"Възраждане" иска американските военни да напуснат България

Не плащали и една стотинка наем за базите, които ползват
Обновена: 26 яну 2022 15:18 | 26 яну 2022 15:05, Камелия Цветанова
395
"Възраждане" иска американските военни да напуснат България
Снимка: БГНЕС

Внесохме проекторешение Народното събрание да възложи на Министерския съвет /МС/ незабавно да предприеме действия по прекратяване на споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, подписано на 28 април 2006 г., с едногодишно предизвестие, както е според договора. Това съобщи председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов, цитиран от БТА.
 
Той посочи, че с проекторешението се задължава МС до един месец от обнародване на решението да изготви и внесе в Народното събрание доклад за имуществените, трудови, отбранителни и други последици от прекратяване на споразумението, отчет за собствеността в базите, извършените разходи от страна на България и т.н. Костадинов уточни, че става въпрос за Учебен полигон "Ново село", складови съоръжения в Айтос и военновъздушните бази "Безмер" и "Граф Игнатиево".

За тези бази ние не сме получили една стотинка, отбеляза Костадинов. Той посочи, че американците имат база в Куба, за която плащат наем, макар и символичен. Тук и символичен наем няма, коментира Костадинов. По думите му, тези бази не са натовски, а американски.

Той посочи, че следобед има извънредното заседание на парламента за кризата в отношенията между НАТО и Русия, в която Украйна е само един повод, и ще искат да разберат какво въоръжение има в момента там, колко са американските сили като персонал, за какъв период от време, очаква ли се да има още други.

Лидерът на "Възраждане" коментира, че самият министър на отбраната на Украйна вчера е заявил, че не очаква нападение от страна на Русия. Няма да има ескалация, няма да има напрежение, няма да има конфликт, освен дипломатически, който си е между Русия и САЩ, и в този конфликт ние не бива да допускаме да бъдем превръщани в заложници, защото нашето мнение го няма, коментира той.

В конфликта между Украйна и Русия ние не можем да вземем или едната, или другата страна, защото имаме отношения с Русия, които са исторически и много имаме какво да загубим, ако ги влошим, но също така имаме отношения с Украйна, която също ни е братска и близка държава, в която живеят няколко стотин хиляди българи, коментира Костадинов. Според официалната статистика четвърт милион, на практика над един милион, допълни той.

НАТО не гарантира националната ни сигурност, НАТО е заплаха за националната ни сигурност, защото, откакто сме станали членове на НАТО, единствено и само сме влошавали собствения си стратегически отбранителен потенциал, смята той. Нито имаме нова техника, нито сме увеличили състава на армията си, напротив - продължихме да я съкращаваме, единствено и само с мотива "нас ще пази НАТО", допълни Костадинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още по темата: НАТОВъзраждане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
7
 
23
 
! Отговори
Димитър преди 2 години
Колеги, референдум не ви трябва. Кой ще тръгне да се бие за Американците? Ние всеки ден сме си пили кафето с Руснаците а американеца дори не знае какво е Българин. Аз не смятам, че някой ще се излъже да води войната с тях. При една мобилизация обикновенните български граждани няма да тръгнат да се бият срещу славянски народ. Не мисля, че някой от нас е твърде промит и пропаднал за да го направи, нали? Чисто като народи имаме култура, традиции и приятелства. Това е политически Холивуд по новините
227
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Димитър Аууу. Бил съм обидил русофилския муххльо и сега ми е разсърден. Пикая на теб. Продължавай да си обиден.
226
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До реалист Ти си един русофилски ***, не си ВСИЧКИ.
225
1
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 2 години
260 Първо ти ме обиди и сега пак го правиш. Не каза нищо ново. До тук с теб. Как го измисли това "сдуханяк". :) Поне с теб да се пошегуваме може. А за сериозните неща ще оставим за големите.
224
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 256 - Че ти кога и къде си чул Господарите да плащат на робите си ! Щом те не са те канили , а ти сам си си смъкнл г..те за да те вземат в НАТО и си готов да скачаш на всеки само за дугодиш на господарите си , без да отчиташ факта че си нищожен , значи си роб и си получаваш отношението като такъв !
223
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искал РЕФЕРЕНДУМ атакистката плюнка. Ми добре. Знае ли как се прави РЕФЕРЕНДУМ атакистката ***? Пише си в закона. Събират се подписи. Досега не съм чул или видял някой побъркан атакист да събира подписи за референдум. Що така? Уж копейкин иска референдум, ама няма желание.
222
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Samo edin p e d e raz draska tuk za USa
221
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ami az pyk iskam BG bazi u Vaschigton i Nui uiork a????
220
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Димитър Ти нито си начетен, нито търсиш истината, нито си чел каквото и да е. А твоя собствен капацитет е толкова незначителен, как въобще си позволяваш да коментираш другите. Както казах - ти си един типичен русофил-сдуханяк.
219
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Tiq oschte malko i schte ni nakarat da im plaschtame marsch ot Bg
218
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
referendum da vi vidq kolko 2% ste za nato
217
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Токущо по радиото военния министър каза : " В Бялгария НЯМА Американски бази , а това са съвместни съоръжения м/у България и САЩ , ...." - По стара и изпитана Българска рецепта ще излкезе че са само ПОДПОРНИ СТЕНИ ! Това че ние нищо друго НЕ можем освен да ЛЪЖЕМ и КРАДЕМ ,не ни е виновна нито Русия , нито Америка затова не се замозаблуждавайте , че някой гледа на нас сериозно ! Американците ще си отидат в момента в който не сме им нужни , можете да сте сигурни в това ! Ще ни оставят с радост
216
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ubitak toi otkyde nakyde USA ot 2006 g stoqt tuk bez da plaschtat a ??????
215
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Копейкин трябва да си заработи рублите.
214
7
 
8
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 2 години
Масква задейства Копейкин
213
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не питайте за лудия, той сам се показва.
212
1
 
12
 
! Отговори
Димитър преди 2 години
Човек дали е начетеи и търси истината се познава по това дали взима страна или проверява всички източници преди да говори. Така и Анонимен, първо не се интересува уж от коментарите ми а е толкова изнервен от тях. Бих ти казал същото. Остави Американците, остави Руснаците. Почети малко Руска/Американска/Европейска пропаганда, интересувай се от историята на държавите и защо кое как става. Докато не го направиш и четеш само българска пропаганда, нямаш нужния капацитет за диалог.
211
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откъде го изровихте тоя обитак,вчера доиде и днеска почна акъл да дава на хората,къде не му трябваше субсидия.
210
11
 
9
 
! Отговори
... преди 2 години
Сбирщина от анти ваксъри,анти натовци,анти ЕС,анти еврото,анти сертификатите...,с две думи анти социални елементи ...
209
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 219 - В Русия ще му е в пъти по-добре , а колкото до Руснаците в Бг - Те са дошли с парите си и са си накупили имоти да си почиват докато вие им слугувате - Да не би да са дошли тук да ти работят ?!