На България вече се гледа като на важен партньор на НАТО

Посещението на Кирил Петков в Брюксел върна страната на масата на разговорите
Обновена: 20 дек 2021 15:41 | 20 дек 2021 15:38, Анисия Иванова
71

"Беше много важно да се потвърди позицията на България относно външнополитически проблематики, в които в последните 7 месеца страната ни не присъстваше толкова ярко. Беше важно България да се върне отново на масата на разговорите като предвидим и силен член. Връщаме се като активен участник във всички събития, които тепърва ще се случват в европейското семейство и като страна на източния фронт на НАТО", заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в "България сутрин".

Миналата седмица премиерът Кирил Петков направи първото си работно посещение в Брюксел като ръководител на българското правителство. Какви са посланията след срещите му с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен?

"Това беше възможно най-логичната визита, там са основните партньори, с които всяко българско правителство работи. Беше необходимо посещение, за да се установят първи контакти и България да регистрира своите позиции от името на новото правителство", съгласи се експертът по международни отношения Любомир Кючуков.

Керемедчиев смята, че Планът за възстановяване е Франкенщайн, създаден в годините от различни правителства. Той подчерта, че Планът ни е върнат с доста сериозни забележки.

"Премиерът Петков казва за 2-3 седмици, но по-скоро са 2-3 месеца, тъй като промените не касаят само правосъдието и енергетиката. Тези 13% по-скоро ще ги очакваме във втората половина на следващата година", посочи бившият зам.-министър на външните работи.

Любомир Кючуков изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че България не губи средства, но ги получава по-късно.

"Планът се одобрява в диалог с Европейската комисия. Планове на всички държави бяха връщани нееднократно за преработка. Парите се дават за конкретни политики, които са фиксирани в общия план. Въпросът е до няколко месеца Планът да бъде окончателно одобрен", отбеляза той.

Според него отношенията ни със Северна Македония не могат да бъдат по-зле от момента. "Липсва и посланик на РСМ в България. Вторачването само в Комисията по историческите въпроси не дава възможност за развиване на двустранните отношение. Посещението на гръцкия премиер в България ще допринесе да се използва гръцкия опит в преговорния процес с РСМ. Трябва да подобрим инфраструктурните проекти, да има въздушна линия между София и Скопие, да има железопътна връзка. Премиерът и президентът ще се нагърбят с още повече външнополитически теми", коментира Керемедчиев.

"Очакванията в Скопие са по-големи и формирането на ново правителство в България даде основание там за бързо разрешаване на въпроса, което не е реалистично. Блокирането на началото на преговорите на РСМ и ЕС е инструмент, а не цел на българската външна политика. Решаването на въпроса може да бъде само резултат на достатъчно обвързващо двустранно споразумение, съпроводено с пътна карта за изпълнява на ангажиментите, което да подлежи на контрол в процеса на преговорите. Петте комисии са важни, защото ще говорим не само за проблемите, но и за сътрудничеството между двете страни. Новото правителство в РСМ ще продължи политиката на Зоран Заев", каза на свой ред Кючуков.

Милен Керемедчиев коментира и отношенията Русия - Украйна. Той смята, че няма да се стигне до по-сериозна ескалация на напрежението. Разговорите между Байдън и Путин доведоха до това да се отложи по-сериозната ескалация.

"На България вече се гледа като на по-сериозен и важен партньор на източния фронт на НАТО. Очаквам по-сериозно военно присъствие. На нас ще се гледа като на важен фактор за сигурността на Алианса", убеден е Керемедчиев.

Кючуков обаче алармира, че от двете страни продължават да се трупат войски, както и че светът е бил най-близо до ядрена война при огледална ситуация.

"Не смятам, че пример за България трябва да бъде позицията на Румъния. Заинтересовани сме да търсим деескалация на напрежението и дори присъствието на военни сили тук", заяви експертът по международни отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
важен партньор ги говори на бабите по селата. Булга ристан е толкова зле че има 2 фрегати, 6 самолета, 2 хеликоптер, 1 транспортен самолет и купчина бюрокративни леки в армията дето работят за 800лв на месец. Важен партньор, м да? колко танка има в изправност? а има ли гориво за тях че не са ходили на учение от 10г. Пилотите с 25 летателни часа, докато в НАТО тези ги правят за уикенд. Смях в залата.
23
3
 
9
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Мда много важен пъртньор, дето издава натовските тайни на руснаците.
22
2
 
15
 
! Отговори
Работна група преди 2 години
Кирето ще направи анализ, ще създаде работна група и ще постигне сиергетичен ефект от посещението си в Брюксел - изводът: следващият път ще е със закопчано сако и с по-дълга връзка !
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смисълът на казаното е на България вече се гледа като на пушечно месо за САЩ. Нещата са доста сериозни и не бива да си врем носа. Помислете само днес в Русия бе приет държавен стандарт за срочно закопаване в общи ровове на хора при военни или природни инциденти. В него се предвижда да се създадат големи резерви от ковчези, чували за труповете, хлорна вар и др. атрибути. Предвижда се в един масов гроб да има до 1 000 трупа. за срок максимум от три дена. В Русия до сега не е имало такъв стандарт.
20
3
 
9
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
Русофобията, а и русофилията няма защо да ги защитаваме, все пак тук е България и е населявана от български граждани ... защо трябва да ни дреме за евроАзиатци, които не принадлежат към нашата европейска и евроатлантическа общност ... !!!
19
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
преди няма и век един друг фашист се мъчеше да ни прати с/у русия - не му се получи номера, сега пак няма да стане...
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
този явно е лобист на дезинформация, чак сега загрявате защо го тикат да дава акъл за всичко, полъха на лъжата се усеща от шикалкавенето и извъртането на фактите в полза на този който му плаща да се представя за интелектуалец
17
7
 
22
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Явно е било много важно да се потвърди позицията на България, след констатацията на българският преЦедент и бивш "натовски офицер", че Крим е "руски", с което за пореден път е втрещил натовските ни партньори ... добре че Кирчо отчасти е отмил срамът, като е обещал в типичният си стил "Светло натовско бъдеще" не само у нас, а и на Балканите ... !!!
16
1
 
21
 
! Отговори
ПРОМЯНАТА преди 2 години
на Кирето ще му разрешат да направи нов мост над Дунав, но само .... ако е втори
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вервайте!
14
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тези уж искат икономически растеж,а правят територията - военна, никой няма да инвестира тук, никой. То и това си говореха с шефа на НАто, ще има само инвестиции във военна инфраструктура ,а заблудените граждани ще си мислят,че е за тяхно лично ползване, то ще е за техните окупатори, както по времето на Хитлер е било със завладяните територии
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази новина е важна за имотния балон.
12
0
 
16
 
! Отговори
В. преди 2 години
Малий, какъв агент са си избрали от НАТО.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе ОК! Щатите да докарат 2 джипки ХАМЪР у нас и стига толкова са ни помагали да боюваме срещу Русия )))
10
4
 
29
 
! Отговори
Голяма радост преди 2 години
Гласят ни за фронт без да ни питат
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, до вчера си мислех, че Керемидчиев е умна глава, ама се оказва ку-ха лей-ка! Станала БГ важен партньор за НАТО?! Което ще даде основание на руснаците да насочат ракети и към БГ. не само към Полша и Румъния! Бе, въобще, като усети тоз руска рекета насочена между очите му - може и да се усети! Ама нали не живее в БГ и не го интереува какви глупости пле-щи по темата!!! Ако успее Кире да метне Столтенберг, че като направим нов мост над Дунав към Румъния с Натовски пари - паметник да му издигнем
8
2
 
5
 
! Отговори
Холивуд преди 2 години
До ДА ПОПИТАМКире е рекал, че е канадски, или поне такива се гласят да се замъкнат там, като изгоним руснаците.
7
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На България вече се гледа като на следващ, по степен на тъпотия след Украина, васал и пушечно месо. Стига сте го канили в телевизиите тоя натовски трубадур и ибрик.
6
1
 
13
 
! Отговори
ДА ПОПИТАМ преди 2 години
кое се потвърди от позициите в България, едната е на рундю, че Крим е руски, а Кирето сигурно е заявил, че е украински... и тук ми е добре и там ми е добре... от двата стола та на земята
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАКВАТО ТЕЛЕВИЗИЯТА ТАКИВА И ГОСТИТЕ