Хиновски: Мораториумът заплашва енергийната сигурност на страната

Застрашени били и парите по Плана за възстановяване
16 дек 2021 09:18, Елка Василева
281
Хиновски: Мораториумът заплашва енергийната сигурност на страната
Снимка: архив, БГНЕС

"Аз съм шокиран от загубата на колективен разум в нашето Народно събрание. Първо, никой не стана и не каза, че това е нарушение на Конституцията. Не може законодателният орган да се намесва в дейността на един независим регулатор". Това каза пред БНТ Иван Хиновкси, енергиен експерт и председател на енергийната комисия в 46-ия парламент.

Според него мораториумът върху цените на тока, парното и водата заплашва аванса по Плана за устойчивост и развитие, защото нарушава принципа за върховенството на закона.

Още по темата
"Този мораториум е вреден за имиджа на България в ЕС. Сигурен съм, че ще ни бъде размахан пръст, в най-лошия случай дори наказателна процедура", каза енергийният експерт Иван Хиновски.

Решението също така заплашва енергийната сигурност на страната. Няма страна, в която мрежовите оператори да бъдат поставени в условия на фалит, допълни Хиновски.

Той прогнозира и фалит на Топлофикация-София до месец март, ако решението за мораториум бъде гласувано и прието. Дружеството ще повлече след себе и "Булгаргаз", твърди експертът.

Той е категоричен, че не трябва да има мораториум и поясни, че в системата има резерви, които могат да се използват.

"Това минава през няколко промени в закона за енергетиката. Фонд "Сигурност" в енергийната система може да натрупа огромни средства от свръхпечалбите на дружествата, които произвеждат електроенергия и които изнасят - АЕЦ "Козлудуй", НЕК, това са всички ВЕИ, ТЕЦ Марица-Изток, американските централи, всички те трупат огромни печалби от износ", поясни Хиновски.

Според него, след като тези дружества получават свръхпечалби от износа на електроенергия, тези свръхпечалби могат да се върнат законодателно обратно във фонда и оттам да се подпомага индустрията. Това може да стане за три месеца. Експертната енергийна комисия на "Има такъв народ" ще отправи тези и други предложения, допълни Хиновски.

"С този популизъм в основата на всичко е битовият потребител. А ние забравяме индустрията, която сме я оставили на произвола на съдбата", каза още Хиновски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
1
 
2
 
! Отговори
До 227 ЕС преди 2 години
Проблемът е друг, че ЕС може да ни наложи санкции. Повечето банки в България са дъщерни клонове на БАНКИ в ЕС. Налагат ни санкции, като в Гърция, теглим на ден само 350 евро и от разплащателни сметки на ден. Така клекна Гърция за връщане драхма.. Задължиха всички сметки, депозити да се закрият. И няма лихва по депозити. Това се направи от ЕС, за да се стимулират ИНВЕСТИТОРИТЕ, които играят на борсата, или дават назаем пари на такива като нас 1.5% лихва или 2% лихва.След излизане на Британия ЕС
174
1
 
22
 
! Отговори
енергетик преди 2 години
Р.Овч. и Хиновски се съсипват да ни лъжат, че мораториум върху цената на ел. енергията ще доведе до колапс. Да, ама не. В колапс ще бъдат само търговците на ел. енергия, като Соня Кадиева, която продава евтин ток от Козлодуй, а ние плащаме микс от скъпа кафява, зелена и т.н. енергия. ЕРП-тата само пренасят ток, цената на преноса е % от цената на тока. При мораториум и забрана за продажба на евтин ток в чужбина за запазване на цената е достатъчно ЕРП-тата да уволнят 30-40% от администрацията си.
173
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То ест този хитрец хиновски в момента с етикетче "енергиен експерД" ни говори от името на неговия си частен интерес и ни казва ще плащате по-високи цени, а аз ще получавам по-голяма печалба, но вие не трябва да знаете защо и как. Аз ще ви заблудя сега на бързо.
172
1
 
9
 
! Отговори
Стела преди 2 години
Само каква нахална физиономия има,какво може да се очаква от такъв..........
171
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И не сме длъжни в ООН, Нато, ЕС и къде ли още не да гласуваме механично с да, да, не, не както ни нареждат от някакви посолства. Трябва да се мисли предварително, в документа, който се гласува не са участвали български експерти , не е съобразен с наши основни интереси и точка, като се промени, тогава пак ще говорим. Това безмозъчно гласуване ни струва милиарди, които за една секунда изтичат от България и отиват в джобовете на кого? Ще си напрегнете ли малко мозъците за да се досетите?
170
0
 
9
 
! Отговори
До 224 НЕ Е ВЯРНО ЕВ преди 2 години
Валутен борд, Решенията му могат да се променят от НАРОДНО СЪБРАНИЕ, дори излизане с фиксирани курсове долар, евро.ОТ ЕВРОЗОНАТА ИЗЛИЗАНЕ НЯМА-КРАЙ. НЯМА МЕХАНИЗЪМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕВРОЗОНАТА. ЗАТОВА Норвегия, Швеция, Чехия и ред други държави НЕ БЪРЗАТ С ЕВРОТО!БРИТАНИЯ СИ ЗАПАЗИ ВАЛУТАТА. НЕ подлъгвайте хората. Като няма значение, МИ ЩО НАПИРАТЕ ЗА ПРИЕМ ЕВРО? НАЛИ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ. С КАРТА може да плащате с евро в чужбина, КАКЪВ ВИ Е ПРОБЛЕМЪТ.друг е проблемът, друг МНОГО ПО$СЕРИОЗЕН.
169
0
 
16
 
! Отговори
Хиновски МИЛИОНЕР преди 2 години
Не го мислете Хиновски, той си има заводче за ток-горене биомаса, която му купуваме ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Милионер в зелено. Това което гледате по медиите е "ЗАБЛУДА". Той е част от статуквото, заради Хиновски и такива като него, българите ги гонят ЧСИ-та. Хиновски лобира за глупости, среща ЕНЕРГЕТИКА 5 часа мол, гледайте я. Хивоски няма място в управлението на България.
168
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Валутен борд означава само едно нещо -- не можем да си печатаме левове и левът ни е свързан с еврото, в случая. За да не расте инфлацията, останалото са интерпретации, удобни за плашене на населението. А който се плаши си остава роб. Ние винаги можем да отговорим с наши интерпретации, какво не е ясно?
167
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хиновски допуска една основна грешка - регулатора в България е зависим от ГЕРБ и от тези, на които уж регулира цените.
166
0
 
5
 
! Отговори
До 205 ИЗХОД ЕС преди 2 години
Ние удължихме живота им преди година ДВе. Но въжето е сложено, преговаряйки с ЕС от МАДАМ ЙЕС, Пръмова Кунева-която такива "преговори" ни натресе за Членство, че я наградиха с орден френски легион и АКЦИОНЕР ПАРИБА-висока заплата за частните френски АЕЦ-Румъния, онези Париба, които жилетки атакуваха, офисите им. Тази политика на предателство продължи от НДСВ, ТРОЙНАТА, ГЕРБ-зелена сделка, веолия-вода. А с еврото от което няма изход ЗЛЕ.МИСЛЕТЕ ЗА КОГО ГЛАСУВАТЕ. Задължителна БУСТЕРНА ДОЗА ЕС.
165
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
215 - "Другите" страни които са въвели такива мерки са Румъния и УНгария - бивши соц страни. двете са въвели такива мерки при много по-високи ставки, на електроенерегията от тези които ние искаме да наложим - те налагат над 200, а ние - 87
164
1
 
5
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Какви експерти,какви 5 лева?Марш от тука !
163
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ние сме във Валутен борд, Банков съюз...никой няма да допусне мораториуми.Когато Луканов наложи мораториум на дълга запада спря да ни кредитира.когато Стамолийски е наложил мораториум по репарациите, английските банки са спрели плащания.
162
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно защо думата "пapaзит" се замества със звездички. Много е неудобна за лъжците и крадците, които финансират този сайт.
161
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кой му плаща заплата, на чия издръжка е, на чия хранилка си като "енергиен експерд".Вчера беше съобщено че такива мерки са въвели и други страни и целта е за няколко месеца да се вземат адекватни мерки. Но такива като него искат запазване на статуквото и ограбването на държавата от енергийните *** и вампири.
160
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този не работи за българските интереси, от типа "енергийни експерти за плашене на населението от студиата в правилната посока за ЧАСТНИ ИНТЕРЕСИ". Кризата е дошла от такива умници като него, защото ЧАСТНИТЕ ИНТЕРЕСИ в един момент влизат в конфликт с ОБЩЕСТВЕНИЯ ИНТЕРЕС, КОЙТО ИМА И ТРЯБВА ДА ИМА ПРИОРИТЕТ. На практика е един полуграмотен човечец, взима думата и казва само едно нещо -- това не трябва да се прави, дотук. В едно студио беше дошъл леко пийнал. Нека да обясни в момента кой му ...
159
0
 
14
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Ами тогава просто да се спре износът на ток. Централите изпозлват български енергийни ресурси за да трупат печалби от скъпия износ. Елементарно, Уотсън.
158
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Експерти като този работят за енергийната мафия, не е чудно че е шокиран. В България цените на енергията са в пъти по високи от съседните страни именно заради енергийни спекуланти и търговци.
157
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От статията разбрах следното . Отдавна стрижем народа и ставаме милионери и юе продължаваме да стрижем напук на всичко и всички . Ще съборим държавата , ще унищожим хората , но ще продължаваме да стрижем.
156
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 5 и 6 реактор кога им изтича живота ? Май скоро ще е . И тогава ко ще правим ? Демократичен ток от перки и фотоволтрици ли ??? Ами нали и провинцията трябва да плати парното на софиянци . После идва ,,бизнеса,, културата,, ранното ченгеджииско пенсиониране ,, образованието ,, Ми ние още от сега да си слагаме въжето ааа ?