Приеха оставката на Сотир Цацаров, тръгва си предсрочно

ПП предупреди, че с промяната депутати ще са клиенти на прокуратурата
167
Приеха оставката на Сотир Цацаров, тръгва си предсрочно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

След два часа разгорещени дебати депутатите прекратиха предсрочно правомощията на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров. Той подаде оставка в средата на януари и обяви, че иска да бъде освободен от 1 март, когато ще внесе годишния отчет на антикорупционната комисия.

Междувременно ДАНС отне достъпа на Цацаров зо класифицирана информация.

По време на дебата за оставката на Цацаров от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров беше категоричен, че тази  оставка е само началото и предстои труден и дълъг път.

Още по темата

Той коментира, че се надява главният прокурор Иван Гешев също да си подаде оставката.

Искрен Арабаджиев от ПП отсече, че самият Цацаров е признал, че Комисията не работи, но лошото било, че той виждал провала в законодателство, а не в неговото управление на Комисията.

„Цацаров и Гешев са част от модела, при който политици станаха милионери на гърба на българските данъкоплатци. Лицемерни са заявките на ГЕРБ, че са за нулева толерантност срещу корупцията, защото съм сигурен, че от първия ден, в който осъществим промяната, много депутати ще станат клиенти на прокуратурата“, отсече той.

Мирослава Петрова от ПП коментира: „Гласуваме оставката на онзи, чието име доскоро не се споменаваше тук, защото той се превърна в символ на завладяната държава“.

От ГЕРБ признаха, че са очаквали самия Цацаров да дойде в парламента при гласуването на оставката му.

Към работата му имаше и похвали, и критики. "Редно беше той да си каже", заяви Тома Биков от ГЕРБ.

От своя страна Крум Зарков от БСП посочи, че това предсрочно прекратяване на правомощията на шефа на антикорупционната комисия е било предизвестено още когато той бил избран.

„Само ще припомня - тогава под фанфарите на един мега хипер орган, който трябваше да задоволи натиска на европейските  институции да сложи край на корупцията – събра едни несъвместими органи под една шапка“, каза Зарков.

Радомир Чолаков от ГЕРБ също подчерта, че било хубаво в пленарна залата да бъде изслушан и Сотир Цацаров.

„Това не е борд на фирма, в която се уволняват и назначават служители ей така. Това е НС и след като то е гласувало доверие на едни хора, е редно в края на техните мандати, независимо дали са прекратени предсрочно – е редно да ги изслуша“, каза той.

Петър Петров от „Възраждане“ коментира, че за съжаление за длъжности като на Цацаров няма предвидена възможност за търсене на отговорност.

„Никой досега не е получил санкция за безобразните дела и ако ще правите промяна ще направите така, че да се носи функционална административна и наказателна отговорност“, призова той управляващите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
7
 
8
 
! Отговори
ГЕРБ Шаман преди 2 години
Един достен човек, бе прокуден. Един прекрасен българин, бе неизвергнат. Един мъж на честта ... бе наказан, защото е от добрите. 12 години ГЕРБ се бори със злото и злото изглежда ... взима превес! Време е за по-строги мерки.
60
2
 
6
 
! Отговори
Дават преди 2 години
Бонуси за отнето имущество, а не за доказана корупция. Затова дейността на комисията се редуцира само до втората й конституента.
59
0
 
9
 
! Отговори
Проблемът преди 2 години
Не е в законодателството, а в законоприлагащите и законоохраняващите, които на практика охраняват законодателите и излъчените от тях управляващи, а не избирателите. Има нещо гнило в цялата система и това е човешкият фактор.
58
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
демократи, вкусна ли е пацата на цацата
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕДИН МАЗЕН ДЕМОКРАТИЧЕН СВИРЧОК МУ НАПРАВИХА НА ЦАЦАРОВ
56
2
 
4
 
! Отговори
за 76 преди 2 години
започва работа като прокурор при Върховната касационна прокуратура, а съгласно ЗСВ върховният прокурор и съдия получава 6200 лв. заплата??
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, това е България! Пазим се един друг от крадливи *** от чужбина хахаха и даже ги шибаме от време на време когато се довлекат да крадат.
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойкикев ли гласят? Хи-хи...
53
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Против ГЕРБ-СДС и ДПС са само шепа олигарски които искат да превърнат България в сметище.
52
2
 
6
 
! Отговори
Хамсиев преди 2 години
Абе предсрочно айде кво от туй някой чете ли какви кинти си раздават като бонуси в системата им (ИМ да им защото е тяхна ей така за много и тежка работа, някакви луди и грешни кинти) та сега цацата може да хвърля шапката докато е жив! Така си е у нас трима лапат - триста зяпат.
51
3
 
4
 
! Отговори
ГОДО преди 2 години
" Държавата на кошмарите" - нов роман на Дарио Фо по действителен случай.
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКиро ще иде при Цецка комсомолката
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МИНГИЛИЗИТЕ ОЩЕ ЛИ ИСКАТ ЕВТИНИ ИМОТИ В БАНСКО АХАХАХАХА ВИСЯХА КАТО СОПОЛИ ПРЕД ОБЩИНАТА.
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АВЕ НА КАКВА СЛУЖБА СЕ Е НАРЕДИЛ, НЕ КАЗВАТЕ? ТАКА ДОБРОВОЛНО ДА СЕ ТКАЖЕШ ОТ ТОПЛОТО МЕСТЕНЦЕ...
47
3
 
1
 
! Отговори
за 72 преди 2 години
До АнонименДа, това е България! Пазим се един друг от крадливи *** от чужбина хахаха и даже ги шибаме от време на време когато се довлекат да крадат.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дъщерята на моя приятелка спечели конкурс за младши прокурор в Районната ни прокуратура в Добрич, но горката, казва майка й, че нещо не може да свикне, уж има наставник в първите 2 години, който да й подпомогне, да я въведе в нещата, но казва, че нищо не й помагал, тя горката сама всичко си върши, къде пита по-старите прокурори, къде си отваря учебниците и тъй
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименВ резюме против Цацаров, Гешев, Карадаъй и Пеевски са шепа комунистически олигарси внасящи бок..лук за да превърнат България в сметище.
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отива на престижна, спокойна и високо платен позиция, която незнайно по каква причина му се пази, като опция (не само на него) това е България?!
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те прокурорите при Върховната касационна и Върховната административна прокуратура най-бездействат, бичат айляк по цял ден и разпъват клюки с Гешев, докато колегите им в по-долните прокуратури, са пълни с работа.
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПП е проект на Радев и Рашков за да продадат България.