Омбудсманът с шест стъпки за по-справедливи пенсии

Множество жалби са постъпили за проблема при осъвременяването на средствата
15 яну 2022 10:35, Петя Славова
31
Омбудсманът с шест стъпки за по-справедливи пенсии
Снимка: БГНЕС

С най-острите проблеми на пенсионерите, свързани с пенсиите се зае омбудсманът Диана Ковачева. Тя  изпрати становище по темата до председателя на Народното събрание Никола Минчев и председателите на парламентарните комисии по труда, социалната и демографската политика и по бюджет и финанси – Искрен Арабаджиев и Любомир Каримански.

Становището е изпратено и до министъра на финансите Асен Василев, както и до социалния министър Георги Гьоков.

В позицията си до парламента проф. Ковачева посочва шест стъпки за по-справедливи пенсии. Тя е категорична, че са необходими конкретни законодателни промени, които да бъдат обсъдени при разглеждане на Законопроекта за удължаване до 31 март 2022 г. на действието на разпоредби на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г.

Диана Ковачева информира, че в институцията на омбудсмана се жалват множество пенсионери, основно от ниския размер на пенсиите и проблемите при тяхното осъвременяване, като само от началото на 2022 г., за по-малко от две седмици, сигналите са стотици. Основното притеснение на голяма част от хората, както вече стана ясно, е заради крайната сума, получена след служебното преизчисляване на пенсиите от 25 декември 2021 г., за много от тях тя е по-ниска, в сравнение с изплатената им през последните месеци на м.г.

Ковачева подкрепя предложението за разделяне на пенсиите и изплащаните като антикризисна мярка добавки на пенсионерите. "Част от неяснотата за размера на пенсиите, получени след преизчисляването, се дължи на факта, че размерът на добавката беше променян няколко пъти и самата добавка се изплаща заедно с техните пенсии“, пише проф. Ковачева.

Тя посочва, че ако добавките бъдат ясно обособени като социални помощи, това ще подчертае техния характер на временна мярка за подпомагане на пенсионерите по време на извънредното положение.

Омбудсманът обръща особено внимание на факта и че COVID добавки, изплащани като антикризисна мярка, са секвестируеми. Така на практика те биват удържани и не стигнат до възрастните хора, които имат наложени запори заради съществуващи дългове и вместо да бъдат подпомогнати в разгара на COVID кризата, добавката им отива за погасяването на дългове.

По този начин не се постига реално целта, за която са предназначени – подкрепа на пенсионерите и покриване на най-неотложните им нужди, храна и лекарства. Затова омбудсманът настоява за законодателни промени, които да гарантират несеквестируемост на COVID добавките. 

"Важен проблем, който пенсионерите поставят в своите жалби до омбудсмана в контекста на току-що направеното преизчисляване на пенсиите, е и липсата на каквато и да е информация в разпорежданията им за 2017 г., 2018 г.  и 2019 г. Това оставя впечатление за пропусната индексация на преизчислените пенсии", пише още Диана Ковачева.

Тя допълва, че хората не са наясно дали за преизчисляването на пенсиите им през 2018 г. и 2019 г. е използван процентът за всяка година осигурителен стаж 1.169 за 2018 г., и 1.2 – за 2019 г. или е преценено преизчислението на пенсията им да стане с процент 3.8 за 2018 г. и 5.7 – за 2019 г. Омбудсманът посочва, че остава и проблемът с временния характер на COVID добавките за пенсионери.

"Смятам че е справедливо да бъде обсъдена възможността след преизчисляването с новия коефициент за тежест, всички пенсии да се индексират с процентите 3.8 за 2018 г. и 5.7 за 2019 г. и да се унифицират двата съществуващи режима. Така ще се създаде възможност пенсионерите да получат по-голямо увеличение на пенсиите си от предвиденото средно 12.5%, което ще компенсира отпадането на COVID добавката", категорична е Диана Ковачева.

Според нея това би решило сериозния проблем с временния характер на тази добавка и ще създаде много по-голяма сигурност за доходите на пенсионерите.

Друг важен въпрос, който поставят пенсионерите в своите жалби е свързан с лицата, на които предстои пенсиониране през 2022 г.  Тя подчертава, че с тази промяна на хората се ограничава правото на избор на механизъм за изчисляване на пенсията им, който да доведе до възможността да изберат по-благоприятния за тях размер.

"В жалбите си те настояват този срок да бъде премахнат напълно, а възможността на избор на методиката за изчисляване да се запази", допълва общественият защитник.

Проф. Ковачева обръща внимание и на друг нерешен от години проблем - възможността, при преизчисляване на пенсиите, да бъде използван средномесечният осигурителен доход за страната за предходната година на осъвременяването. В момента подходът е крайно несправедлив към хората, пенсионирали се най-отдавна. За тях се прилага средномесечният осигурителен доход към годината, в която са се пенсионирали. Така независимо от промените, пенсиите им остават ниски.

 


31
Още от Политика
Защо българите се притесняват от въвеждането на еврото?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Любен. Пандев преди 1 седмица
Омбудсманът да влезе в ролята си на Защитник на хората и да повдигне въпросът за бездействието на властите по демогрсфската криза! Занимават се само с паяшки проблеми, колкото да не забравим, че ги има. Какво по-важно има от обезлюдяването на България??? Нали е овластен да поставя съществени проблеми на хората за решаване от сляпата и глуха власт!
29
0
 
0
 
! Отговори
Димитров преди 1 седмица
Извинявам се грешката :да се чете Обективен от 13 каза истината
28
0
 
0
 
! Отговори
Димитров преди 1 седмица
Анонимен от 13 каза истината
27
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До 23 Който работи нали си зима заплата. За какво ревете. Който не може да бачка. зима пенсия. Като бачкаш вземаш пари нали.
26
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До 23 Някои от пенсионерите работят и тогава за какво реват. Пенсията е за тия които не могат да намерят работа или са бол ни.
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За всички които са стари или болни и не могат да работят или няма работа минимална 2000 лева колкото е инфлацията спрямо 1997 ил 1989 г. Нагорре всеки получава добавка според трудов стаж но до 5000 лева макс. Който му е малко и може да работи си работи колкото иска Презумпцията е че над 60 г. не може да работят а и работпотодатели не ги вземат на работа, но който може и намери работа си искарава още. Не може всички да се под общ знаменател и някой теглил заеми не му в виновна държавата.
24
8
 
4
 
! Отговори
До 23 преди 1 седмица
Казваш ако някога в началото на 90-те сме били много бедни, да си останем пак много бедни като увеличим пенсиите само с инфлацията. Не, благодаря. Взимай си ти мизерната пенсия от около 100-150 лева, както се получава по твоя метод.
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Махат тия коефициенти и просто смятат спрямо инфлацията от 1989 г. досега и сегашната колко се е натрупала. Така минималната трябва да е 2000 лева за старост и нагоре всеки получава колко е работил. Примерно за 10 г. стаж още 1000 лева и така докато макс. пенсия стане 5000 лева. Така е справедливо.
22
7
 
3
 
! Отговори
Асан преди 1 седмица
Данка омбудсманка л апа суджук и луканка на мястото на червената кхмерка Мамая Манилова :)))
21
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Основният проблем са мизерните заплати и укриването на доходи, от които следват мизерни пенсии. Вторият голям проблем е, че не се прави ежегодно преизчисляване на пенсиите с осигурителния доход от предходната година.
20
0
 
9
 
! Отговори
До 18 преди 1 седмица
Никъде по света размера а пенсията ти не е равен на размера на дохода ти преди пенсиониране. Какви ги говориш?! За България ще е успех да стигнем 50%. Инфлацията е едно, но има и нарастване на доходите и ако се вържеш само с инфлацията, изоставаш от доходите.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Явно не познавате сегашната пенсионна система. Примерно за годините трудов стаж - човек може да работи до края на живота си и да трупа стаж. Отпадна задължителното пенсиониране като навършиш годините за пенсия. Висшистите завършваха на 23-24 години жените и на 25-26 мъжете, когато имаше две години казарма за мъжете, която обаче се води за трудов стаж. Отделно, че могат да си купят трудов стаж за времето на следването. При пенсиониране на 65 години това са 42-45 години стаж.
18
3
 
6
 
! Отговори
При сегашната формул преди 1 седмица
Трудовият стаж служи за процентно намаляне на осигурителният доход, резултатът от което наричаме пенсия. Максимално възможният трудов стаж е 45 години, а за висшист е 40 години. Следователно справедливо е при 100% трудов стаж човек да получава 100% от средния си осигурителен доход за този период, индексиран с процента на инфлация. Което означава, че годините за стаж трябва да се умножават не с 1.2 или 1.35, а с 2.5.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ПюГенералният роблем е бедността. Да се говорк за пенсии е добре, но никой стар човек в РБ не трябва да бъде оставен да крета под ркзистенц минимума. С едното бодене даюи ще нахраните стария беден човек и ще му платите сметките????
16
4
 
3
 
! Отговори
Агата Кристи преди 1 седмица
Шестте Стъпки са отпечатани в шест тома по 150 страници, всеки по 15,50 лева.
15
6
 
5
 
! Отговори
11 преди 1 седмица
До Аре стига!Как няма да е мъртва,като се работи ,по формула,от 1961 г.аз им предлагам,една проста формула,на всяка година трудов стаж,НОИ,да плаща по 15 лева,да видим,дали ще има ощетени пенсионери,който има стаж,ще полу4ава ,голяма пенсия,който няма законно изискуемия стаж,към момента на пенсионирането си ,ще полу4и,за стажа ,който има,просто и ефективно,сега има няма полу4ава наравно.
14
7
 
17
 
! Отговори
Аре стига! преди 1 седмица
Пенсионната система в този вид е мъртва. И трупа вече мирише. Премахва се НОИ, въвежда се БМД /безусловен минимален доход/ на всеки човек докато е жив. Който иска, да си прави пенсионни ЗАСТРАХОВКИ колкото си ще! Тия глупотевини да се плащат колосални пенсии на полицаи, военни, държавни служители и партийни секретари просто приключват! А пък ако разберете НОИ колко струва със заплати, режийни и имоти, свят ще ви се завие!
13
2
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 1 седмица
Всичките тези проблеми, които е изредила Ковачева, отпадат ако се приеме единственото справедливо решение - размера на пенсиите да зависи само от годините стаж и от личния коефициент (внасяните осигуровки). Сега размера на пенсиите зависи най-много от годината и месеца на пенсиониране. Това означава ежегодно преизчисляване на всички пенсии с осигурителния доход от предходната година
12
8
 
3
 
! Отговори
Dora преди 1 седмица
Jiveia v evropeiska strana (ne v BG) kadeto pensiite, osobeno poslednite 2g. se preizcisliavat v polza na naselenieto. Ne mogat da se nacudiat, kak v bg. se jivee s takiva pensii. Pitat kade e naroda, kato upravlenieto krade.??!!!
11
3
 
8
 
! Отговори
Ученика преди 1 седмица
Кирчо и Хасанчо са слуги на Капитала...