Новите пенсии: Образовани взимат колкото човек без осигурителен принос

Пенсионерите се настройват един срещу друг
Обновена: 15 дек 2021 16:31 | 15 дек 2021 10:53, Петя Славова
281

Справедливи ли са новите преизчисления на пенсиите и ще бъдат ли ощетени пенсионерите, коментира бившият социален министър Христина Христова.

Всички отпуснати след 24 декември пенсии ще се изчислят с нова тежест за годините и месеците осигурителен стаж без превръщане. Останалите около 2 милиона пенсии, отпуснати преди 24 декември 2021 г., ще бъдат преизчислени служебно от НОИ.

Още по темата

"47-ото Народно събрание е в правото си да промени тези текстове. Засега не е постигнат пълен консенсус относно методиката на преизчисляване на пенсиите. Този, който ще взима 380 лв., вече ще взема колкото този, който взема минималната пенсия. Тук е голямата ми болка. Този начин на промени в минималната пенсия не е добър. Той не следва принципите на пенсионно-осигурителната система", обясни Христова в "България сутрин".

Тя изтъкна, че това е много чувствителна система.  573 лв. става средната пенсия от януари 2022 г.

"Там има един основен принцип - осигурителното право трябва да бъде в съответствие с осигурителния принос на човека. Ще стане така, че хора, които са по-образовани и са изпълнявали по-квалифициран и отговорен труд, ще вземат колкото човек, който не е имал образование. Пенсионерите се настройват един срещу друг", отбеляза Христова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея е необходимо преизчисляване на пенсиите, но трябва да се каже на хората, че няма съвършен механизъм.

"В началото на 90-те години започнахме с много ниска база. Имаше един период, когато пенсиите бяха около три долара. Тази база трудно се наваксва. Както са били и ниски доходите през този период. Не бива да искаме да решим всички социални проблеми с пенсионната система", заяви Христова.

"Както в последните години ставаше увеличението на минималната пенсия, този подход е удар по пенсионната система. Трябва да се прилагат принципите на пенсионно-осигурителната система. Най-важни са осигурителни вноски, какъв е приносът към пенсионната система. Възникнаха много противоречия", поясни бившият социален министър.

Според нея постепенно ще отпадне таванът на пенсиите. Тя обърна внимание, че ограничението на пенсиите е несправедливост в пенсионно-осигурителната система.

"Имаме и ограничение на максимален осигурителен доход, където максималната пенсия е процент от него. Тук също има противоречия. Трябва да се реши въпросът кой да бъде максималният осигурителен доход", добави Христова.

"Размерът на обезщетението на майките се върна в началото на въвеждането на втора година майчинство. Аз се смятам за един от авторите. Като народен представител съм внесла това предложение и то беше прието. Има много упреци. Първо, че е много дълъг този отпуск по майчинство, но жената има право на избор", разясни бившият социален министър.

Тя коментира, че в момента системата не е справедлива, защото обезщетението замества дохода от труд на жената, която е вкъщи и си отглежда детето, а най-ниската цена на труда е минималната работна заплата. Христова уточни, че е добре майките да получават поне минималната работна заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
0
 
13
 
! Отговори
История накратко преди 2 години
Изкуствено създадени държави на Балканите са следните - Гърция(18 век), Румъния(края на 18 век), Македония - 19 век, Хърватия и всички останали новосъздадени , след разпада на Югославия - 19 век, в миналото племената на сърбите са стигали до днешна северна Италия включително, тогава Италия все още не е съществувала като държава, албанците се появяват някъде по време на тези погърчвания, потурчвания и други -ния, извършвани , заради западните интриги!
183
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ги пращат тези без осигурителен стаж на социалки стига сте им пълнили гушите .
182
1
 
10
 
! Отговори
История накратко преди 2 години
До МисляДо 16 век на Балканския полуостов, живеят преобладаващо българи, а в северозападните Балкани сърби, малко унгарци и руснаци. Албанците се появяват през късното Средновековие на Балканите, незнайно как, не го изследах как. През 16 и 17 век до края на 18 в., фанариотите започват гърцизацията, а турците потурчването, което де факто е плод на западните държави и техните църковни и други борби помежду им, изкуствени държави на Балканите са - Румъния, Македония,Гърция,Хърватия
181
3
 
4
 
! Отговори
До Олито 192 преди 2 години
'''Ако пенсията е под минимума за оцеляване, не трябва да се вдига неоснователно пенсията'''' .*** , личи си че си бавноразвиващ и невменяем едновременно.То е сигурно от напредналата старческа възраст и измененията по мозъка. Не прощава.
180
2
 
7
 
! Отговори
ab преди 2 години
До ПетровПърво, мин. пенсия не се отнася за тези, които нямат необходимия пълен стаж . Второ, минимална и максимална пенсия има само в първи СОЛИДАРЕН стълб. За тези, които искат да получават високи пенсии, държавата ХАРИЗА 5 процента от вноската за ДОО на частните пенсионни фондове. Там може да внасяш колкото си искаш и после да получаваш колкото пожелаеш от тези пари . Те са твои и разполагаш с тях вкл. и наследниците ти.
179
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам що търсите справедливост в несправедлио общество и държ. самото министерство му викат социално .Това означава комунистическо.Означава на всекиму по равно!Ко ревете п равно ще се дигат само най ниските работил не работил вървиш в скотобойната,Цял живот ви лъжат ,че ако работите ако внасяте осигуровки ако ако ако ще получите голяма пенсия.Изпускат най същественото.Ако доживеете, а вие няма да доживеете трета игла.Защо сте 99% толупи с коронарни и свръхзатлъстели.
178
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гавреха се с работниците, затова много хора избягаха! А синдикактите вместо да защитят работниците, пасуваха и тка защитаваха бизнесмените, хората бяха безпомощни!
177
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПетровВие явно нямате връзка с реалността в страната, цели райони се обезлюдиха, именно защото няма работа или е ниско платена, отделно и години наред работодателите не искаха да плащат осигуровки, който търсеше осигуровки, го изхвърляха от работа и много хора останаха без стаж, въпреки, че са работили, други пък работят каквото и когато намерят или са сезонни работници! Гавреха се с работниците, затова много хора избягаха!
176
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КьосевТо като имаше частен пенсионен пенсионен фонд - два пъти, също и събрани пари от пенсионен фонд от времето на соца, както и сребърен пенсионен фонд, сякъш не бяха ограбени през Бойковото и Костово управление тези пари, пълни глупости пишеш, просто трябва да се гарантира физическото оцеляване на този ограбен народ - сега, включително и пенсионерите, затова трябва най-ниските пенсии да се допълнят до прага на бедността, за да оцелеят физически, дори това не стига, но поне е нещо!
175
5
 
19
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Парите в пенсионните фондове се национализират но все пак оцеляват до 1990 г. Тези пари не се знае колко са били като сума но се знае, че са одържавени окончателно от А. Луканов и вероятно са раздадени на свой хора (така наречените куфарчета). Костов окончателно унищожава пенсионна та система, слага таван на осигурителния доход и на пенсиите и докарва пенсионерите до тотална мизерия. Тоя трябва да се обеси само заради това. Комунистите крадоха не посмяха да унищожат системата. Костов обаче ...
174
7
 
8
 
! Отговори
Мисля преди 2 години
Така е във фалшиви ,измислени държави със бяло,зелено ,червено знаме. Най-гадното нещо е да разчиташ на България.
173
2
 
24
 
! Отговори
Петров преди 2 години
Въпросът е принципен: Размера на пенсията зависи от осигурителния принос., а не дали пенсията осигурява физическото съществуване. Ако пенсията е под минимума за оцеляване, не трябва да се вдига неоснователно пенсията, а да се предостави съответната социална помощ за физическото оцеляване на човека! Друг е въпроса, защо някой добросъвестно е работил и се е осигурявал 40 години, а друг не го е превил и сега има претенции и яростно твърди, че другите са му виновни...
172
4
 
14
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
България е имала най добрата пенсионна система в Европа. Тя е била измислена и създадена от брата на Гешев (Шефа на полицията преди 09.09.1944 г.) Той е оцелял и е работел в тази сфера до 60те години. Тази система е била независима от държавата и с двойно участие и държавно подпомагане според приноса и с лични партиди. Достатъчно да се възстанови. Закрита е и е национализиране през 1971 г. мисля. Няма да го направят защото няма далавера и не може да се краде лесно.
171
4
 
16
 
! Отговори
11111 преди 2 години
Защо си мислите, че работата на бюра е по- лека? Там също има психическо натоварване, изисква се задълбочено образование и не е лесно да се измъкваш от кризисни ситуации. Така че не е нормално да се взимат уеднаквени пенсии.
170
0
 
20
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 2 години
Въртят, сучат, и не дават на хората пенсии, а им подхвърлят милостини които не стигат за нищо! Пенсии под 800лв. са си чиста гавра с мизерията на бедния народ.
169
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В някои държави са го превърнали в бизнес, защото тези пари се харчат за всякакви неща, влизайки в икономиката на държавите, дават им и купони за храна,електроуреди и т.н., ето така може да подкрепите българските зеленчукопроизводители и други, а вие ще умрете от завист, че с малко вдигнали парите за най-ниските пенсии, за да не гладуват и студуват и оцеляват физически, какви хора сте?
168
12
 
14
 
! Отговори
Не бъдете завистливи преди 2 години
Не гледайте в паницата на другите, милиарди се крадат и харчат, Бойко изяде и сребърния пенсионен фонд,преди това Костов пък, а вие се карате помежду си, не се насочвате натам,накъдето е проблема, един работник или овчар облъскал се цял живот от работа не е по-мързелив от мамините синчета и дъщерички, настанили се на държавна ясла и по бюрата с връзки,но... пенсионерите трябва да оцеляват физически, а не живеят в глад, студ, бездомни, правилно е, да се допълват най-ниските пенсии с пари до МПБ
167
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не гледайте в паницата на другите, милиарди се крадат и харчат, Бойко изяде и сребърния пенсионен фонд,преди това Костов пък, а вие се карате помежду си, не се насоичвате натам,накъдето е проблема, един работник или овчар облъскал се цял живот от работа не е по-мързелив от мамините синчета и дъщерички, настанили се на държавна ясла и по бюрата с връзки,но... пенсионерите трябва да оцеляват физически, а не живеят в глад,студ, бездомни, правилно е, да се допълват най-ниските пенсии с пари до МПБ
166
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не гледайте в паницата на другите, милиарди се крадат и харчат, Бойко изяде и сребърния пенсионен фонд,преди това Костов пък, а вие се карате помежду си, не се насчовате натам накъдето е проблема, един работник или овчар облъскал се цял живот от работа не е по-мързелив от мамините синчета и дъщерички , настанили се на държавна ясла и по бюрата с връзки, но... пенсионерите трябва да оцеляват, а не живеят в глад,студ, бездомни и мизерия, правилно да се допълват най-ниските пенсии с пари до МПБ
165
5
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Да, защото на образованите заплатите години наред, още по Тошово време, бяха по-ниски от тези на работниците! Традицията се продължи и след 1989 г. Сега пък работодателите не плащат и задължително ни осигуряват на МРЗ! Какво очаквате? Трябва да се промени формулата! А от първи януари 2022 на пенсиониращите ще гледат само осигуровките след 2000 г.Тогава разбутаха категориите и ощетиха много хора! Лично аз, след 2000 година съм по зле платена и след 3 години кой знае каква пенсия ще взема, ако дож