Политолози: Първите 100 дни на кабинета ще са ключови

Правителството е съставено по нов начин с нов тип преговори
Обновена: 13 дек 2021 22:29 | 13 дек 2021 22:20, Анисия Иванова
243

"Кабинетът е съставен по нов начин с нов тип преговори, с достатъчно добре разписано споразумение, така че имаме основание да очакваме нови политики и действително да видим нова ситуация в положителен смисъл", заяви политологът проф. Мария Пиргова пред "България сутрин".

На извънредно заседание Народното събрание гласува коалиционния кабинет "Петков". Какво да очакваме от новите управляващи?

"Какво ще се случи, ще стане ясно след първите 3 месеца", прогнозира политологът проф. Румяна Коларова и подчерта, че заявените от новото правителство реформи трябва да започнат веднага.

Още по темата
"Това, че има кризи, не означава, че не могат да се правят реформи – точно обратното. Големият им проблем са реформи в условията на декларирано намаляване на администрация. Не можеш да правиш реформи и да мислиш за ефективно управление, като говориш за съкращаване на администрацията – това блокира възможността да се правят реформи", обясни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според проф. Пиргова обаче, държавната администрация ще трябва да заработи "по нов начин и с патоса на новото правителство".

"На средно и по-ниско ниво надали ще има съкращения, защото това е работещата част част на администрацията", изтъкна политологът.

По думите ѝ кабинетът "Петков" "се заема с конкретни неща, които засягат живота" – на първо място стои регулацията на цените в електроенергията, на второ – мерки против Ковид кризата, след това – детските градини и яслите да бъдат безплатни, учебниците на учениците да бъдат безплатни.

"Всяко едно от новите правителства имаше управленска програма, дори по-конкретна. Но това правителство има подкрепа на малка част от избирателите заради ниската избирателна активност – управляващата партия има едва 600 хил. гласа", посочи проф. Коларова и набеляза слабите места в кабинета "Петков":

"На първо място са "Зелените" с техния властолюбив лидер, както и несъвместимостта на "Зелената сделка" с малка България. На второ място са самите министри, които нямат опит. Същевременно как администрацията да е лоялна, като има заявка за 15% съкращение? ", смята тя.

Според проф. Пиргова контролът на тази власт ще се упражнява от Народното събрание и парламентарните комисии.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
4
 
! Отговори
Няма време преди 2 години
за 100 дни. Профукаха толеранса с двукратните избори. Ако почнат да се лигодрят с такъв период, това правителство автоматично става със "100 дни срок на годност". Първият заден ход вече го дадоха. Отлага се за бъдеще необозримо преизчисляването на пенсиите с коефициент 1,35 за прослуженото време. Чакаме да видим как ще е с "безплатаите" детски градини и лекарства. План за развитие, републикански бюджет, бюджет на НЗОК, бюджет социално осигуряване - май вече са минус 100 дни?
114
8
 
1
 
! Отговори
до 136 пияницата преди 2 години
Е нали човек иска да бъде излъган все пак?Досега беше така както си го написал.Не че не е вярно,но поне се надяваме да не се краде в такива количества.По цял свят се краде,ама 8-10%.В България по времето на ГЕРБ беше стигнало до 70% за някои поръчки.Целта е да се сведе до нива като в другите държави корупцията.Никой не вярва,че ще се изкорени и то е невъзможно.
113
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАКВО НАПРАВИ БИТКАДЖИЙКАТА С КОЗИЧКИТЕ УВЕЛИЧИХА ПЕНСИИТЕ С 12.5%А ПАРНОТО НАГОРЕ С 30% ЕЛ ЕНЕРГИЯ ЗА БИТА УВЕЛИЧЕНА С 11.2% МИН ЗАПЛАТИ С 10%, ХРАНИ НАГОРЕ С 40%. В ГЕРМАНИЯ ОТ 1 ЯНУАРИ УВЕЛИЧАВАТ МИН ЗАПЛАТА С 25%/НА СТР НА ЕК НОВИНИ ЗА ГЕРМАНИЯ/ И ОТ 1580 ЕВРО СТАВА 2000ЕВРО, ИНФЛАЦИЯ 5.8%- ТУК ФИНАНСОВИ ГУРУТА НИ УБЕЖДАВАТ ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВДИГАТ ДОХОДИТЕ ЗАЩОТО ПОМПЕЛИ ИНФЛАЦИЯ- ДА ПОВТОРИ В БГ ДЪРЖАВАТА НА ЧЕРЕПИТЕ УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ДОХОДИТЕ ПОМПА ИНФЛАЦИЯ В ГЕРМАНИЯ НЕ ЗАЩО
112
0
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До Тралала === Където е субсидията от 1 лев :)))
111
1
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 133 === Бъркаш нещо. Колкото и да са различни уж по идеология четирите партии, забравяш нашата народопсихология. В името на кражбата и далаверата българина ще се съюзи и с дявола. Раздор ще стане само яко някоя партия се почувства ощетена, че другите грабят повече от нея. А това, че един бил десен, друг ляв и имали различни политики са мижи да те лажем. Никой не се е натискал да иде там, за да работи за някой друг (народа), освен за себе си
110
0
 
8
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Кога ще са мажоритарните избори?
109
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента в който се види,че реформите не вървят и някой нарочно ги спира,защото е купен от някой друг,ще подадат оставка и ще се явят на избори за да спечелят 121 места в парламента.ПП ще направят партия точно заради спънките от другите в каруцата и затова ще си направят каруца.Тази каруца сега е с 4 различни по размер колела.Няма да върви гладко.А четата дето се вози на нея е с поне двама предатели!Поне!
108
0
 
3
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
4 партии забравиха споровете помежду си, се обединиха, защото на следващи избори резултатите може да са по-лоши. Максимум година и половина може да се задържат преди да се саморазпадне коалицията.
107
0
 
6
 
! Отговори
До 128 преди 2 години
Това бяха само приказки за пред електората от Yes Bulgaria. Не очаквай да направят каквото и да е освен да внедряват техни хора по министерства и агенции и да гребат с две шепи от облагите на власта.
106
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новата колониална администрация е същата като старата, само че нова.
105
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако вкарат в затвора Борисов,Гешев,Цацаров и други крадци от ГЕРБ,може и да изкарат цял мандат.Иначе с тия цени дето летят до пролетта не ги виждам как ще избутат!
104
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първите 100 дни ще бъдат и последни за този кабинет от изпечени мoшеници...
103
2
 
8
 
! Отговори
Урсула преди 2 години
Хей Кирчо и Хасанчо бързо започвайте с задължителната ваксинация иначе ще си прибера 165 милиончета обратно махайте 120 лева добавка за пенсионерите щото сега ковид няма,вдигайте цените за всичко, смъквайте заплатите веднага Амма хаааааа аз със вас ли ще се занимавам
102
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тия не можем да им платим издръжката за 100 дни. Сега, като яхнат служебните лимузини, охрана и куп съветници ще трябва да работим за да ги издържаме.
101
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само млади и образовани хора могат да помогнат на България ... всички от комунистическото, и посткомунистическото поколение трябва да отстъпят за доброто на България, и за собствено добро, защото те са вредни и за самите себе си.
100
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе къде са печените мошеници Мая Манолова и мутрите и. Глас не им се чува.*** си раните и Бабикянчо пак сипе лъжи от кене....фския си сайт. Важно е , че няма да им плащаме по 10 000 и на тия посредствените.Ей що про....сти хорица има в тая България.Жалка работа.То бива,бива но чак толкова не бива.Киро лъжица много си я харесваше Мая, нали са си от една порода - лъжци.На Галевица всяка втора дума беше грижата и за ,,гражданите" а на Киро - 0 корупция
99
1
 
2
 
! Отговори
Осман ага преди 2 години
До 120 ах, ти неграмотно меkере ще чиракуваш и като не изпълниш нормата бой на скъсване със сопа на голо!
98
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия са последното правителство на бъшгария в рпзини вид като "държава"
97
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата изобщо нямаше място в политиката поръчков политик на немци и германци сред проучване какъв е най харесван от бг чалганизирано и геминизирано общество и стигнаха домизвода че само дебелия при мат е способен да омае българските бок луци
96
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата изобщо нямаше място в политиката поръчков политик на немци и германци сред проучване какъв е най харесван от бг чалганизирано и геминизирано общество и стигнаха домизвода че само дебелия *** е способен да омае българските бок луци