"Възраждане" иска американските военни да напуснат България

Не плащали и една стотинка наем за базите, които ползват
Обновена: 26 яну 2022 15:18 | 26 яну 2022 15:05, Камелия Цветанова
395
"Възраждане" иска американските военни да напуснат България
Снимка: БГНЕС

Внесохме проекторешение Народното събрание да възложи на Министерския съвет /МС/ незабавно да предприеме действия по прекратяване на споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, подписано на 28 април 2006 г., с едногодишно предизвестие, както е според договора. Това съобщи председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов, цитиран от БТА.
 
Той посочи, че с проекторешението се задължава МС до един месец от обнародване на решението да изготви и внесе в Народното събрание доклад за имуществените, трудови, отбранителни и други последици от прекратяване на споразумението, отчет за собствеността в базите, извършените разходи от страна на България и т.н. Костадинов уточни, че става въпрос за Учебен полигон "Ново село", складови съоръжения в Айтос и военновъздушните бази "Безмер" и "Граф Игнатиево".

За тези бази ние не сме получили една стотинка, отбеляза Костадинов. Той посочи, че американците имат база в Куба, за която плащат наем, макар и символичен. Тук и символичен наем няма, коментира Костадинов. По думите му, тези бази не са натовски, а американски.

Той посочи, че следобед има извънредното заседание на парламента за кризата в отношенията между НАТО и Русия, в която Украйна е само един повод, и ще искат да разберат какво въоръжение има в момента там, колко са американските сили като персонал, за какъв период от време, очаква ли се да има още други.

Лидерът на "Възраждане" коментира, че самият министър на отбраната на Украйна вчера е заявил, че не очаква нападение от страна на Русия. Няма да има ескалация, няма да има напрежение, няма да има конфликт, освен дипломатически, който си е между Русия и САЩ, и в този конфликт ние не бива да допускаме да бъдем превръщани в заложници, защото нашето мнение го няма, коментира той.

В конфликта между Украйна и Русия ние не можем да вземем или едната, или другата страна, защото имаме отношения с Русия, които са исторически и много имаме какво да загубим, ако ги влошим, но също така имаме отношения с Украйна, която също ни е братска и близка държава, в която живеят няколко стотин хиляди българи, коментира Костадинов. Според официалната статистика четвърт милион, на практика над един милион, допълни той.

НАТО не гарантира националната ни сигурност, НАТО е заплаха за националната ни сигурност, защото, откакто сме станали членове на НАТО, единствено и само сме влошавали собствения си стратегически отбранителен потенциал, смята той. Нито имаме нова техника, нито сме увеличили състава на армията си, напротив - продължихме да я съкращаваме, единствено и само с мотива "нас ще пази НАТО", допълни Костадинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още по темата: НАТОВъзраждане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вън американските бази и да си платят всичко до тук.
247
24
 
10
 
! Отговори
Ф 16 преди 2 години
Оказва се че тука има много "хора' който обичат повече Рассия от колкото България което си е абсолютен ПОЗОР, затова такива държави като България няма да имат светло бъдеще
246
0
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 2 години
До Анонимен 268 - Аааа НЕ така - " Който не разбира и ....бърза да пикае .." ! Извини ми се , защото ако нещата се обърнат да не чукаш камъни за новата АЕЦ Белене ?!
245
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 261 - Искаш ама НЯМА !
244
10
 
9
 
! Отговори
... преди 2 години
На копейките пък им лъсна червения дирник...
243
6
 
8
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
НЯМА БРАТСКИ НАРОДИ, НЯМА БРАТСКИ СТРАНИ. Комунистическа измишльотина. Всеки народ си има свой произход и история. Кухи приказки на кух човек.
242
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НАРОДЪТ - Това е резерват бе , и какво сега - Понеже си закъснял за реституция и да построиш там нещо , реши че е окупирана от Русия ?!
241
13
 
9
 
! Отговори
Off преди 2 години
Руска марионетка.
240
8
 
19
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Костята напрао им бърка с боксовата ръкавица у трътките на сороснята...)))
239
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Anonimus - Може и да са прави !
238
2
 
2
 
! Отговори
Копейкин преди 2 години
До Стефан - След това ще те изпратим за ограмотяване в Русия , не за друго а защото и там пишат на Кирилица и ще ти е по-лесно ! Нивото ти не позволява да експериментираме с латиница , защото си заникъде !
237
9
 
11
 
! Отговори
Anonimus преди 2 години
Айде стига с тия братски славянски народи сърбите уж са ни най близките славяни а са ни вековни врагове, стига с тези остарели комунистически клишета който доста *** тук ги използват който малко поне познава историята ще види че най голямата вражда е между славянските "братски" народи, поляци-руснаци, хървати-сърби, Чехи-руснаци, българи-сърби, украинци-руснаци, босненци-сърби, словенци - хървати поляци-украинци един дълъг списък от конфликти
236
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 261 - Хайде да уредим визите първо , пък после ще искаш бази .А ?!
235
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много вода наляха в мелницата на тоя популист Копейкин от ***,такива индивиди като него имат златни дни по време на кризи!
234
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До всички : някой да ви е питал да сме в НАТО? Финландия , Швеция които не са в НАТО са се уплашили че имат обща граница с Русия!
233
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кресльо и популист. Много добре знае, че от тези кряскания нищо няма да излезе, освен да спечели няколко гласа от анти-американските настроения у нас. Тези неща не стават с крякане, а с дипломация и закони.
232
0
 
3
 
! Отговори
чичо Пейо преди 2 години
До анкета - Това не са бази а къщички за защитени видове птици , а някой са къщи за гости , но ти както винаги не си разбрал !
231
13
 
8
 
! Отговори
Моамадъ преди 2 години
Трябва да си заслужи грантовете . Във всеки парламент трябва да има ," Бяла Златка " общия работник на Кремъл за България . Газомииец, антиваксър , радетел за всичко руско , Шумен , креслив и заядлив . Профилът на всеки русофил . Огин да го гори него и господарите му
230
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възраждане и 4ти километър са едно и също! :))))
229
16
 
12
 
! Отговори
Стефан преди 2 години
Много по добре да сме с американците от колкото с изостанала та полу дива Рассия държава назад с столетия от цивилизовани свят която нищо не може да предложи и затова непрекъснато дрънка оръжие, която има два града Москва и Петербург (който неизвестно защо носи германско име) ако излезеш 15 км извън тези градове, Сунгурларе ще ти се стори швейцарско градче. Стига вече с тая проруска пропаганда която непрекъснато бълва Копейкин той иска да излезем от НАТО и ЕС но не казва какво ще става след това