"Възраждане" иска американските военни да напуснат България

Не плащали и една стотинка наем за базите, които ползват
Обновена: 26 яну 2022 15:18 | 26 яну 2022 15:05, Камелия Цветанова
395
"Възраждане" иска американските военни да напуснат България
Снимка: БГНЕС

Внесохме проекторешение Народното събрание да възложи на Министерския съвет /МС/ незабавно да предприеме действия по прекратяване на споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, подписано на 28 април 2006 г., с едногодишно предизвестие, както е според договора. Това съобщи председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов, цитиран от БТА.
 
Той посочи, че с проекторешението се задължава МС до един месец от обнародване на решението да изготви и внесе в Народното събрание доклад за имуществените, трудови, отбранителни и други последици от прекратяване на споразумението, отчет за собствеността в базите, извършените разходи от страна на България и т.н. Костадинов уточни, че става въпрос за Учебен полигон "Ново село", складови съоръжения в Айтос и военновъздушните бази "Безмер" и "Граф Игнатиево".

За тези бази ние не сме получили една стотинка, отбеляза Костадинов. Той посочи, че американците имат база в Куба, за която плащат наем, макар и символичен. Тук и символичен наем няма, коментира Костадинов. По думите му, тези бази не са натовски, а американски.

Той посочи, че следобед има извънредното заседание на парламента за кризата в отношенията между НАТО и Русия, в която Украйна е само един повод, и ще искат да разберат какво въоръжение има в момента там, колко са американските сили като персонал, за какъв период от време, очаква ли се да има още други.

Лидерът на "Възраждане" коментира, че самият министър на отбраната на Украйна вчера е заявил, че не очаква нападение от страна на Русия. Няма да има ескалация, няма да има напрежение, няма да има конфликт, освен дипломатически, който си е между Русия и САЩ, и в този конфликт ние не бива да допускаме да бъдем превръщани в заложници, защото нашето мнение го няма, коментира той.

В конфликта между Украйна и Русия ние не можем да вземем или едната, или другата страна, защото имаме отношения с Русия, които са исторически и много имаме какво да загубим, ако ги влошим, но също така имаме отношения с Украйна, която също ни е братска и близка държава, в която живеят няколко стотин хиляди българи, коментира Костадинов. Според официалната статистика четвърт милион, на практика над един милион, допълни той.

НАТО не гарантира националната ни сигурност, НАТО е заплаха за националната ни сигурност, защото, откакто сме станали членове на НАТО, единствено и само сме влошавали собствения си стратегически отбранителен потенциал, смята той. Нито имаме нова техника, нито сме увеличили състава на армията си, напротив - продължихме да я съкращаваме, единствено и само с мотива "нас ще пази НАТО", допълни Костадинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още по темата: НАТОВъзраждане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
22
 
15
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 2 години
Братята американци са винаги добре дошли в България, а копейкин какво мисли ми е презХуя.
267
17
 
16
 
! Отговори
69 преди 2 години
За голяма радост повечето българи не са на тяхното мнение, не може да си в нато и да се правиш на лили иванова
266
9
 
5
 
! Отговори
Дзивко преди 2 години
Ама и тоя да смени хапчетата, иска да модернизира армията за една година, то така става, дори да имаме парите, процеса е бавен, само калашника да сменим с друга пушка, ще ни отнеме години, камо ли нещо по голямо
265
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коце,отказа,ли се от субсидията?
264
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много отдавна не съм гласувал, защото нямаше за кого. Вече избрах!
263
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само във Възраждане ни е надеждата, че може нещо да се промени. Всички други са напълно еднакви. По всички въпроси мислят така, както им се каже от едно място. Само Възраждане са различни и мислят за народа.
262
5
 
10
 
! Отговори
Жиката преди 2 години
В час по История попитали Иванчо:Каква е Българската армия?Той отговорил:Не знам каква е ,но знам че, в джоба ми.Извадил един лист с 6нарисувани самолета и едно картонено корабче.
261
7
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Кирчо и Кокорчо са на път да разтурят икономиката ни.Скъп ток.хотели фалират,учителски заплати закъсняват,храни и всякакви стоки поскъпват,банките вдигат таксите,лихва няма.
260
12
 
9
 
! Отговори
харашой преди 2 години
Могат ли да кажат от ПП "***" кой от техните депутати не е ваксиниран, за да поставим на пиетдестал за антиваксер 1 на НРБ
259
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам как има хора, които харесват чуждото военно присъствие. Вие ще приемете ли във вашия дом чужди хора безплатно, при това без да имате някакъв контрол върху тях? За неопределено време и при техни си правила.
258
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 290. Тук има много хора, които обичат България, не други държави. Но такива като теб няма как да го разберат.
257
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво за смелостта! Дали ще ви чуят обаче?
256
1
 
2
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Браво Батееееее , ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА*Ще Ги Гоним Чак до Тексас * - Р. Т. еЕрдоган ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
255
7
 
8
 
! Отговори
Антикопейкин преди 2 години
Много се задълбах ме с един психопат които яхна Ковид вълната и благодарение на това влезна в парламента неговата партиика ще изчезне както стана с Атака, той ще си вземе парите и ще си построи още една къща на Варненското езеро а на шарани те който гласуваха за него хак да им е
254
12
 
9
 
! Отговори
ХамериканецЪт преди 2 години
Копейкин, копейкин.....колко си жалък и малък, умен си като празно нощно гърне без капак. Имам усещането, че освен всичко друго и си ваксиниран тайно, или пиеш белина явно...;)Кл0уN нещатен си!
253
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ф 16.........***, как измери това нещо, на което му викаме "обич"? Да не си изобретил обичомер? Това ще е второто българско изобретение след чушкопека! Да, обичаме Русия, а и руснаците ни обичаха! Сега дали ни обичат, не знам - много подлости направиха нашите управници към Русия! Ф-16, кога ще дойдат легендарните 8 бройки Ф-16? Отлични мишени за руските далекобойни Р-37! Жалко за нашите момчета, дето ще гинат за говедарските пъклени планове!
252
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските *** са много активни както винаги, много отрепляци имало в България
251
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато имаш велика сила в задния си двор си траеш и не я дразниш. Няма никакво значение дали руснаците са добри или лоши - да им се репчим ще навреди на нашите интереси, а Путин ще си го премести. Има едно нещо наречено "дипломация"...
250
5
 
13
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
ВЪЗРАЖДАНЕ!
249
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой презокеански задно-лизци се опитват да обясняват, че разбираш ли тези който искали америка да се изнесе от нашата територия били русофили. НЕ ТРОЛЧЕТА. Просто е искаме чужди войски и бази в нашата страна. Като искат война американците да ходят да си я водят на тяхна територия. Междъ другото колко български бази има в щатите?