Новите пенсии: Образовани взимат колкото човек без осигурителен принос

Пенсионерите се настройват един срещу друг
Обновена: 15 дек 2021 16:31 | 15 дек 2021 10:53, Петя Славова
281

Справедливи ли са новите преизчисления на пенсиите и ще бъдат ли ощетени пенсионерите, коментира бившият социален министър Христина Христова.

Всички отпуснати след 24 декември пенсии ще се изчислят с нова тежест за годините и месеците осигурителен стаж без превръщане. Останалите около 2 милиона пенсии, отпуснати преди 24 декември 2021 г., ще бъдат преизчислени служебно от НОИ.

Още по темата

"47-ото Народно събрание е в правото си да промени тези текстове. Засега не е постигнат пълен консенсус относно методиката на преизчисляване на пенсиите. Този, който ще взима 380 лв., вече ще взема колкото този, който взема минималната пенсия. Тук е голямата ми болка. Този начин на промени в минималната пенсия не е добър. Той не следва принципите на пенсионно-осигурителната система", обясни Христова в "България сутрин".

Тя изтъкна, че това е много чувствителна система.  573 лв. става средната пенсия от януари 2022 г.

"Там има един основен принцип - осигурителното право трябва да бъде в съответствие с осигурителния принос на човека. Ще стане така, че хора, които са по-образовани и са изпълнявали по-квалифициран и отговорен труд, ще вземат колкото човек, който не е имал образование. Пенсионерите се настройват един срещу друг", отбеляза Христова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея е необходимо преизчисляване на пенсиите, но трябва да се каже на хората, че няма съвършен механизъм.

"В началото на 90-те години започнахме с много ниска база. Имаше един период, когато пенсиите бяха около три долара. Тази база трудно се наваксва. Както са били и ниски доходите през този период. Не бива да искаме да решим всички социални проблеми с пенсионната система", заяви Христова.

"Както в последните години ставаше увеличението на минималната пенсия, този подход е удар по пенсионната система. Трябва да се прилагат принципите на пенсионно-осигурителната система. Най-важни са осигурителни вноски, какъв е приносът към пенсионната система. Възникнаха много противоречия", поясни бившият социален министър.

Според нея постепенно ще отпадне таванът на пенсиите. Тя обърна внимание, че ограничението на пенсиите е несправедливост в пенсионно-осигурителната система.

"Имаме и ограничение на максимален осигурителен доход, където максималната пенсия е процент от него. Тук също има противоречия. Трябва да се реши въпросът кой да бъде максималният осигурителен доход", добави Христова.

"Размерът на обезщетението на майките се върна в началото на въвеждането на втора година майчинство. Аз се смятам за един от авторите. Като народен представител съм внесла това предложение и то беше прието. Има много упреци. Първо, че е много дълъг този отпуск по майчинство, но жената има право на избор", разясни бившият социален министър.

Тя коментира, че в момента системата не е справедлива, защото обезщетението замества дохода от труд на жената, която е вкъщи и си отглежда детето, а най-ниската цена на труда е минималната работна заплата. Христова уточни, че е добре майките да получават поне минималната работна заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
5
 
18
 
! Отговори
AcOrP преди 2 години
Ахаха пенсионер които е с богатство на стойност над 600 000 лв е под прага на бедността разбирате ли защото пенсията му е ниска. Да се премахне минималната и максималната пенсия просто. Осигурителния стаж и доход трябва да са единственият фактор за определяне на пенсиите. Така или иначе имаме максимален осигурителен праг т.е. максималната пенсия е ограничена от него.
143
7
 
30
 
! Отговори
Един от мнозинството преди 2 години
Няма какво да ми се оплаквате и хленчите сега !?Щяхте дя си счупите краката да тичате до урните да си дадете гласа за "Промяната". Е сега и се радвайте ! Пр ост, наивен и мазохистичен народец ! Каквото си е надробил - да си го сърба ! И след време като се светне, пак ще пита защо е последен в Европа !
142
5
 
21
 
! Отговори
Пророк Антиваксарии преди 2 години
АЗ започвам от социалната пенсия тя трябва да осигури жизнен минимум без да е застрашен живота на получаващия ! Със 200 лв си жив умрял със 300 също някъде към 500 лв ще можеш да се храниш и ще си купуваш по-евтини лекарства ,но ще стойш на студено и няма да имаш дрехи ,а ако нямаш жилище ще спиш по улиците затова и 500 не става трябва да е поне 700 ! а на другите трябва да са далеч по високи , не гледаите във на бедняците живота борете се за вашия ,а така сте като гладни *** !
141
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Кирчо и Василев са мъже на място на 60 000 държавни хрантутника ще им намалят моментално пенсиите от таваняа ще им вземат всичко над 600 лв за го дадат солидарно и социално на бедните пенсионери И без това тези хрантутници не са платила и лев данък на държавата и са вегетирали цял живот някъде в канцеларии без да знаят че всички за тази *** идва от продуктивният частен бизнес и реално работещите хора.
140
2
 
38
 
! Отговори
Гост преди 2 години
И майка ми с 43 години трудов стаж и осигурителен принос ще продължава да взима минимална пенсия...защото се е осигурявала преди 1990 и приноса й е "по-малък"! А това, че нейните пари за пенсия се изпариха още 90-те години за това не се говори и никой не е виновен!!! Ако искате промяна и справедливост приравнете пенсиите за една и съща работа!!! Разлики ще има, но не толкоз големи.
139
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 145"Какво ще преизчисляват и индексират на получаващите 1000лв" Ами ще преизчисляват колега,защото най-малко тези хора са внасяли много повече от тебе,започнали са и са работили работа,която подобни на теб не сте имали желание да вършите,защото са инвестирали здраве,свободно време и образование в тези професии. Сключили са договор с държавата при тези условия и са дали,нужното от тях,а сега държавата ги прецаква яко!
138
10
 
25
 
! Отговори
90-ТЕ ГОДИНИ преди 2 години
Си се крил зад някое бюро или си имал рядък късмет да не си бил уволнен от някой завод-- на другите хора не им даваха осигуровки ,а ако питаха за тях ги гонеха със лафа ,,отвън чакат други,, Като искаш стани ЕТ и си плащай всичко --след една година си длъжник на държавата --тука е България ,И не съм съгласен, че чиновниците които били учили са изкарали повече пари за държавата от един селянин който слънцето го е утрепало. За мен един овчар струва колкото трима във администрацията !
137
5
 
34
 
! Отговори
Габи преди 2 години
Ако новите искат да докажат, че наистина са за промяна, трябва да постъпят почтенно с начина на определяне на пенсиите. Не трябва да се определя минимална и максимална пенсия. Да се спре с вдигането на минималната пенсия. Пенсиите да се определят единствено и само върху осигурителния стаж.Всички други популисти трябва да бъдат вън от парламента и управлението.
136
2
 
14
 
! Отговори
yeee преди 2 години
Когато частните фондове купуват облигации с отрицателна лихва, образованието среща реалността:)Тук пенсиите винаги са плащани от текущите осигуровки на следващите наивници. Само от лятото чистата инфлация е 20%, след още половин година...още толкова. Каквото и да плащате, колкото и да плащате, винаги ще сте прецакани.
135
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ами да Защо търсиш логика? Увеличаването на пенсиите не и продиктувано от логиката на пенсионно осигурителната система,а по чисто политически причини.Всички партии се надяваха поне да запазят електората си и затова направиха тези безумни промени. По тяхната система са орязни всички,които съвестно са се осигурявали на реалната заплата,а сега точно те са с най-малки увеличения за сметка на търтеите и мързеливците!
134
6
 
46
 
! Отговори
Ами да преди 2 години
И аз да дам един пример! 90--те години много хора, започнаха собствен бизнес! Те обаче не се осигуряваха и си криеха доходите без да плащат данък! Така работиха примерно 10-15 години! И когато дойде време за пенсия няма стаж ! Пенсионираха се по-възраст със социална пенсия! Аз примерно имам около 40 години стаж с осигуровки и платен данък върху заплата! И сега тези хора ще вземат около 400 лв, а аз около 500лв. къде е логиката?
133
6
 
25
 
! Отговори
1 преди 2 години
Какво от това ,че са образовани,хората са работили,и според трудовия си стажСреднообразован съм,с 50г.и 4 месеца трудов стаж,трета категория,и получавам 398.87лв.,това нека да го прочетат кирчо и кокорчо,и нека помислят по моя казус,дали в Харвардския университет,са учили тази икономика.
132
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенсията е въз основа на положения и заплатен труд.Мика зайкова работи на тази възраст и си позволява да дават тон.Синдикално ли е да се отрича стаж по категория?Това може да го направи само човек, който не знае как се вади хляб по категория!Има пенсионен закон.Видяхме крадливата държава на боко, следваСивата икономика доминира и ние, пенсионерите не сме виновни за това.Виновна е крадливата държава на боко.Тези не започват добре.Средно увеличение - среден пръст!Но лапат от нас.
131
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенсията е въз основа на платени данъци. Изобщо не би следвало да има пенсии за хора, които цял живот са били пей сърце. Овчарчето Петко много работливо било, ама стотинка данък не платило цял живот и сега му била ниска пенсията. Айдеее у ЛЕВО!
130
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименДа,точнотова говоря, ти не разбираш.Всеки трябва дасе осигурява, но напримердепутаттите, които вземат около 10 хиляди, се осигуряват също на 2400 и техният принос в социалната система е много малка.Ни е ги обслужваме с данъците си.Разбирам за близките ви, но трябвада има правила.Зависи от образованието, заплащането,откатегорията на труда. Не може 12 години да съм на таван!!! Разбираш ли това?! Ине съм само аз, защото не съм чиновник.
129
3
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
А какво стана с помощите от 120 лв до края на кризата? Обещания докато го изберат. После забравя. Винаги е така. Пак гласувайте за него
128
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами това е още от Костовата реформа. Колко инженери,учители,доктори и то от читавите доктори са с ниски пенсии точно от Костово време. После някой да помисли за тези хорица,които не са много, че те са най-обидените и най-ощетените. Вдигаше се таванът на пенсиите. Преизчисляването на пенсиите на хората, които се пенсионираха 98-99 година това трябваше да се случи. Какво ще индексипат и преизчисляват на получаващите по 1000лв.
127
9
 
18
 
! Отговори
До 138 преди 2 години
Нещо не си разбрал, или не си дочел.Сега ще вдигнат коефициента за стаж само на трета категория,а на първа и втора няма да има нищо.Това са енергетици, миньори, шоф.на тежки камиони,работили в хим.производства и......силовите министерства.С интерес чакам да видя какво ще стане и в комбинация със зелеВия сертификат и задължителната ваксинация, която кирето. се опитва да наложи.След месец-два ще видим дали ще се разминат само с як шут,или ще има и гьостерица.Третата кат.да не се радват на мизерни
126
1
 
13
 
! Отговори
Абеее преди 2 години
Тук има доста разнопосочни коментари, но всеки гледа от собствения си ъгъл и за момента, а държавата е принудена да е в ролята и на популист, независимо кой управлява. Преминаването от една пенсионна система към друга става за десетилетия след започването и. Затова свиквайте, че ако зависим само от пенсията, рано или късно всички сме ***... За съжаление е така.
125
1
 
18
 
! Отговори
ескимос преди 2 години
До художника...Ами спестявай си де, спестявай и кат се пенсионираш си ги ползвай. Само че никой не спестява цял живот за старини. И колкото и да ни е мизерна пенсията после, пенсионната система ни защитава от самите нас, за да не профукаме спестяванията си заради "няма да доживея".