Минималната заплата скара бизнеса с Василев, искат да се извини

Според министъра от пазара трябва да излязат "некадърни", за да няма работещи бедни
396
Минималната заплата скара бизнеса с Василев, искат да се извини
Снимка: БГНЕС

Работодателските организации поискаха извинение от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Още по темата
Те цитират думите му на заседанието на НСТС за бюджета вчера в отворено писмо: "от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро".

Василев заявява това при обсъждането на ръста на минималната работна заплата, който правителството предлага да е с 60 лева - от 650 на 710 лв. от 1 април. Работодателите не са съгласни с повишението.

Бизнес организациите АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ изтъкват, че "в България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. Така по неговата логика, най-некадърен работодател е именно държавата!".

"На минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит. В малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора, и им плащат колкото изкарват. Вместо да получат благодарност, работодателите в такива общини сега ще бъдат обявявани за некадърни. Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече", пишат те.

Според бизнеса непремереният ръст на минималната работна заплата за някои икономически дейности и райони на страната води до изравняване на всички възнаграждения на нивото на МРЗ и демотивиране на работещите да се квалифицират и полагат по-производителен труд. Т.е. проблемът не е в нивото на заплащане само на наетите на минимална заплата, а е структурен проблем, свързан с цялостното ниво на заплащане на труда.

"Минималната заплата е резултатна величина и се определя от количеството и качеството на положения труд, а не е социална помощ. В допълнение отбелязваме, че по показател „работещи бедни“ България е в средата на класацията в ЕС. А по показател "популизъм на политиците", който представлява съотношение на МРЗ към БВП на глава от населението, сме № 1", пише още в писмото.

"Настояваме вицепремиерът да се извини на българските работодатели, благодарение на чиито усилия и денонощна ангажираност се крепи функционирането на обществените системи!", завършват от работодателските организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено че ще мучат. То ако има как работниците да им плащат пари...
295
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 2 години
До миткоТи май забрави кой създаде олигархията и мафията в България това са БКП(БСП)+ДС+ДПС там са парите на всички.
294
1
 
3
 
! Отговори
Финансист преди 2 години
Василев сигурно е учил в Харвард икономическата теория за по-малка държавна намеса в икономиката. Според нея, когато държавата иска увеличаване на заплатите, тя принуждава работодателите да уволняват работещи. При това ще се увеличи безработицата.
293
1
 
6
 
! Отговори
Ц преди 2 години
До Осведомете сеПреди няколко години с румънците бяхме на една минимална, сега са 1000 лв. минимална, и бизнесите им там фалираха ли, обядняха ли румънците? Не виждам румънци да работят тук...Така че желанието ти да останем на малка заплата ще ни затрие, вече сме 6 мил. до няколко години 5 мил. ако продължава заплатата да е толкова ниска. Какво пречи на един българин да се премести на 200 км. ако знае че минималната там ще взема колкото средната тук в България на същите цени?
292
0
 
6
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Аз промянатаКТБ я фалира боко и цацата,те пратиха прокурорите в ктб...с ктб гешев "заслужи назначението си за главен...ен.чар,как боко събра за три дни от банките и плати...грабежа ктб...а държеше пенсионерите на 200 лева...как аверите му точеха кръвта ни и животите ни да са богати...а децата на българите бягаха от домовете ни...кой бяга от добро???объркали сте Народа!!!секретарки ...със замъци,само защото са простот.ирали и са ни предавали....объркали сте се!!!
291
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Недоумявам... недоумяваш, понеже си пpocт.
290
1
 
7
 
! Отговори
Гуру преди 2 години
Ако един бизнес не може да си позволи повишение на минималната заплата с 60 лв. на месец или всичко на всичко 1200 лв. на година с останалите разходи, то какъв бизнес е това? Ако някой патрон си мисли, че срещу 650 лв. му се полага нeгъp за по 160 часа работа всеки месец - греши. За тия пари да си върши работата сам. Това е!
289
0
 
6
 
! Отговори
ББ преди 2 години
човека каза,Работодатели правете конкурентни на пазара просукти,продрвайте и плащайте достойно на работещите за вас,вие "работодателите от дпс-гроб,ривете за "субсидии,евро,залъци на гладни българи,схеми,грабежи само...финансираме бизнесите на кръчмарите...убиващи хора,разнасящи зарази,защо няма осъдзени за неспазване Законите???
288
5
 
17
 
! Отговори
митко преди 2 години
При сегашните цени минималната заплата трябва да е поне 2000лв.И още-трябва конфискация на сметки,чекмеджета и т.н.на Боко Тиквата,свинята Пеевски и останалите крадци.
287
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименРаботодателите не се бият. Те просто прехвърлят бизнеса си в държави, където има работна ръка на добра цена.
286
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кокорчо вместо дз обиждаш ,оставайки неразбран вземи направи мин заплата 1300 лв бруто и готово...или засили контрола за осигуряване на минимума и даване на ръка....и ножа в тебе и хляба ,защо не направиш едното от двете? Май не ти стиска
285
2
 
17
 
! Отговори
Гошето преди 2 години
На много чорбаджии не им стига, че собствените им работници ги спонсорират.
284
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че великия български връзкар рушветчия милионер велик бизнесмен къде ще отиде да прави бизнес? Във всяка нормална държава такива хора са където са криминалните типове. Във републиката на тиквите са бизнесмени милионери със заплати на персонала пестин леа велики българи
283
2
 
21
 
! Отговори
kanada преди 2 години
В Канада минималната седмична е по-голяма. Дори социалната помощ е по-голяма. С тея мизерни заплати накъде.
282
9
 
9
 
! Отговори
Мухаха преди 2 години
Василев е престъпник!
281
14
 
5
 
! Отговори
Патило преди 2 години
Василев и Петков = Вторият ешелон на ГЕРБ
280
3
 
24
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Трябва да се конфискува имуществото на всички фирми, упаствали по европейски програма и неплащали данъци през управлението на Борисов! Те не са спечелили поръчките си с конкурс, те са корумпирани мутри и имуществото им подлежи на конфискация!
279
11
 
7
 
! Отговори
Осведомете се преди 2 години
Ще светна по въпроса за осигуровките всички от вас, които не са завършили икономическа специалност, а именно, осигуровките, които работодателите плащат за вас сега, ням да бъда използвани за вашата пенсия, а ще се използват за пенсиите на настоящите пенсионери.Дяволът Асен Василев ще налее пари в хазната бързо, но цената е, че част от бизнеса, ще фалира и ще има още по-голяма безработица.Асен Василев е протеже Маджо, Маргините, Домусчиеви и подобни, които не плащаха данъци при ББ...
278
14
 
7
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Василев е хитър подлец. Опитва се да настройва работещи срещу работодатели, но не прави нищо, за да освободи работодателите от административния гнет Защо първо не вкара в затвора крадливите мутри, които през управлението на Борисов не плащаха никакви данъци, а всичко го отнасяше средният работодател. Фирми, които 12 години не са плащали данъци, могат сега да плащат и по 5000 лв заплати.Василев мълчи, защото е протеже именно на тези мутри, които въстанаха срещу главатаря си Борисов.
277
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само който не е бил работодател в малко населено място може да се върже на глупостите на Министъра.