Чия територия е Крим, ще има ли войски на НАТО у нас? Говори Кирил Петков

Премиерът пред Bloomberg LP
355
Чия територия е Крим, ще има ли войски на НАТО у нас? Говори Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков даде обширно интервю пред кореспондента на Bloomberg LP в София Слав Оков, в което обясни и каква е позицията на България по отношение на Крим и ще има ли войски на НАТО у нас.

България е на източния фланг на НАТО. Тревожите ли се от напрежението между Киев и Москва и ангажиментът на САЩ за решителна реакция в случай на руска инвазия в Украйна?

Разбира се, че се тревожим, защото сме близо. Всеки конфликт и риск от ескалация на конфликта в съседство е лоша новина за всеки от региона и цяла Европа. Ясно заявихме, че нашето правителство ще бъде конструктивен и активен член на ЕС и на НАТО. С други думи – във външната политика искам България да бъде приемана като надежден партньор. Фокусът на вниманието ни ще бъде решаването на конфликта по дипломатически пътища. Не искаме...

Всички официално искат това...

... Знам, но когато е в съседство, защитавате този подход още по-страстно. В същото време ще бъдем наистина предвидими и надеждни партньори за двата съюза – ЕС и НАТО. Надявам се следващите разговори между президента Путин и президента Байдън на 11 януари да покажат на света, че дипломацията разполага с повече власт от оръжията.

От години страните на източния фланг за изразявали тревога и са искали по-видимо присъствие на НАТО. Смятате ли, че има нужда от повече присъствие на НАТО тук, в България?

В момента смятам, че трябва да мислим за създаването на стратегическа инфраструктура, която би могла да помогне на възможностите на НАТО да има по-добра логистика, по-добра военна мобилност в свързването на Александруполис с Констанца например. Този тип стратегически проекти според мен са напълно съвместими с Механизма за свързване на Европа и с инициативата "Три морета". Затова смятам, че създаването на стратегическата инфраструктура, която би позволила по-бърза реакция би било най-важното за България. В момента не сме обсъждали с никой от партньорите ни от НАТО, нито вътрешно в правителството за допълнителни военни части или друго. Ще има дискусии, но бих искал да видя проектите по Механизма за свързване на Европа и военната мобилност на НАТО, наред с осите от Гърция до Румъния през цялата Източна България. Мисля, че това би било ключов компонент от конструктивното членство в НАТО.

Тук говорим за проекти на българското правителство или?

Това е интересно, защото са трансгранични проекти. Още един мост между България и Румъния. Александруполис-Бургас. Това не са само национални проекти, а проекти за сътрудничество между съседни страни. Затова смятам, че с Механизма за свързване на Европа е типът финансиране, който може да е полезен за подобен проект, както и някои натовски възможности да финансира поне плановете. Би било интересно като сътрудничество. Но разбира се, националните бюджети също ще участват.

И не сте обсъждали нищо от това с партньорите си?

Не, но мислим, че това би бил разумен подход, защото хубавото на такъв тип инфраструктура е, че създава по-добра свързаност и в невоенната област. Затова е добре да има пряк достъп до Александруполис от България. Добре е да има допълнителни мостове над Дунав. Това не е само с военна цел, това са проекти със смесена цел – военна и гражданска и когато говорим за силна интеграция в НАТО и икономическо развитие, двете неща не бива да си противоречат. Трябва да вървят ръка за ръка.

Чия територия е сега Крим?

Напълно вярвам и подкрепям изцяло становището на ЕС и НАТО, че е факт, че Украйна е единна и понеже Крим в момента е окупиран, става дума за окупация. За мен няма никакво съмнение в това. Ние напълно подкрепяме европейската позиция, без никакво отклонение от нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още по темата: натоКримКирил Петков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хм, ако Крим е окупиран, каква стана Източна Румелия след 6-ти Септември 1885?Президентът го каза точно - в момента Крим е руски. Дали ще се нарече окупиран, доброволно присъединен или по друг начин е нищо повече от интерпретация каквато може да се прави и с нашето Съединение.
191
10
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И така и не разбраха празноглавите заблудени евроатлантици, че Крим е руски и въпросът е приключен.
190
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си мислех ,че е канадски Крим
189
8
 
46
 
! Отговори
11 преди 2 години
Аве тоз и той не са научи, че Крим в момента е руски.
188
8
 
36
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 години
КАКВО ЛИ ЩЕ СИ МИСЛЯТ ТРИТЕ МУ ДЕЦА ЗА НЕГО ---КОГАТО РАЗБЕРАТ , ЧЕ Е БИЛ ПРОДАЖНИКУС НАДУПЛЯКУС -ИЗМЕННИКУС !!!!!!!!!! БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ СТЕ / БЕЗ МЕН / В НАТЮ ...И ТЕЖКО МУ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
187
3
 
34
 
! Отговори
може ли тъй преди 2 години
Бе алоооо редакцията ?! Защо все тази снимка,на която Кирето все едно се кани да пр-дне ни представяте бе? Тц тц тц !
186
17
 
21
 
! Отговори
КУБРАТ преди 2 години
Крим е бил неразделна част от територията на Велика България преди на този свят да се пръкне руската държава, но това предполагам не означава, че той е "бил и винаги ще бъде руски", нали така ?
185
7
 
51
 
! Отговори
Смешка преди 2 години
Боли го Путин фара, че канадския мазник не признава Крим за руски.
184
10
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крим е бил Византийски,руски,турски,на СССР,за кратко на Украйна и сега пак е на Русия. Това,че някой не го признава, няма никакво значение
183
8
 
41
 
! Отговори
Идеалист преди 2 години
Крим е руски от времето на Екатерина Велика. Предаденна Съветската Република Украйна от Хрушчов през 1956 г. поради няколко причини: Благодари на Украйна, където дълго време е бил секретар на КПСС, поради стопански проблеми и вярата, че СССР ще бъде вечен.
182
3
 
17
 
! Отговори
скромността краси преди 2 години
Засега следват славния пример на Путин в Крим където той спечели с 98,2%. Тук Румен не беше толкова нахален с машинките. Все пак запази малко приличие.
181
0
 
14
 
! Отговори
само думи, а дела? преди 2 години
И не сте обсъждали нищо от това с партньорите си?Не, но мислим, че това би бил разумен подход, защото . . .
180
19
 
20
 
! Отговори
whistleblower преди 2 години
Крим за Украйна е както северна добруджа за България винаги си е била Българска но проруските продажни предатели биха харизали на Русия и цялото ни черноморие с лека ръка.
179
0
 
13
 
! Отговори
Айшето от Сливен преди 2 години
Туй и наши момче - не виждати ли?
178
14
 
49
 
! Отговори
Някой преди 2 години
КРИМ Е БИЛ И ЩЕ БЪДЕ ЗАВИНАГИ РУСКИ !!!
177
2
 
39
 
! Отговори
Дякона преди 2 години
Кирчо ти не следиш ли новините Сутринта не ти ли оставят бюлетин с вътрешните и международни новини.С какви хора си обкръжен.Поизлъгахте за пенсиите,а сега послъгвате и по международните събития.Преди 3 дена ПЕНТАГОНА заяви.Ням нужда да изпращаме амер.войски никъде.Ситуацията не го изисква. Защо сами се натискам да изпратят натовци войски в България.
176
10
 
13
 
! Отговори
237 преди 2 години
къв друг да е, да си видял комунист да не краде -0т сирене от мандра до чужди държави, или да не присвоява чужда собственост под ен аили друга форма? за благото на народа и страната разбира се
175
31
 
12
 
! Отговори
Путин е крадец. преди 2 години
Да!
174
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е тук Киро умно го извърта- не е номера само да сме им пазар и им купуваме скъпите оръжия, но и да направят пътищата и мостовете за да се движи тази техника, пък и ние на море да ходим у съседите... Щото, нали , като е за ток свързаността на ЕС била най- важна и единна борса на ток е приоритет- ами и за отбраната е така- единна свързаност и бързи реакции, особено в източната част на ЕС!
173
6
 
40
 
! Отговори
факт преди 2 години
Южна Добруджа е българска. А Крим е руски. Точка по въпроса.