Янев: Кризата около Украйна пряко застрашава нашата сигурност

Приоритет за него е модернизацията на армията
Обновена: 8 фев 2022 11:10 | 8 фев 2022 11:10, Камелия Цветанова
325
Янев: Кризата около Украйна пряко застрашава нашата сигурност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Случващото се в Украйна пряко застрашава нашата сигурност, заяви министърът на отбраната Стефан Янев при откриването днес на Годишната конференция на началника на отбраната.
 
Той призна, че днес регионът е изправен пред най-голямата криза след Студената война.

„Никой и по никакъв повод не ни налага решения за нашата сигурност. България е суверенна страна и решенията за сигурността се взимат от Народното събрание и Министерския съвет. Средата за сигурност е променена“, каза още минитърът.

Още по темата

По думите му продължава тенденцията за промяна на баланса в Черно море. Анализите ни показват сериозни дефицити във въоръжените ни сили, допълни Янев.

Министър заяви, че за него като политик и държавник основната движеща сила, мотивираща неговите решения, е защита на националната сигурност и на българските национални интереси.

По думите му за България има 5 приоритета, върху които трябва да се акцентира.

„Първият е хората в отбраната. Трябва да привлечем хора за вакантните длъжности. Друг приоритет е модернизацията на въоръжените сили. Ние ще подновим проекта за бойна машина за пехотата. Ще направим всичко средствата за отбрана да достигнат 2% от Брутния вътрешен продукт до 2024 година“, обяви Стефан Янев.

Според него целта е да се направи анализ на въоръжените сили, за да може да се повиши бойната им подготовка и готовност. Той посочи, че ще се създаде батальон на бойна група, която нямаме.

„Когато говорим за дефицит, говорим за такъв по стандартите на НАТО. Например липсва ни артилерия с определен калибър за батальон на бойната група. Ще говорим с американските представители дали могат да участват. Но това ще се вземе като решение на друго ниво“, каза още Стефан Янев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
0
 
3
 
! Отговори
иво преди 2 години
АЛОУУУ ! БАЛАНСЪОРА ! СЕГА ЛИ СЕ СЪБУДИ ? КЪДЕ ТИ Е БАТАЛЪОНЧЕТО , ФЕЛДФЕБЕЛ ?
234
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв суверенитет,каква сигурност????ЧЛЕН 5!!!!от договора за НАТО,или ще се усетите когато почнат да кацат самолети с ковчези на летище София(ако я има де...).Справка Ирак...
233
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 2 години
Само една бойна машина ли?
232
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъпият артилерист... с тъжната и угрижена физиономия вече започна да се тревожи... Лошо Седларов....лошо....
231
8
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Браво Янев. Само твърда политика срещу руските агресори и тяхните русофили в България. Руснак от добро не разбира. Затова бой,както легендарния генерал Колев ги е бил.
230
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Не че вече неса тук но все пак кой те пита дали искаш обясни им бат Стефчо
229
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Мале що простотия се изписа не е за вярване и то само от едни фишеци
228
3
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Сега остава да обявите война на Русия,та циркът да е пълен.Билетчето обаче ще ни струва скъпо.
227
1
 
10
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 2 години
Странно!! Всички,които плюят Русия се пишат " анонимен"!! Ха ха ха!! Що не си пишете имената бе страхливи мишки?? Май ви е шубе от руската мечка,а??
226
2
 
7
 
! Отговори
за Украйна преди 2 години
Аз не виждам бъдеще за Украйна.............най-вероятно Украйна ще се разпадне..........Полша и Русия ще си я разделят.............може и комшиите-мамалигари от Румъния да отхапят някое парче!Вторият сценарий е още по-лош............един безкраен конфликт и превръщането в Украйна в държава като Сомалия.............без никакви атрибути на държава!
225
1
 
10
 
! Отговори
Беновска пита до 270 преди 2 години
От кого трябва да се " защитава" България бе тикве...ник?? От Русия ли?? Ха ха ха ха!!
224
2
 
11
 
! Отговори
Военен експерт преди 2 години
Вай вай!! И Янев клекна пред натовските си господари!!! Кой заплашва нашата сигурност бе тикво?? Русия ли?? България е статистическа грешка за Русия!! И тоя " генерал" го виждаха много хора като бъдещ Президент след Радев!! Вай вай!!
223
5
 
8
 
! Отговори
Morski преди 2 години
Господин Янев, Вие явно сте били забележителен капитан, адекватен майор, посредствен полковник и катастрофален генерал!
222
3
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Как така,Янев?Нали буквално преди няколко дни твърдеше точно обратното.Да не ви облъчват там в МС или ви сипват нещо в питиетата,че така зазляхте и сте хептен неадекватни?
221
6
 
16
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Г-н Янев гласувал съм за вас отначало Ви вярвах но някой ВИ огъна незнам кой но вече говорите друго . Обяснете ми как неотрални страни от север и граничат с РУСИЯ и не желаят да се месят. Обяснете на тези варвари от САЩ че ние имаме много добри отношение с Русия. Нашия народ харесва Руснаците който винаги са ни помагали. Помислете и не ни предавайте никакви военни от нато в България.
220
1
 
23
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Откога? Щото миналата седмица нямаше опасност, пак според Янев.
219
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО е много хубаво нещо, иначе Русия щеше да ни пороби, а русофилите щяха да работят в руските концлагери в България като надзиратели.
218
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
269 Мишките се крият, когато трябва да приемат натовски части в България, както е според договора, който България е подписала с Алианса. България няма друга алтернатива, да се защити, освен членството си в НАТО. С ангинатовското си поведение и увъртане, на един жалък страхливец, Янев руши доверието на Алианса в България. С което застрашава нейната сигурност, мишко.
217
0
 
7
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
На некои хора , още им гърми главата от топовете на ВСВ и си мислят , че Путин пак ще извади 4-МЛН.АРМИЯ , като Сталин ...ХА,ХА,ХААА...МОЖЕ , АМА ДРУГ ПЪТ ---ЩОТО НАИСТИНА "НЕМА ДА ИМА ВРЕМЕ "....нито за всеобща мообилизация , нито ще има кого да мообилизира....!!!ДНЕС ИМА ОРЪЖИЯ ЗА МАСОВО ПОРАЗЯВАНЕ---НЕМА ДА ИМА ФРОНТОВЕ И ВРЕМЕ ЗА ТОВА!
216
10
 
3
 
! Отговори
РУСИЯ БЕРЕ СТРАХ.... преди 2 години
..ЗАЩОТО МНОГО СА ВЕЧЕ МЕРАКЛИЙТЕ ЗА ТОПЛИЯ КОЖУХ НА БЕЛАТА РУСКА МЕЧКА ....ЦЕЛИЯ АРАБСКИ /МЮСУЛМАНСКИ /СВЯТ И КИТАЙ , МЕЧТАЯТ ДА ЗАВЗЕМАТ "ЖИЗНЕНИТЕ ПРОСТРАНСТВА" В СИБИР И МОНГОЛИЯ , ЧАК ДО ЧУКОТКА , ЗАЩОТО НАИСТАНА ИМ СА НУЖНИ ЗА НАЦИОНАЛНИТЕ ИКОНОМИКИ!...И ЩЕ УСПЕЯТ ---СЛУЧАЯ С КАЗАХСТАН Е ПОКАЗАТЕЛЕН!