Хиновски: Мораториумът заплашва енергийната сигурност на страната

Застрашени били и парите по Плана за възстановяване
16 дек 2021 09:18, Елка Василева
281
Хиновски: Мораториумът заплашва енергийната сигурност на страната
Снимка: архив, БГНЕС

"Аз съм шокиран от загубата на колективен разум в нашето Народно събрание. Първо, никой не стана и не каза, че това е нарушение на Конституцията. Не може законодателният орган да се намесва в дейността на един независим регулатор". Това каза пред БНТ Иван Хиновкси, енергиен експерт и председател на енергийната комисия в 46-ия парламент.

Според него мораториумът върху цените на тока, парното и водата заплашва аванса по Плана за устойчивост и развитие, защото нарушава принципа за върховенството на закона.

Още по темата
"Този мораториум е вреден за имиджа на България в ЕС. Сигурен съм, че ще ни бъде размахан пръст, в най-лошия случай дори наказателна процедура", каза енергийният експерт Иван Хиновски.

Решението също така заплашва енергийната сигурност на страната. Няма страна, в която мрежовите оператори да бъдат поставени в условия на фалит, допълни Хиновски.

Той прогнозира и фалит на Топлофикация-София до месец март, ако решението за мораториум бъде гласувано и прието. Дружеството ще повлече след себе и "Булгаргаз", твърди експертът.

Той е категоричен, че не трябва да има мораториум и поясни, че в системата има резерви, които могат да се използват.

"Това минава през няколко промени в закона за енергетиката. Фонд "Сигурност" в енергийната система може да натрупа огромни средства от свръхпечалбите на дружествата, които произвеждат електроенергия и които изнасят - АЕЦ "Козлудуй", НЕК, това са всички ВЕИ, ТЕЦ Марица-Изток, американските централи, всички те трупат огромни печалби от износ", поясни Хиновски.

Според него, след като тези дружества получават свръхпечалби от износа на електроенергия, тези свръхпечалби могат да се върнат законодателно обратно във фонда и оттам да се подпомага индустрията. Това може да стане за три месеца. Експертната енергийна комисия на "Има такъв народ" ще отправи тези и други предложения, допълни Хиновски.

"С този популизъм в основата на всичко е битовият потребител. А ние забравяме индустрията, която сме я оставили на произвола на съдбата", каза още Хиновски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никаква толерантност и подаване на ръка към старите крадци, които нямат никакви намерения и цел да работят за народа си. Единствената цел как да се докопат отново до милиардите. Нямат място в Парламента. Дали ние не сме по-прости, че сме стигнали дотук благодарение на мълчанието си и сме търпели като ваксинирани с десета доза ваксина едни с една мозъчна гънка и купени дипломи, хора без морал и възпитание, цели 12 години да ни крадат. И в момента при доказани кражби за магистралата, се подиграват
134
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кога ще се закрие КЕВР???????
133
0
 
8
 
! Отговори
ни са знай преди 2 години
Хиновски говори много неясно, увърта.Явно не казва цялата истина!
132
0
 
12
 
! Отговори
Визитка преди 2 години
Лобист за турските интереси, кадър на ДПС, един от най-големите врагове на българската енергетика. Така трябва да пише в описанието на поредното *** което дава акъл по новините.
131
0
 
14
 
! Отговори
Брр преди 2 години
НЕ СЕ КАЗВА " МОРАТОРИУМ", А ТАВАН НА ЦЕНИТЕ НА ТОКА. ВЪВЕДЕН Е В ПОНЕ ОЩЕ 4 СТРАНИ ОТ ЕС !
130
14
 
4
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Мораториумът-поредният опит на комунистите да фалират държавата.
129
1
 
10
 
! Отговори
Любо преди 2 години
Да им имам експертите на ИТН, всички до един лобисти. Без Тошко, той е обикновен макак.
128
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мораториумът заплашва енергийната м...я
127
0
 
10
 
! Отговори
Цъ преди 2 години
ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ ДИКТУВА ПРАВИЛАТА! ИЗНАСИЛВАТ НИ НАЙ- ***!!!
126
4
 
4
 
! Отговори
Изход ЕС преди 2 години
Ако наложим МОРАТОРИУМ е незаконно според ЕС. И ЕРП-та ще ни съдят. Ние произвеждаме евтин ток, но не може да е ЗА НАС ПОТРЕБИТЕЛИ И БИЗНЕС. ОТ еврото изход няма. От МВБОРД-има, чрез Решения НС.Какви санкции може да наложи ЕС: спиране ПЛАН ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ, Дъщерни банки ЕС- да не теглим от сметките си повече от 350 евро-както в Гърция. Вече дадени пари по програми да ги спрат-спират проекти. ДА СИ ИЗИСКАТ ЗАЕМИТЕ с високи лихви. ЛОШОТО ПРЕДСТОИ. ЕС стана авторитарен съюз с неизбиране от народите
125
0
 
7
 
! Отговори
Ей хора преди 2 години
ДС четири изборни кампании ви организира това лято! Това са парииии! От къде сега мислите ще си ги вземе? Пак от вас! Ще ви направи тока най-скъпия ток в ЕС и за няколко месеца ще си върне инвестициите в депутати, президенти, журналисти , експерти и т.н. вие само си трайте и си плащайте сметките. Няма безплатен обяд, както казва дядо ви Доганчо.
124
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виждате с очите си кой има интерес държавата да не върви напред. Саботират всичко....На първи ред се е чучнал борец за нулева корупция, а той е представител на Магнитски...Гешев се е обявил, просто казано, че ще си прави каквото иска....ББ е създал държава в държавата...И овцете блеят, вместо да кажат марш от българския Парламент на всички стари муцуни...Бяхме при тях 12 години и с изключение на няколко стотин облагодетелствани, какво се случва с другите? ? С кадърните?С образованието? Здравеопа
123
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разликата между мораториума на луканов върху външния дълг и сегашния мораториум на цените на тока е от земята до небето, не смесвайте нещата. А иначе, продължаваме промяната- чегърт, чегърт но този път на енергийната посредническа мафия. Нали искахте чегъртане? Ето ви го. Аре.
122
1
 
5
 
! Отговори
Изход ЕС преди 2 години
Сега дават на България 3% от БВП годишен от ЕС зелени мощности-което е нищо, 2-3 милиарда.И то с редица условия, бизнесът ще фалира, безработица, поскъпване на стоки и услуги. Само от закриването на 4 блока Кунева Пръмова ЕС-преговори-изгубихме 90 МИЛИАРДА ЛЕВА-пропуснати ползи.. От 2024 потребители излизат от РЕГУЛИРАН ПАЗАР. Драстично поскъпване на комунални услуги. Чака ни евро, което още повече ще влоши нещата. А скъпият ток идва от ДИРЕКТИВИ ЕС НДСВ и ТРОЙНАТА, ако не ги спазваме САНКЦИИ.
121
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 149А колко ток е нужен за дестилацията?
120
1
 
3
 
! Отговори
къв е що е преди 2 години
До Анонимен 147 Ми далавераджия,кво се чудиш!?
119
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо се стигна до това либерализиране на пазара? ЕС пак ни прецаква. Ние сме бедни и дава е ток на богатите. Сега да кажете ЕС как цените да станат поносими? Май този мораториум е грешка, и ще се забатачим още повече. Надявам се да греша, дано 3 месеца да не са фатални. Ако увеличението е до 10 % е приемливо, но това да е поне за 2 години. Новите управляващи да си търсят незабавно експерти и съветници, трябва да действат бързо и умно. Герб са отрова и всичко ще правят да събират парламента.
118
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този дядо защо не каже, от кои олигарси смуче, за да трови народа с глупостите си. Премиерът каза: Увеличение ще има само след категорична обосновка, че това е наложително, а не в полза на енергийните вампири. Така трябва и да бъде
117
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има две партии в Парламента, които няма да работят за народа. Нямат интерес. Това са хора свързани с енергийния бизнес и няма как да стане и ние да сме доволни и те да са на печалба...Изключвам тези, които имат лична изгода и са си оправили живота благодарение слугуването си към една от двете партии, там е ясно. ...Но защо хора, които страдат години наред се плашат да си вземат живота в ръце и да кажат, не ме е страх от новото, а си мизеруват на сигурното. Няма как да стане, ако не ги заличим...
116
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, така е, Хиновски, друго е да увеличат цените и да щавят и без това бедните граждани, на жалката ни република. Нека не фалират те, а хората да останат без пари. Здраво мислене, на поредния ***