Петков призна: Напрежението около Украйна е реално, следим го всеки час

Ще бъдем предвидим партньор на НАТО, увери премиерът
Обновена: 26 яну 2022 16:58 | 26 яну 2022 16:20, Камелия Цветанова
311

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Кирил Петков декларира пред депутатите, че приоритет №1 е с дипломатически средства деескалация на напрежението по линия Русия – Украйна, Русия – НАТО.
Още по темата
"Първо, ние ще сме конструктивен съюзник в НАТО, член на ЕС и нашата позиция е ясно декларирана от самото начало. България е и ще бъде отговорен съюзник с предвидима позиция и никой не би трябвало да се упражнява по тази тема", отсече той по време на извънредното заседание на парламента.  

"Вчера свикахме заседание на Съвета по сигурността и бях информиран от службите за случващото се. Ескалацията е реална и я гледаме като сериозно предизвикателство и следим ежечасно развитията на конфликта“, каза Петков.  

Той декларира, че МС има идеята да не сме консуматори на сигурност, а българската армия да е приоритет, въпреки че има дефицити на инвестиции в последните години във въоръжените сили.

"Имало е отделни инвестиции, които не са направени с най-добрите опции да оптимизират отбраната ни. Хубавото е, че правителството се заема с тази цел и инвестициите в армията вече ще бъдат по отношение на най-големите дефицити", посочи премиерът.

Министърът на отбраната Стефан Янев посочи, че заради системно недофинансиране системата за отбрана има сериозни дефицити.

„Подготовката ще става с въоръжени сили на други страни за да се използва механизма за предаване на на опит процедури и практики, които в момента не могат да бъдат тренирани“, обясни той.

„Моят апел е съвместно с НС да търсим начин как да усъвършенстваме законодателната база и административните процедури, така че да прекъснем този цикъл да се харчи бюджетът за отбрана нефокусирано. България се нуждае от модерни въоръжени сили“, призова Янев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 155 Анонимен Аз знам друго че са ни окопирали руснаците,и са избили маса хора след 9 септември. . . . Разбрахме всички, че си неграмотен, пише се окупирам, защото само тези който са се били, са се и окопавали! И в този ред на неграмотност руснаците не са избивали българите, а българските пишман комунисти, чиито наследници можеш да видиш в лицето на г-жа Нинова, която затри вече една партия столетница! Не знам от къде си взимал или къде са ти давали образованиетойд
152
2
 
3
 
! Отговори
До извънреднот НС преди 2 години
Ще има русофилски бунт и съботажи в България след 1 февруари, подстрекаван от ГРУ. Лавров заплаши целия свят с това. Пишат в газета.ру
151
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо оправи България сега е време да оправи Украйна и Русия.
150
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Все някой иска да превземе Континента, Римляните, Наполеон, Хитлер, но все нещо е недостига, вместо обединена Европа работи заедно за народите си и просперитета и развитието, ние още тропаме и се караме, остава и да се сбием за чужди интереси.
149
1
 
8
 
! Отговори
Извод преди 2 години
На каква тематика е първото "извънредно" заседание на Кирчо в НС? Актуализация на бюджета в полза на народа? Не! Военната "криза", която е на маjната си от България...
148
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англичаните воюват с всякакви средства срещу различни европейски държави през историята си, не са спирали, те започват конфликта с австрийците, по-късно и с немците, като гонят немците отвсякъде и вривяват влаковите им линии, използвайки чужди ръце, включително и на Ориент експрес , разрушават съдаваното от немците по света, така започват конфликтите, ПСВ и ВСВ.
147
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 163 от къде ще доидат тези евтини храни от берьозката,владимир путин сега като го удари кризата и като надуе газа лятото ще стане много евтино да знаеш,руснаците като нямат производство по зле са от нас.
146
2
 
11
 
! Отговори
Неразумний юроде преди 2 години
В езика на западните ви господари, думата славянин произлиза от склавин, което пък произлиза и в много модерни езици още означава РОБ - slave, sklave! Тези хора , на които чакате да ви оправят от 30 години и се изредиха какви ли не чужди агенти да ни оправят за по 800 дни, ви смятат за РОБИ от векове насам. Да живее България без чужди окупатори!
145
1
 
1
 
! Отговори
ЧЕРВЕНИ ФЕНЕРИ преди 2 години
че кой ще нaпaдне aзиaтскa червенa ислямскa Бългaрия дa изтребвa ръководството от червените турски тaйни служби...............спрaвкa берияийкaтa от Ловеч НОРA СТОИЧКОВA то ест AНAНИЕВA от БКП
144
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дядо Байдън да дава на задна.САЩ не могат да се примират с това че няма да са номер 1.Вият на умрело.
143
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука наскоро имаше единовек къде слага бомба на статуята на усвободителите ники ли се казваше го глобиха,никои не казва какво се е случило след 9 семтември.
142
6
 
10
 
! Отговори
Адмирации преди 2 години
Те украйнците сами искат Русия, видя се с референдума в Крим! В Болгария, ако има референдум за пресъединяване към Руската Федерация, поне 60% ще са - За! Евтин газ, бензин, ток и цени на храните! За излизането от нато и ес и за пресъединяване към Руската Федерация!
141
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо е всичко това? Путин, Байдън или Радев все някой ще умре
140
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига фашизъм в България.Русия с Путин ще ни освободи от американските чорбаджии и техните русофобскипредателски ***.Слава на Русия и руския народ.Идва вятъра на промяната,ясно е.Русофобите са в истерия.
139
3
 
6
 
! Отговори
Чети газета.ру преди 2 години
Ще има русофилски бунт и съботажи в България след 1 февруари, подстрекаван от ГРУ. Лавров заплаши целия свят с това.
138
0
 
7
 
! Отговори
Внимавайте преди 2 години
От играчка ще стане плачка!
137
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До историята се повтаря Толкова познаваш историята, Хитлер напада много държави в западна и централна Европа и ги превзема, ограбва, използва, много преди да нападне СССР(Русия). Всъщност англичаните изгонват немците от Иран през 1938 година и взема петрола и така започва войната, а другите и държави, хора, са жертви на конфликта между Германия и Англия дълги години, не само през ВСВ, а и преди това.
136
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Славянската лавина ще затрупа всеки дръзнал да нападне. Така е било хилядолетия и така ще бъде! Пробвали са от запад, изток и юг! Само от север на се пробвали още пингвините и белите мечки! Треперете евро атлантически провокатори и слуги!
135
5
 
4
 
! Отговори
Повтарям преди 2 години
Ще има русофилски бунт и съботажи в България след 1 февруари, подстрекаван от ГРУ. Лавров заплаши целия свят с това.
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това бе игра на стражари и апаши вече!