Хиновски: Мораториумът заплашва енергийната сигурност на страната

Застрашени били и парите по Плана за възстановяване
16 дек 2021 09:18, Елка Василева
281
Хиновски: Мораториумът заплашва енергийната сигурност на страната
Снимка: архив, БГНЕС

"Аз съм шокиран от загубата на колективен разум в нашето Народно събрание. Първо, никой не стана и не каза, че това е нарушение на Конституцията. Не може законодателният орган да се намесва в дейността на един независим регулатор". Това каза пред БНТ Иван Хиновкси, енергиен експерт и председател на енергийната комисия в 46-ия парламент.

Според него мораториумът върху цените на тока, парното и водата заплашва аванса по Плана за устойчивост и развитие, защото нарушава принципа за върховенството на закона.

Още по темата
"Този мораториум е вреден за имиджа на България в ЕС. Сигурен съм, че ще ни бъде размахан пръст, в най-лошия случай дори наказателна процедура", каза енергийният експерт Иван Хиновски.

Решението също така заплашва енергийната сигурност на страната. Няма страна, в която мрежовите оператори да бъдат поставени в условия на фалит, допълни Хиновски.

Той прогнозира и фалит на Топлофикация-София до месец март, ако решението за мораториум бъде гласувано и прието. Дружеството ще повлече след себе и "Булгаргаз", твърди експертът.

Той е категоричен, че не трябва да има мораториум и поясни, че в системата има резерви, които могат да се използват.

"Това минава през няколко промени в закона за енергетиката. Фонд "Сигурност" в енергийната система може да натрупа огромни средства от свръхпечалбите на дружествата, които произвеждат електроенергия и които изнасят - АЕЦ "Козлудуй", НЕК, това са всички ВЕИ, ТЕЦ Марица-Изток, американските централи, всички те трупат огромни печалби от износ", поясни Хиновски.

Според него, след като тези дружества получават свръхпечалби от износа на електроенергия, тези свръхпечалби могат да се върнат законодателно обратно във фонда и оттам да се подпомага индустрията. Това може да стане за три месеца. Експертната енергийна комисия на "Има такъв народ" ще отправи тези и други предложения, допълни Хиновски.

"С този популизъм в основата на всичко е битовият потребител. А ние забравяме индустрията, която сме я оставили на произвола на съдбата", каза още Хиновски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
6
 
! Отговори
Изход ЕС преди 2 години
Какво се случва, членството в ЕС вече излиза скъпо на периферните държави. С драстично поскъпване квоти емисии, които ще станат 140 лв. тон ТЕЦОВЕ, ние ще бъдем принудени да ги закрием. Ядрената енергия в момента е най-евтина и екологична, като обработеното ядрено гориво се връща. Белене беше на етап 4, а Козлодуй ще се пръскат нови милиарди начален етап Уестингхаус-САЩ-Япония, нови реактори, лицензи. Германия има 20 000 мегавата ЗЕЛЕНИ МОЩНОСТИ, нямаше вятър и слънце и рестартира ТЕЦ-ове.
114
2
 
5
 
! Отговори
партизан преди 2 години
До Мдаа Ако решат да ходиш на избори,ще ходиш!Ако решат да не ходиш,няма да има!От теб нищо не зависи!
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** кожи
112
1
 
4
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
няма нищо общо със схемите на Мултигруп. Напротив - вижте какви са цените в Европа - в България на борсата е 4 пъти по-скъпо отколкото в Германия, а ТЕЦ овете на държавни дотации - какво значи това, че тока е много евтино , но посредника и спекуланта заграбва лъвския пай. На нашата борса са спонсорите Радев, на сегашното ни правителство и депутати. Па гласуването ще ги познаете.
111
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започваме ПРОМЯНАТА! СЕГА ПО ХАРВАРДСКИ! УТРЕ ПО БАЛКАНСКИ!ВРЕМЕ Е ДА ИЗТОНИМ ВЪЛЦИТЕ В *** КОЖИ!БКП БСП ПП ДБ ДПС ИМА НЯМА НАРОД И.....ВНУЦИТЕ!
110
1
 
5
 
! Отговори
Гробара Таласъм преди 2 години
Сега, както са сбрани накуп сичките в една коалиция, сега е момента ги изтепате. Поотделно не ги знаехте кви са, можеха да ва лъжат, да ва мамят и разиграват, но в коалиция, вече нема как, почват се бият през пръстите, един друг, както е в случаят между ИТН и БСП и вие ги разбирате кви са мръсни ***, мошеници и посеричи сичките. Заливате гнездото с нафта, бензин и масло и им драскате клечката;)))
109
2
 
2
 
! Отговори
Шах преди 2 години
Помните ли Мораториумът на Луканов ?
108
2
 
7
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
За мен няма значение като потребител какво и как калкулират има значение цената , ако тия хора в парламента наречени народни представители не си вьршат работата значи , мое е правото да ги заменя с други хора от които ще сьм доволенВдигнат ли цените отново на тока - ще се ходи на нови избори и хората ще решават кой да подкрепят
107
2
 
7
 
! Отговори
Отново ЕС ЗЕЛЕНА СДЕ преди 2 години
ЕС ни задължава да изнасяме евтиният ток.За да не сме конкуретни с цени ток. Купуваме задължително скъпата КАНЦЕРОГЕННА отр#ова на Хиновски-завод ток биомаса. 140 депутати от предпоследно НС имат частни ток интереси-притежават фотоволтаици, ПЕРКИ, частни ВЕЦОВЕ, ТЕЦ1 и 3. Мегават Козлодуй 55 лева. Мегават фотоволтаици 500 лв. Мегават биомаса Хиновски 320-380лв. ТЕЦ2 ДЪРЖАВНА 78 лв. Но вредни емисии 70лв. на тон, ще се оскъпи цената на ТЕЦ2.Прозвеждаме евтин ток но ЕС не дава за вътрешен пазар.
106
0
 
6
 
! Отговори
До 134 преди 2 години
и генераторите не вършат работа, защото и в горивата е същата комунистическа мафия. Стегнали са ни от всякъде посред зима и ще ни изпият кръвчицата.
105
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе - сигурно уранът в АЕЦ знае каква е цената на тока и сега се стиска :)Ако спрат тока ще ядат бой вече
104
1
 
5
 
! Отговори
До 131 преди 2 години
схемата, която описвате си е известната схема на Мултигруп - и предприятията фалират и нямат пари да плащат на работниците и за потребителите цените са непосилни. А сега нали пак Мултигруп и избрахме да ни управляват. Нормално е да получим същите добре изпитани схеми. Някой ще стане много много багат от спекулата с тока. Сега ще гледаме как ще гласуват в НС, за да разберем кои са неговите депутати и експерти. Както казват дедективите - ще прослеидим парите.
103
1
 
11
 
! Отговори
кокона Маруца преди 2 години
Ех,тия експерти,бе!Милите на кака!*** много са ми деликатни!Що не обяснят,че евтиния ток от АЕЦ-а се изнася и то на цена под себестойноста си,а разликата я плащат обикновените хора!?Ама си мълчим като наакано бебе,и яростно се хвърляме в защита на разните марици,веита и вятърни,щото папото е голямо!Ама мноого голямо!:(
102
4
 
11
 
! Отговори
Румен Владимиров преди 2 години
Изглежда младите берачи на ягоди в Англия, които вкараха във властта комунистите и техните креатури- ухилените харвардци никога не са изпитвали на собствен гръб що е то режим на тока.
101
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не иска да каже истинската причина за целия този цирк - да има корупция, посредници, манипулации. Но коренът на проблема са правилата на гейския съюз, който забранява на държавата да пусне евтин ток на населението и особено на бизнеса, отгоре на това е данък емисии, който излишно сокъпява тока от тецовете. Ако ги няма тия фактори, могат веднага да свалят двойно цената, не да скача
100
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е при комунизма, народът не плаща, плаща Сталин.
99
0
 
4
 
! Отговори
Добре преди 2 години
Ами нека да го вдигнат ако искат - като излязат гладните по улиците ще ходим на нови избори напролетКаде е проблема
98
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изводът не е ,че трябва да се строи аец белене, а че трябва да се спре кражбата по веригата на доставчиците. Ние и сега си имаме предостатъчно ток от аеца. Един аец ни е напълно достатъчен, ние сме малка държава, просто спрете кражбите на посредниците.
97
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Регулатора,КЕВЕР в момента е нелигитимен,поради изтекъл мандат на ПредседателяА когато цената на енергията се определя на борса е излишен,защото"изкревя"пазараА колабс не може да има на"системите"за доставка на услугите,поради саморегулацията на пазара на услуги.Щом няма търсене,цената трябва да се понижи до степен на поносимост за потребителя.Друг е въпросът,защо доставчиците на услуги нямат"буфери"за справяне в ситуация на"пик цен"на е- борсата на енергия.Къде им са парите? За Майбаси ли?
96
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента централите произвеждат евтин ток, в пъти повече, отколкото ни е необходим. Но по средата между производителя и потребитлеля са се намърдали една каруца гнусни кърлежи, те са застрашените.