Новите пенсии: Образовани взимат колкото човек без осигурителен принос

Пенсионерите се настройват един срещу друг
Обновена: 15 дек 2021 16:31 | 15 дек 2021 10:53, Петя Славова
281

Справедливи ли са новите преизчисления на пенсиите и ще бъдат ли ощетени пенсионерите, коментира бившият социален министър Христина Христова.

Всички отпуснати след 24 декември пенсии ще се изчислят с нова тежест за годините и месеците осигурителен стаж без превръщане. Останалите около 2 милиона пенсии, отпуснати преди 24 декември 2021 г., ще бъдат преизчислени служебно от НОИ.

Още по темата

"47-ото Народно събрание е в правото си да промени тези текстове. Засега не е постигнат пълен консенсус относно методиката на преизчисляване на пенсиите. Този, който ще взима 380 лв., вече ще взема колкото този, който взема минималната пенсия. Тук е голямата ми болка. Този начин на промени в минималната пенсия не е добър. Той не следва принципите на пенсионно-осигурителната система", обясни Христова в "България сутрин".

Тя изтъкна, че това е много чувствителна система.  573 лв. става средната пенсия от януари 2022 г.

"Там има един основен принцип - осигурителното право трябва да бъде в съответствие с осигурителния принос на човека. Ще стане така, че хора, които са по-образовани и са изпълнявали по-квалифициран и отговорен труд, ще вземат колкото човек, който не е имал образование. Пенсионерите се настройват един срещу друг", отбеляза Христова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея е необходимо преизчисляване на пенсиите, но трябва да се каже на хората, че няма съвършен механизъм.

"В началото на 90-те години започнахме с много ниска база. Имаше един период, когато пенсиите бяха около три долара. Тази база трудно се наваксва. Както са били и ниски доходите през този период. Не бива да искаме да решим всички социални проблеми с пенсионната система", заяви Христова.

"Както в последните години ставаше увеличението на минималната пенсия, този подход е удар по пенсионната система. Трябва да се прилагат принципите на пенсионно-осигурителната система. Най-важни са осигурителни вноски, какъв е приносът към пенсионната система. Възникнаха много противоречия", поясни бившият социален министър.

Според нея постепенно ще отпадне таванът на пенсиите. Тя обърна внимание, че ограничението на пенсиите е несправедливост в пенсионно-осигурителната система.

"Имаме и ограничение на максимален осигурителен доход, където максималната пенсия е процент от него. Тук също има противоречия. Трябва да се реши въпросът кой да бъде максималният осигурителен доход", добави Христова.

"Размерът на обезщетението на майките се върна в началото на въвеждането на втора година майчинство. Аз се смятам за един от авторите. Като народен представител съм внесла това предложение и то беше прието. Има много упреци. Първо, че е много дълъг този отпуск по майчинство, но жената има право на избор", разясни бившият социален министър.

Тя коментира, че в момента системата не е справедлива, защото обезщетението замества дохода от труд на жената, която е вкъщи и си отглежда детето, а най-ниската цена на труда е минималната работна заплата. Христова уточни, че е добре майките да получават поне минималната работна заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
8
 
17
 
! Отговори
Кьосев преди 2 години
Накратко да Ви обясня!)... Тенденцията е, който е внасяш осигуровки-получава пенсия!, Колкото повече са били осигуровките-пенсията е по голяма! - Накратко... Нямаш ли принос към НОИ-пенсията ти след време е жалка!)))
163
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще върнат парите-милиарди-ограбени от Дянков и Борисов от Сребърен фонд?Мълчание.Сега няма защо да продължавате с лъжите.Толкова пенсионери ги няма вече,къде са техните пари? В чекменджета и в ЕС..Н.А.Т.О...
162
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До косюЗлобар и завистник, само това ще кажа! Да желаеш глад на собствения си народ и пенсионерите, само защото щял бил да взима малко повече пари, просто нямам думи с които да нарека злобата ти!
161
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До AcOrPИма райони в България , където няма работа, те затова и се обезлюдиха, а останалите работят каквото намерят или сезонно и не са роми, мислете за проблемите на цялата страна,а не само на 2-3 градове!
160
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнтисолидаренСтига и ти с твоите роми, дори вече ромите работят в чужбина и по строежи и хотели, даже и с образование има сред тях, по-малък процент от тях са съвсем неработещи! А тук става дума за пенсионерите, не за ромите. ще ощетиш българските пенсионери и ще ги обречеш на глад и студ, заради своята ромофобия, хайде стига, не разсъждавай първобитно!
159
4
 
30
 
! Отговори
косю преди 2 години
Няма по голяма гавра от това да си лъган цял живот че ако си с по добър коефициент ще вземеш по голяма пенсия!Идват на власт някакви безхаберници или пък неграмотници и ликвидират цялото доверия в пенсионната система!Сега хора с много нисък коефициент взимат по голяма пенсия от други с по голям усигорителен принос !
158
0
 
10
 
! Отговори
Работещ преди 2 години
През периода на 90-те г., когато пенсиите бяха 3 долара, заплатите бяха 10 американски долара. Това с изчисляването и преизчисляването на пенсиите си е огромен проблем за НОИ. Те затова получават и заплати, за да си решават проблемите. А те ще станат още по-голечи, когато България стане член на еврозоната. Между впрочем, страната вече от година и половина е в нейната чакалня. Четири правителства си имаме само за настоящата 2021 г., а финансистите и банкерите просто спряха да говорят за пари.
157
1
 
24
 
! Отговори
Наму преди 2 години
Никога не се е посягало на превърнатия стаж ! Даже и в най мрачните комунистически времена!Справедливостта е силно застрашена от някакви неграмотници ,дано се намерят разумни хора и това да се спре!
156
1
 
30
 
! Отговори
Антисолидарен преди 2 години
И пример...ром ,без образование извършва убийство като непълнолетен,осъден на 10 г. излиза след 7,извършва ново убийство, осъден доживотен. Пуснат от хуманни съображения след излежани 30-40 г. в затвора... спокойно ще си живее с минималната пенсия,без нито един работен ден и ще е равна тази пенсия на човек с 40 г.трудов стаж като земеделец с средно образование. Справедливост по български....
155
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Новите пенсии: Образовани взимат колкото човек без осигурителен принос" ........... Това е абсолютна глупост, тук не става дума за "колко" пари, а за физическото оцеляване на хората и пенсионерите, не схващате ли? Подчертавам - физическото оцеляване! Толкова злобни и завистливи хора, нямам думи, мислят за това "колко" взимал някой друг, вместо да се зарадват , че пенсионерите няма да умират от глад и студ! Вие добре ли сте?
154
1
 
18
 
! Отговори
коптор преди 2 години
Пенсиите трябва да се изчислят с осигурителния доход за 2021 година за да се спре изоставането на старите пенсии!Това което правите сега е най голямата гавра с пенсионерите за всички времена!
153
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От финансово министерство обявиха ,че хората с таван на пенсии около 80 000 с тях ще започнат ударно първите официални задължителни ваксинации в България. Ако искат де да продължават да взимат пенсии то условието ще е по 3 бр. дози. Първа официалн,Бустер 1 .Бустер 2 и Таван същото ще важи за всички ТЕЛК ,влизащи в болници ,държавни служители и работещи с държавни институции граждани.
152
3
 
17
 
! Отговори
Методи преди 2 години
Така е лелко, щом ще взимат за база средния осигурителен доход за минали години, нищо няма да направят. Ще си кретат бедняците с ниските пенсии и това е.
151
6
 
42
 
! Отговори
3 преди 2 години
Както върви, популизмът ще изравни моята пенсия на директор на гимназия с тази на баба Кина чистачката/да е жива и здрава/ , която са подписваше с палеца си!?Големите специалисти в социалното министерство!?
150
4
 
14
 
! Отговори
Леля Лаче преди 2 години
Плюхте по Нинова, плюхте, ама само тя предложи адекватно преизчисляване на пенсиите, като се вземе за база дохода от 2018 г. за ниските пенсии. Па сега ревете.А много ви здраве от леля ви Лаче, пенсионерка с ниска пенсия.
149
9
 
6
 
! Отговори
Леля Лаче преди 2 години
Щом толкова плюете по администрацията, сега тази администрация "да се обиди" и хич да не си дава зор да ви преизчислява пенсиите в съкратени срокове. Също така да не си дава зор да ви изчислява социалните помощи, помощите за бизнеса /60 но 40 или 80 на 20 или не знам си още какво/ и да работи извънредно, както досега. КОГА СКОЛАСА, ТОГАВА.
148
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правителството показа неркадърността ди още в първите дни. Само за два дни поредица от грешни решения. Но в крайна сметка на народа ще му се стъжни
147
7
 
22
 
! Отговори
Изненадан преди 2 години
Имахте власт госпожо Христова цели 12 години.Защо не оправихте нещата тогава? Защо сега където и да бутнеш обществото ни започва да тече гной?
146
7
 
20
 
! Отговори
До Анонимен 158 преди 2 години
Не те познавам и не знам колко си трудолюбив и успешен. Но ще ти кажа, че в адиминстрацията освен "хрантутници" има и други работили достатъчно години и в частния бизнес И видяли достатъчно много "хрантутници" и там!Така че, като си бил само ат едвата страна на монетата не коментирай!!!!!!!!
145
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България в пенсионната система както и навсякъде работи солидарната система. Такак че всички с таван на пенсията да се подготвят психически и физически за мамалване на пенсиите им до скромните нормални пенсии.