Петков призна: Напрежението около Украйна е реално, следим го всеки час

Ще бъдем предвидим партньор на НАТО, увери премиерът
Обновена: 26 яну 2022 16:58 | 26 яну 2022 16:20, Камелия Цветанова
311

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Кирил Петков декларира пред депутатите, че приоритет №1 е с дипломатически средства деескалация на напрежението по линия Русия – Украйна, Русия – НАТО.
Още по темата
"Първо, ние ще сме конструктивен съюзник в НАТО, член на ЕС и нашата позиция е ясно декларирана от самото начало. България е и ще бъде отговорен съюзник с предвидима позиция и никой не би трябвало да се упражнява по тази тема", отсече той по време на извънредното заседание на парламента.  

"Вчера свикахме заседание на Съвета по сигурността и бях информиран от службите за случващото се. Ескалацията е реална и я гледаме като сериозно предизвикателство и следим ежечасно развитията на конфликта“, каза Петков.  

Той декларира, че МС има идеята да не сме консуматори на сигурност, а българската армия да е приоритет, въпреки че има дефицити на инвестиции в последните години във въоръжените сили.

"Имало е отделни инвестиции, които не са направени с най-добрите опции да оптимизират отбраната ни. Хубавото е, че правителството се заема с тази цел и инвестициите в армията вече ще бъдат по отношение на най-големите дефицити", посочи премиерът.

Министърът на отбраната Стефан Янев посочи, че заради системно недофинансиране системата за отбрана има сериозни дефицити.

„Подготовката ще става с въоръжени сили на други страни за да се използва механизма за предаване на на опит процедури и практики, които в момента не могат да бъдат тренирани“, обясни той.

„Моят апел е съвместно с НС да търсим начин как да усъвършенстваме законодателната база и административните процедури, така че да прекъснем този цикъл да се харчи бюджетът за отбрана нефокусирано. България се нуждае от модерни въоръжени сили“, призова Янев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АБЕ един тон умници. Няма да има война всичко е пункта мара. А наш Кирчо да спре да се навежда вече. Че норода ще го махне скоро време. Аман от ГЛУПОСТИ
172
1
 
3
 
! Отговори
Теглете преди 2 години
Уенди Шерман първи зам секретар на САЩ е видял всички признаци за предстоящо нападение на Русия до средата на февруари - пише газета.ру. Това е все едно да удариш шамар на Лавров по време на преговори.
171
1
 
5
 
! Отговори
От как преди 2 години
Има Русия, има хиени, мечтаещи да я ръфат!!! Йок, но пасаран, не става, слабички са им зъбченцата!!!
170
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чао брата викат ме запас
169
1
 
2
 
! Отговори
Днес преди 2 години
Лавров каза пред руската Дума, че ако запада игнорира ултиматума на Русия те ще предприемат мерки. Ултиматума изтича на 30 януари. Руската Дума иска да изпратят оръжие в Донбас по предложени на партията на Путин без да се съобразят с Минското споразумение
168
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със силите на НАТО сме непобедими!!Ако Путин атакува ще има контраатака.Самолети,танкове, артилерия всичко е в пълна бойна готовност!В момента се прегрупират и морските сили на САЩ.А след контраатаката може да се мисли и за Танков поход към Москва.
167
0
 
14
 
! Отговори
115 преди 2 години
Ке дойде канадец, да отвори вратите на Македония за ЕС, както му е заръчал мама Америка, ке даде ду пето на Българите на тепсия, като ни вкара в война, ке грабне едни милиарди, и ке изчезне така както се появи!
166
0
 
7
 
! Отговори
Просто Киро преди 2 години
До: Алооо Не си прав за прекръстването. Откраднахме ПП от абревиатурата на кърджалийската председателка , но без К-то за кърджалийска и останаха само другите 2 добре познати думички. Харесваме си го и мислим да си го запазим, осен ако не се открие възможност да се прекръстим на Слуги на Америка!
165
2
 
1
 
! Отговори
КAПУТA ЦСКA преди 2 години
1984 сa предполaгaемо избити роднините нa ЮРИЙ ГAГAРИН..............още от 1985 сте безусловно кaпитулирaл червен цирк :ЦФКA СОФИЯ........
164
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аа Македония е по-важна
163
0
 
13
 
! Отговори
Чети Киренце мамин преди 2 години
Кирчо, кажи майна кога ще започваме да строим втори мост над Дунав. Те сега са 2 моста, кой ще бутаме да ни направиш нов? Промяната се вижда най-добре като си отворя хладилника - вътре голо поле аеродинамика и Румбата ще кацне с хвърчилото на такова летище. Накупих си свещи че мамата си трака. Махай се бе ***. Боко се навеждаше и козируваше на Меркел а ти си на Херо тоалетната хартия.
162
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корема на христо иванов по голям от тоя на шиши станал?
161
1
 
3
 
! Отговори
До 173 преди 2 години
Те сЪботажите се правят веднъж седмично - в събота, то се знае. Та ще има сЪботажи всяка седмица, до победата!!! Господ да ни пази от такива сЪботьори.Хау!
160
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Неразумний юроде Славяните създават едни от първите европейски държави, не са били роби изобщо някога, това с "сКлави" , сте го измислили от задните си части преди десетина-двайсет гоидини, като сте добавили една буква "К" вътре в думата. Славяните са наричани по различни и много начини в историята, но реалното им общо име е "славяни", които пък от своя страна , се делят на различни групи, народи, държави. Българите стават роби през турското робство, което е в следствие на конфликта между т
159
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите не сме роби другите държави не ни вълнуват нас незнам кои ви ги говори тези работи за българите глупости не ни трябва никои на нас освободители спасители и такива които ни дават и ни помагат можеме и сами не ни трябвате да ни издържате и да ни носите подлогата.
158
2
 
3
 
! Отговори
"ЦФКA КAПУТИТЕ& преди 2 години
ЧЕРВЕНA ТУРЦИЯ ВИ ПОДAРИ и ХРИСТО СТОИЧКОВ и ПЕНЕВИ и СAЩ 1994................то ест червените цесекaри сa укрaйнските хитлеристи
157
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаци със шмайзери поробиха България през 1944г. Повече никой не ги иска
156
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
киро смърфа да си седи на задните части, че да не му запари под петичките! Ще се дърви с три налични секири и един музей с ръждясали танкове на Русия, моля ви се!
155
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците такъв бой ядоха от талибаните,че немога да си представям какъв бой ще ядат от руснаците.
154
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой знае ли как ни пороби червената армия на 9 септември 1944г и изби 30 000 българи