Нинова: Държавата ще добива дърва и ще ги продава без надценка

Прекратяваме с практиката да се пускат партиини фирми, обеща тя
23 фев 2022 14:39, Анисия Иванова
69
Нинова: Държавата ще добива дърва и ще ги продава без надценка
Снимка: БСП

"Въпросът, който се поставя за ползването на дърва и пелети, е изключително сериозен, поради простия факт, че над 1 500 000 семейства в България ползват дърва за огрев. Не само, че сме забелязали, че това е проблем в малките населени места, и че гледаме изцяло на България, не само на големите градове, но предприехме и конкретни мерки, които обаче виждам, че се оспорват с абсолютно несериозни аргументи.“, заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на обсъждането на държавния бюджет.

Тя представи конкретно взетите мерки до момента. „Държавните горски стопанства да добиват сами дървесина и да я продават на себестойност, на която са я придобили на гражданите. Целта, която си поставяме, е да падне цената“, обясни тя като допълни, че след това е  последвало оспорване, че едва ли не се връщат стари режими и практики.

„Както частните собственици на гори могат да секат и да продават, така както общините могат да секат общински гори и да продават, така и държавата най-накрая ще си влезе в ролята и ще може, тя вече започна, да сече в държавната гора и да продава директно на гражданите“, категорична бе Нинова.

Във връзка със слухове, че това било политическа намеса и една партия, която иска да овладее горите и да ги използва за политически цели, тя заяви: „Точно обратното. Прекратяваме с практиката да се пускат фирми, приближени до партии, в гората, да секат безнаказано и безконтролно и не по лесотехническите одобрени планове. Да крадат в повече от това, което им е позволено да секат и да го продават, за да трупат лични печалби.“

Вицепремиерът допълни, че оттук нататък държавата си връща ролята в помощ на своите граждани. „Разбира се, всичко в рамките на закона и по принципа на справедливата и правилна пазарна конкуренция. Не искаме да изземваме функцията на частните, на общинските собственици, но искаме държавата да се състезава равнопоставено на този терен, за да помогне на своите граждани“, уточни Нинова.

Вицепремиерът припомни, че са започнали със 17 такива обекта, но ще стигнат до 56, а съотношението на цената на дървата, придобити по двата начина, е 2:1. „Вярваме, че с това ще помогнем на хората, но ще направим и следващата крачка“, заяви Нинова като допълни, че Държавните горски стопанства ще си назначат собствени работници, които да секат дървесината. Също така ще придобият високопланински машини, с които тази дървесина да се извозва до пункта, откъдето хората могат да си я купят на нормална цена.

„Смятаме, че това е съществена промяна в политиката, както в социалната ѝ част така и в държавническата част. Връщаме ролята на държавата в полза на гражданите“, заключи Нинова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
А ток ще продава ли без надценкаВ климатика дьрва не мога да сложа
58
0
 
2
 
! Отговори
Да да преди 2 години
Голямо крадене ще падне, другарко. Горските сами ще се контролират, ха ха.
57
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
както винаги,много "свежи" коментари и лозунги...Драги мои,вие оплювате идеята държавата да се намеси в добива и продажбата на дърва за огрев,а в същото време ПИЩИТЕ,КРЕЩИТЕ и НАСТОЯВАТЕ тя /държавата/,да се "погрижи",тоест да определя и цените на тока и останалите ...?!?!...Какво всъщност искате ?...
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И във всеки град ако има по един такъв пункт за продажба , представете си каква опашка ще има - целият град ще се реди всеки ден там Както преди 89 година чакахме на опашка за въглища и дърва в ''Топливо '' И всеки търсеше човек там да пререди другите
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приветствам! Само че това ли е отоплението на бъдещето ни?Дървено?Да продавам климатика...
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как бързо ги изчислиха чеше бъдат 75 кубик ))стига да има гори Нинова
53
0
 
7
 
! Отговори
от трибуната преди 2 години
партия която губи всякакви избори да управлява , това го няма никъде . ама договорката си е договорка , нали .
52
0
 
7
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
подход типичен за комунистите-ние ще ви даваме дърва ПО СЕЛАТА -вие ще гласувате за нас защото сме добри.И,ТАЗИ ДЪРЖАВА ЧИЯ Е БЕ НИНОВА,ТИЯ ДЪРВОСЕКАЧИ ХЛЯБ НЕ ЯДАТ ЛИ,ТРАНСПОРТ НЕ ПОЛЗВАТ ЛИ,/КАМИОНИ,ТРАКТОРИ/ТЕХНИТЕ ЗАПЛАТИ ОТКЪДЕ СА-ЩЕ ГИ ДОТИРАТЕ ЛИ.И С ЧИИ ДАНЪЦИ,НИНОВА ТВОРИ ПРОСТОТИИ ПОДЧИНЕНИ НА ПОЛИТИЧЕСКИ АМБИЦИИ,НЯМАЩИ НИЩО ОБЩО С ПАЗАРНАТА .ДАЛИ ПЪК НЕ НИ ГОТВЯТ НАЦИОНАЛИЗАЦИЯЛОГИКА,А ТОВА ВИНАГИ ВОДИ ДО ПРОБЛЕМИ И ФАЛИТ
51
0
 
10
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
Нинова Оставка Нинова никакви избори не си спечелила АЛЧНИ ЗА власт ЖАДНИ БКП Вън Оставка ГРАБИТЕЛИ
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЕЦ Козлодуй е собственост на НЕК, която е компания 100% собственост на БЕХ, която е 100% собственост на държавата! Тоест държавата добива и ток! Що не го продава и него без надценка на вътрешния пазар поне за физическите лица? Или там не може щото тъй, а за дървата може понеже е популистко и не е толквоа печелившо за вашите джобове?
49
0
 
7
 
! Отговори
a преди 2 години
След като се оправи с мобилните оператори, другарката Нинова се зае с дърводобива. Хвала за енергията, хвала за ентусиазма. Както се казва залудо работи, залудо не стой. Браво другарко! (иронично)
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе какво ще сечете, то не може се диша вече, гори не останаха.
47
2
 
1
 
! Отговори
Колю преди 2 години
Евала Нинова. Изгони всички фирми от горите и горските да започнат да си вършат работата,както трябва. Отделете 50 мил. лева вземете техника и започвайте. В горите само горски. Възобновете ЛКМ и дърводобив. Да си дойде статуквото от преди преватизацията и да се знае кой отговаря за гората. ДЛС, ДГС да са пак уважавани институции а не като сега директора да се чуди какво да прави. И още нещо забравих - махнете тея *** предприятия че много пара изчезват от тях незнайно къде и за гората не остава.
46
2
 
7
 
! Отговори
333333 преди 2 години
Нинова виждала гора на картинка, взела да се изказва където не и е работата. Голяма промяна настъпи след "Продължаваме промяната". Назначават стари хора на нови постове. Гати промяната. Кво да очакваш от Нинова- стара номеклатура.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
държавата има законите и институциите да контролира всичко ,но не ги използва ,защо трябва да се създават допълнително усложнения ,които няма да намалят цената ,тепърва работници ,машини ,техника ,кой ще плаща тези разходи?
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая каза че няма да има увеличение на телефоните ,щяла да ги глобява ,но това не се случи ,всичко по старому операторите си правят каквото си искат ,сега и с дървата че е същото )
43
0
 
2
 
! Отговори
Бай Тодор преди 2 години
Ще ви дойде акълчеца, ама да видим няма ли да е късно??
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дъпъсъ не харесва това
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми то не остана нищо за приватизиране веч в тая държава. Само дървата, нъли Нинова.
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нинова с резачката заедно с колегите си въоръжени с брадви ще секат дърва и ще ги раздават безплатно но само срещу бележка от кварталния партиен секретар на БСП че човекът е поддръжник на социализма и русофил.