАЗВАТ ПО ГОЛЯМО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДОХОДИТЕ ПОМПИ ИНФЛАЦИЯ, ЗНАЧИ В ГЕРМАНИЯ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДОХОДИТЕ НЕ ПОМПИ ИНФЛАЦИЯТА, НО ТУК Я ПОМПИ. ОТВОРИ KAUFLAND.de и виж цени- базови храни ПО ЕВТИНИ ОТ НАШИТЕ- МНОГО ЗЪРНЕСТ ХЛЯБ- 2ЛВ, ТУК 3.60ЛВ И ТОВА Е САМО ОТ АПРИЛ НАСАМ. ТАМ МИН ЗАПЛАТА 3060ЛВ, ТУК 650ЛВ
142
3
 
15
 
! Отговори
И тия лъжат преди 2 години
Рейтинга на Радев се оказа лъжа, само 1,3 милиона гласуваха за него или 23%.
141
3
 
12
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Защо увеличиха цената на тока вчера? Кога ще вдигат заплатите?
140
4
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Политолози и социолози ги видяхме какви са им възможностите.Да се разкарат и да си харчат парите от Чекмеджето.
139
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ГЕРМАНИЯ ИНФЛАЦИЯ 5.8%- ОТ 1 ЯНУАРИ УВЕЛИЧАВАТ МИН ЗАПЛАТА С 25%-СПРАВКА НА СТЕНАТА НА ЕВРОПАРЛАМЕНТ И ЕК, ТЯ СТАВА 2000ЕВРО- ТАМ УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ДОХОДИТЕ НЕ ПОМПИ ЛИ ИНФЛАЦИЯ?
138
1
 
4
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Трябва да има подобряване на работа на прокуратурата. Но по времето на Виденов и Костов мутрите се стреляха по улиците, а прокуратурата се занимаваше само с полики, частни молби на граждани не се приемаха и не се разглеждаха. Един прокурор дори го стреляха в ефира на тв, докато говореше.
137
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Увеличете заплатата мама ви стара
136
0
 
8
 
! Отговори
Камен преди 2 години
Единственното мерило за успешно управление е заплата - цени.