Скокът на пенсиите ще ерозира пенсионния модел, дефицитът на НОИ расте

Иван Нейков: Традиционните трудови отношения са непривлекателни в очите на младите
2 дек 2021 10:49, Анисия Иванова
193
Скокът на пенсиите ще ерозира пенсионния модел, дефицитът на НОИ расте
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дефицитът на НОИ ще продължи да нараства и все повече данъци ще отиват за пенсии. Това каза Иван Нейков, бивш социален министър, председател на Балкансия институт по труда и социална политика, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. Той коментира увеличението на минималната пенсия в края на тази и в началото на следващата година.

Това говори за нестабилността на действията, които се предприемат. Системата не може до безкрай да се крепи с дефицити в НОИ, категоричен бе гостът. Според Нейков увеличение на пенсиите вместо целево социално подпомагане ерозира в огромна степен пенсионния модел.

"Проблем, който сами създаваме, е непрекъснато ерозиране на пенсионния модел, като непрекъснато разкъсваме връзката между приноса на човека в осигурителната система и резултата, пенсията, която той ще получава".

Относно преговорите за повишаване на минималната работна заплата и на минималната пенсия Нейков каза: "Това ми прилича на филм, който сме гледали вече много пъти. Синдикатите излизат, казват някакво число. Работодателите казват: "В никакъв случай", след което излиза министърът на финансите и се опитва да ги сдобри, като търси истината някъде по средата".

Никой няма да каже: "Не, не искам да ми увеличаваш минималната работна заплата", поясни Нейков. "Това е едно увеличение, което е с около 10%, но големият въпрос остава - как ги определяме. Ние продължаваме да нямаме механизъм, по който определяме минималната работна заплата. Четири години вече минаха от ратифицирането на Конвенция 131 на Международната организация на труда, която посочва механизма, по който всяка страна, ратифицирала конвенцията може да определя минималната си работна заплата. Индикаторите са разделени на две групи - има социални и икономически. Всяка държава може да направи своя комбинация, която да се променя през годините".

"На базата на един наистина професионално формулиран механизъм да се каже - толкова излиза (при тази инфлация или при тази безработица, или при тази цена на живот, или при тази производителност) и толкова ще ми бъде минималната работна заплата. В случая няма такова нещо - просто казваме едни цифри. Нямам отговор на въпроса защо не го правим. Това дори не е въпрос на желание, а не изпълняваме международен акт, който сами сме ратифицирали", смята гостът.

По повод статистическите данни, че само 11% от младите хора между 18 и 26 години работят, събеседникът каза, че има разминаване между официалната статистика и реалната ситуация заради непривлекателността на традиционните трудови отношения в очите на младите хора. Той обаче подчерта, че идва момент, в който свободата, която ти дават новите форми на труд, например в международни дигитални платформи, има своята цена. Според Нейков ще дойде време, когато на тези хора ще започне да им липсва защитата на трудовото законодателство.

"21 век донесе нещо, което дори те можем да си представим още - изключително нарастване на капацитета на единицата, на един единствен човек. Един човек може да има капацитет на едно предприятие от преди 20-30 години, благодарение на дигиталните възможности и огромния обем информация, който се разпространява. Този нов тип производителност доведе до появата на нов тип труд. Няма как този човек, който си знае цената, да го вкараш в големия колектив. Той се съпротивлява и не иска", обясни той.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria
 


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
0
 
0
 
! Отговори
ТАРА преди 1 месец
Увеличението само на минималната пенсия разкъсва връзката между приноса на човека в осигурителната система и пенсията, която той получава. 370 лв. минимална се доближава до тази пенсия, която сега е 370 лв. , дори и нагоре, и макар и процентно увеличена с новия коефициент: това е ерозия на пенсионната система!
183
2
 
3
 
! Отговори
преди 1 месец
Дс се вдига само минималната. Това е приоритет. Лентяите с по £1500 да ди затварят устата и да са щастливи че не са в затвора. Надявам се че някой ме разбира
182
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Опа, вече няма работещи, които да плащат пенсиите. Честито, държавата катастрофира, а тепърва идва брутална криза. България ще се превърне в едно голямо гето.
181
1
 
10
 
! Отговори
А постоянния растеж преди 1 месец
на заплатите на висшите чиновници и дупетатите в геометрична прогресия,ще се отрази благотворно на бюджета,нали?Ами ако ги питаме тях,колкото по- големи заплати вземат,толкова повече помагат за овладяване на инфлацията, защото генерират голямо потребление,а и услуги-камериерки,готвачки,шофьори, гавази и пандури,слуги и слугини,детегледачки,градинари...Абе висшето ни чиновничество е дар божий,да са живи 100 години-50 в... и 50 в...(по вица)и да усетят 100 пъти битието, в което сме ние.
180
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 180 Ама ти наистина ли си повярвал на тези мошеници?
179
3
 
6
 
! Отговори
опетков преди 1 месец
До Мдааа Това, което си написал показва дълбокото ти незнание на темата. Експертът Нейков леко послъгва, защото макар, че има известни изкривяване на системата, все пак всеки работил и получавал голяма заплата, получава и голяма (относително) пенсия. Ако има изкривявания, те са в долните степени на скалата. Да, поизравниха се тези, които вземаха пенсии до 200 лв с тези от 300 лв, но само това. За по-големите пенсии разликата си остава голяма. Не слушайте такива експерти, а си плащайте.
178
5
 
8
 
! Отговори
Мдааа преди 1 месец
До Анонимен,когато се дават от СОЦ подпомагане там вече можеш да ги лимитираш като определена сума. А не да ги надуваш както се прави с пенсиите и един да взима 700лв за 0 работни дни като друг който е с 40години трудов стаж
177
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дали едни пари ги дава НОИ или социалното подпомагане е едно и също - все държавата ги дава. Така че Нейков напразно дърдори антисоциалните си недомислици. Не трябвало да има дефицит на НОИ, но можело да има дефицит на социалното подпомагане. Дошло е време минималните пенсии, а и всички други пенсии да се вдигнат - с колко - според възможностите на държавата - поне така обещаха партиите на промяната преди изборите, пък сега взеха да се отмятат. Срамота, че лъжат народа да гласува за тях
176
3
 
13
 
! Отговори
не сме будали преди 1 месец
вдигали заплати и пенсии..ха.ха.ха а цените на храните,горивата, тока... що ли удобно не споменават..ха.ха
175
1
 
10
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 месец
ами да се премахне тавана за политици,милиционери и хора които са били доносници на ДС и за тази мръсотия получават пенсия. Тавана точно политиците искат да се махне ...не им стига лапането от държавата.
174
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Какви пари дават на ромките? За 3 деца се дават по 135лв на месец. Това са фактите." - Ехеейй ... луди ли сте е? много пара това!! Не е ли по-добре, да се дават суровини - ориз брашно - държавата може да ги взима на 40% от цената.
173
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До анонимен 165 - И как решаваш, кое е малко и кое е много? И кой решава? Познавам хора, които са на меннеито, че 95% от популацията е "излишна" и трябва да има "систематично редуциране". Те ли да решават? Кой?
172
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Истанбул - Ок, не разбирай нещата толкова буквално!!!!! - А отново на въпроса - защо да внасям ти пари, ако ще ми ги върнеш след определен бопдй години, вместо да си ги държа, за извънредни нужи или да ги инвестирам. 86000 лева, правилно инвестирани за 40 години, спокойно може д астигнат нещо със стойнсот над милион и да връщат по 2-3% дивидент на година.
171
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Истанбул - А защо изобщо, да внасям пенсия тогава? И още нещо - какво правим с инфлацията? Когато аз започнха, 750 лева беше "ок заплата", а сега 2300 лева е ок заплата. Защо да ти давам тези пари, при положение, че мога а ги управлявам по-добре.
170
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А е тоя защо не е в затвора?
169
6
 
4
 
! Отговори
Ето преди 1 месец
Истината е РЕФОРМА, кой колкото е искарал толкова получава. Останбалите ккоито нямат трудов стаж или поради някаква причина не са успели да се осигуряват отиват на социални помощи и там да се дават колкото има заделено за тази цел.Спокойно може да се нпправи и програма за директно подпомагане на социално бедни, буквално осинови социално беден. Държавата в този случай няма да бърка и да се намесва а допълнителната помощ да идва директно от хората които са преценили че могат да дадат
168
1
 
10
 
! Отговори
въпрос преди 1 месец
Няма да е лошо ако Нейков ни осведоми колко производители на стоки с принадена стойност работят за издръжката /за доходите / например на един политик, защото тези стоки са основното перо от което зависи бюджета. Все пенсионерите и работещите бедни са трън в очите им. Прав е В.Зарев като каза за "хистерично алчните....."
167
3
 
14
 
! Отговори
Мдааа преди 1 месец
Не е нормално човек рабоитил 40г да получава същата пенсия като друг който не е работил и 1 ден. Това са пълни простотии
166
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заети в обществения сектор 685 000
165
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Грешка - етнос. Може би е необходим поне мааааалко естествен подбор, иначе всички вкупом пътуваме........