Кирил Петков обяви любимия си разказ на Чехов, той се оказа на Толстой

Премиерът се забърка в любопитен литературен гаф
Обновена: 29 яну 2022 16:22 | 29 яну 2022 16:20, Красимир Ангелов
478
Кирил Петков обяви любимия си разказ на Чехов, той се оказа на Толстой
Снимка: БГНЕС

В любопитен литературен гаф се забърка премиерът Кирил Петков.

Министър-председателят гостува в предаването "Седмицата" на Дарик радио, където освен за сериозните политически теми, покрай случващото се в преговорите със Северна Македония, коментира и днешния ден, на който се отбелязват 162 години от рождението на знаменития руски писател и драматург Антон Павлович Чехов.

По повод годишнината водещият  попита Петков как би коментирал думите на Чехов, че човек може да достигне до убеждения само чрез личен опит и страдание.

"Първо да кажа, че имам едно любимо есе на Чехов - "Колко земя му трябва на човек". Всеки трябва да се сеща за този негов разказ", каза Петков. И разясни сюжета - на един човек му дават възможност да загради огромна територия, тичайки от сутрин до залез; амбицията го кара да тича, но не си преценява силите и накрая е заградил много земя, но умира уморен; погребват го в гроб два на два метра.

"Така че този разказ на Чехов ми е любим - докато се стремим да заградим максимално много, трябва да мислим, всъщност, кои са важните неща, кои неща да приоритизираме", каза Петков.

За беда обаче се оказа, че произведението, което е впечатлило премиера, изобщо не е на Чехов, а е на Лев Толстой и е написано през 1866 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


478
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
361
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде, хайде! Някои тук само са чували имената, но скачат да се подиграват. Не е нещо необичайно, и на мен ми се е случвало. Нещо в едно произведение може да напомня по някакъв начин нещо от стила на друг автор, и така, някакси паметта го е класифицирала в грешен файл. Впрочем, това може да се случи на хора които четат от малки и редовно. Не инцидентно.
360
0
 
15
 
! Отговори
Е и? преди 2 години
Това ли е най-важното. В момента имаме изкуствена инфлация ФЕД, ЕЦБ-печатане на пари след 2008 криза. Всичко поскъпва без видими причини. Имаме собствени евтини източници на ток ТЕЦ2 и Козлодуй. А фирми и частни лица фалират. Въпросът е защо при собствен евтин ток сме длъжни да купуваме скъп? Това да ни е проблемът да бъркаме "Война и мир" с "Вишнева градина". Без да е питан народът се унищо#жава ЛЕВЪТ. Безумната инфлация започна преди години с новината, че влизаме в еврочакалня. Път без изход.
359
1
 
3
 
! Отговори
:) преди 2 години
Е........................малко ги бърка двата щата момчето............Чехов и Толстой............случва се..............все пак не е завършил руска литература в Харвард!!!
358
2
 
10
 
! Отговори
Елин Пелин преди 2 години
Толкова съм възмутен от това *** Кирчо...Обърнах се в гроба от гняв и възмущение..Макар и на 2 метра под земята,до мен достигат стоновете и воплите на достойните мои сънародници- милиони българи,които страдат от режима на крадливата и некадърна харвардска шайка...Но и те ще дойдат един ден там долу..при мен..и тогава ела да видиш ти..бели зъбки,сладки трапчинки..и хищни червейчета..
357
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проверих - разказът е писан 1886. Пък и Толстой е бил сравнително млад 1866. Тези негови идеи - да се отказва от земята си и да я раздава - това са късни негови идеи
356
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пишете, че разказът е писан 1866... Трябва да е било по-късно
355
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Киро всичко му е фейк: и западната ориентация, и харвардското образование, и гражданството, и "любимия разказ".
354
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро, вземи прочети разказа, щом като ти е "любим", струва си... Толстой добре го е казал. Изобщо малко култура няма да ти навреди.
353
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"И разясни сюжета - на един човек му дават възможност да загради огромна територия, тичайки от сутрин до залез; амбицията го кара да тича, но не си преценява силите и накрая е заградил много земя, но умира уморен; погребват го в гроб два на два метра."Наш Киро не е разбрал, че разказът всъщност идеално пасва за Америка и НАТО. НАТО не е организация за защита, а за окупация на територии от американците. Има 900 военни бази по цял свят
352
1
 
24
 
! Отговори
Ааааа... преди 2 години
Хааахахахааа... ! Честита промяна, драги българе... !
351
1
 
1
 
! Отговори
US Motherfucker преди 2 години
До Анонимен 399 (продължение) --- Попитах учтиво музикалния фигурант: "Защо ми се струва, че симфонията звучи минорно?" Чу се смях от специалистите около мен. Действително тоналностите Ми-мажор и До-диез минор' имат четири арматурни знака (диези), но тониката на минорната отстои на малка терца под тониката на мажорната, въпреки че и двете тоналности се пишат с четири диеза. Толкоз и за овенния фигурантен музикален СНОБ.
350
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 399 --- Да, познавам много сноби. Веднъж попаднах на уникат от стандарта на Киро, в нашия случай - Фигуранта. Слушахме Симфония 7 на Прокофиев в изпълнение на Немския симфоничен оркестър в Берлин с диригент Туган Сохиев. Снобът държеше някакви щимове (листи с музикални ноти) и на моето питане в коя тоналност е произведението, "музикантът" заяви, че симфонията е написана в Ми-мажор и звучи прекрасно. //To be continued
349
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Положението не е никак розово. Щом Кирчо е политик на годината, смятай колко сме зле!
348
1
 
17
 
! Отговори
Эдел преди 2 години
Бас ловя, че ако го питаш - Кой от двамата с фамилия Толстой е написал Анна Каренина, ще гледа също толкова "умно" като на снимката. А от Чехов е чувал само името, но нали трябва да се направи на интересен.
347
0
 
7
 
! Отговори
мъни-мъни преди 2 години
До Анонименами резнзха няколко милиарда за супер кратко време и сега си траят
346
0
 
13
 
! Отговори
Боли ме фара преди 2 години
Кой къде е канен. Хората обедняват, градове остават на тъмно, инфлацията е с космически размери.
345
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До US Motherfucker=====Не се изхвърляй толкова, да не те изпитам аз! Крети, този когото нарече Фигуранта беше поканен от г-н Президента на Р Австрия Ван Белен в Залцбург да слушат със съпругата си "Дон Жуан" от мистър Ричард Стросс...Кой друг е канен на опера - Плевньо? Гоце? Пръскащият слюнки седесар? Търкалящият се по стълбата плагиат?
344
1
 
16
 
! Отговори
US Motherfucker преди 2 години
До Кирето --- Действително има нещо крадливо във физиономията му. Прилича на джебчия, а може би е...
343
2
 
20
 
! Отговори
Леле преди 2 години
Като гледам Кирето, Бацко прилича на нобелов лауреат.
342
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От сутрин до вечер за една Македония.На крака им ходи,хили им се,амбицирал се е да ви вкарва в ЕС,като че ли бонус ще изпусне,ако това не стане.Не зачита ни история,ни достойнство.Пълен безродник.Народът се чуди как ще оцелява с тази инфлация,на него спешни са му македонците...