За папката на Йорданова срещу Гешев и "богатия класьор" от Гугъл

Бивш съдия иронизира материалите на Кирил Петков
10 фев 2022 11:00, Нели Христова
228
За папката на Йорданова срещу Гешев и "богатия класьор" от Гугъл
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова ще стартира от вторник процедурата по искането си за отстраняване на главния прокурор. Преди това решението на Конституционния съд трябва да бъде публикувано в държавен вестник и да влезе в сила, а това вероятно ще стане този петък. Това прогнозира преподавателят по право в Софийския университет и бивш конституционен съдия Пламен Киров.

"Богат класьор" очаква той да внесе министърката във Висшия съдебен съвет - нали шест месеца вече се събират. Сигурно папката й със сигнали срещу него е станала много обемиста, продължи Киров, който коментира темата през bTV.

Премиерът можеше да докара имената до 20, до 23 може би, но в крайна сметка в "Гугъл" толкова са открили, иронизира той и материалите за 19 души, свързани с престъпления, с които Кирил Петков се яви вчера в прокуратурата.

А на въпрос по папката на премиера Кирил Пеков ще има ли действия обясни: "Обвинение ще има, когато има доказателства. Предполагам, че сега главният прокурор ще се обърне към правосъдния министър, към председателя на ДАНС, ще организира с онова, до което може разследвания. За споменати в списъка лица има европейска заповед за арест, издирване с Интерпол - каквото е могла, е направила прокуратурата."

Очевидно това не е начин, по който трябва да комуникират институциите в българския конституционен модел на разделение на властите, коментира професорът. Определи това като "една класическа война между институциите, като всеки дава всичко от себе си тя да продължава".

Пренесе се и на европейски терен - България беше в унизителното положение министър-председателят, министърът на правосъдието и главният прокурор да бъдат привикани и разпитвани в една подкомисия на ЕП, напомни той. Друга държава в Европа не е била поставяна в такова положение.

В плана ни, по който искаме да получим 12 млрд., са поети ангажименти да се справим с върховенстото на закона, а се купуват паспорти срещу измислени инвестиции, каза още Киров.

Според Киров решението на КС не е изненадало никого - щом министърът на правосъдието може да предлага назначаване на магистрати, може да иска и освобождаването им на основанията, предвидени в конституцията. Хубаво, че се съмняваме в някои персони във ВСС, но забравяме, че той сега не е в пълен състав, каза още Киров. И попита какво е пречело на съдиите да излъчат своята квота и да попълнят овакантените места. Какво направи парламентът?

Президентът да прикани парламента да си изпълни конституционните задължения и да попълни състава на ВСС, призова юристът. Общо 3 места са вакантни, не е ясно може ли да променят балансите, ако назначат "свои хора", както се изпусна министър-председателят, вметна Киров.

За попълване на прокурорската колегия от квотата на НС обаче трябва мнозинство от 2/3.

Така в момента имаме 22-ма от 25-членен състав на съвета, а главният прокурор няма да участва в предстоящата процедура, т.е. остават 21. Гласовете, нужни да се предложи на президента освобождаване на главния прокурор, са 17. Всеки може да си направи сметката, коментира Киров.

По същия начин парламентът не правел нищо да попълни състава на съдебния инспекторат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
12
 
! Отговори
Божкеей! преди 2 години
Ако Гугъл изчезне, разследващите и юристите ще умрат от глад.
97
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очакваме нови изрезки от вестници и информация от Гугъл!
96
5
 
20
 
! Отговори
и до GOOGLE опряха преди 2 години
В последния кабинет на Борисов работеха 4 /четирима/ съветници, Петков и вицетата му си назначиха 35 !!! Явно имало защо да му казват Просто Киро. Как това се вписва в заявката им за намаляване на администрацията ? Явно са много боси , некадърни и неграмотни.При предното правителство на ГЕРБ министерствата бяха 17, а сега при правителството на Радев и Петков са 23. Става дума за огромна и прераздута администрация предимно от роднини и баджанаци, която смуче от всички нас !
95
5
 
1
 
! Отговори
До 104 преди 2 години
Явно сте млади и зелени, какви суми са се въртели преди
94
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има и подкупни съдии, ама с прокуратурата е по-лесно, купуваш един (главния) и той оправя нещата, а всички съдии е по-трудно. И съдиите по-лесно се корумпират, защото знаят, че контрола е от прокуратурата, а като и тя е корумпирана нещата са лесни.
93
4
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
на вниманието на "големите хитреци",които се заиграват с Гугъл и "изрезките от вестници"..:-НПК,Чл. 208. Законни поводи за започване на разследване са:1. съобщение до органите на досъдебното производство за извършено престъпление;2. информация за извършено престъпление, разпространена чрез средствата за масово осведомяване;...Четете ли мажоретки ?..Алинея 2 как ви се вижда,или изобщо не я виждате ?....А какво ще направи прокуратурата ,вече е друга манджа.
92
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
105 Хеех, само семейство Лорел ще върти 9 млд държавна пара?! Те ли са най-можещите, да си ги обсъждат под юргана? Това е обида към всички българи, все едно, няма други способни хора в държавата, освен тях. Дори, се държат предизвикателно и арогантно:"нека друг покаже по-добри дипломи... ". Такава нагла шуробаджанащина, в България никога не е имало.
91
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маджо и Михалев и двамата ли са в списъка?
90
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Гугъл пише, че каскета е първа цигулка на ГЕРБ и ДПС. А пеевски е втората цигулка. Следователно трябва да се разследват, щом го пише в Гугъл!
89
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
104 Какво правят "образованите" тарикати? Назначиха си свои хора - роднини, цели семейства, приятели, любовници...навсякъде и си дадоха огромни заплати. Това какво е?
88
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се напъвайте, ние ги хващаме те ги пускат - май забравих те на Бочко изказванията. За съд са прукорори и съдии,до един. Ко ривете за Гешев
87
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато става дума за десетки милиарди, не ми се вярва, че нравствените и морални качества на прокурорите имат значение в система в която няма контрол.
86
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво се правите остроумници и разбирачи. Корупцията е заляла държавата. Общините са превърнати във феодални владения. До вчера никой, гък не смееше да каже. Някви смешковци ми пишете Киро това, Киро онова, а не можете сами да си обършете *** иначе. Само олиго*рени са останали в държавата. Много ясно, че касекта е първа цигулка на ГЕРБ и ДПС.
85
7
 
6
 
! Отговори
До Ха-ха-ха преди 2 години
Прокуратурата може да внесе обвинението в съда, може и да не го вкара, може да го подготви калпаво и никой не може да и каже нищо.
84
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо да вземе да се съвземе, да изтрезнее, или да спре да се прави на дръж ми шапката. Той сам се вкара в този капан, след като каза, че знае и има списък с 20 лица. И тогава Прокуратурата беше длъжна да го привика, за да представи доказателства. А вместо това той носи някакви изрезки от вестници, а неговата куртизанка пък цитира Гугъл. А в същото време Маджо се превива от смях. Е, за какво говорим тук изобщо ?!?!
83
10
 
8
 
! Отговори
До Ха-ха-ха преди 2 години
Защо мислиш, че прокуратурата е толкова важна за мафията, защото прокуратурата е монополист на обвинението. Т.е. всички доказателства минават през прокурор, а всеки един прокурор е подчинен на главния. Там взимат по 10 к заплати, много ясно че ще са послушни. Ето ти опорка трольо.
82
20
 
3
 
! Отговори
:( преди 2 години
УВОЛНЕТЕ КАСКЕТА! Гнусна мутра убиец.
81
9
 
25
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Киро да си ходи при Трюдо, лика-прилика са си. Аман от марионетки.
80
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В основата на правовата държава стои спазването за законите, като се започне от Конституцията. Настоящият премиер на България наруши 3 пъти въпросната Конституция. Безспорно е, че настоящата съдебна система е гнила, но тя ЦЯЛАТА е гнила. Оздравяването й обаче трябва да стане по законен ред - иначе ставаме болшевишка държава. Законен ред означава законодателният орган да приеме такива закони, че да застави съдебната ситема да ПРАВОраздава. Реформа не е замяна на Гешев с някой Пешев.
79
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПП са серийни измамници. Какъв Гугъл бе тия не са нормални!