Асен Василев: Опашките са организирани, нормално е да има инфлация при война

"В момента България ползва най-евтиния бензин и най-евтиното дизелово гориво в Европа"
13 мар 2022 21:40, Красимир Ангелов
369
Асен Василев: Опашките са организирани, нормално е да има инфлация при война
Снимка: БГНЕС

Опашките за горива и олио са организирани акции с цел манипулиране на пазара и всяване на паника, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в предаването "Защо, господин министър?" по bTV.

Той поясни, че специално що се отнася до горивата в истерията основна роля е имала и младежката организация на ГЕРБ.

"За олиото е ясно – имаме слънчоглед за 4 години, има достатъчно олио по складовете, виждаме, че само в няколко вериги се вдигнаха цените и само на някои производители. Някои фирми или някои хора, които организират тази манипулация, в момента издевателстват над българския народ“, смята министърът на финансите.

Още по темата
Органът, който трябва да ги установи и санкционира е Комисията за защита на конкуренцията, отбеляза Асен Василев. „Сезирали сме я за бензина, сега и за олиото. До нас достигат информации, че ще има такива акции и за брашно, за захар“, каза още Василев.

Той посочи, че цените на електроенергията са същите, каквито са били на 1 юни миналата година.

Според финансовият министър е нормално да има инфлация, защото има война. "Тази инфлация обаче е в 5-10%, всичко, което се вдига двойно или тройно, в 99% от случаите е манипулация на пазара", посочи Асен Василев.

"В момента България ползва най-евтиния бензин и най-евтиното дизелово гориво в Европа. В момента в държавата има пшеница два пъти повече отколкото ни трябва, за да стигнем до реколта 2023 г. Държавата изкупува зърно, за да се подсигурим, че и за хляб, и за фураж, ще има достатъчно зърно до реколта 2023 г. Ако не успеем да подсигурим зърно до реколта 2023 г. ще забраним износа на зърно, но в момента имаме повече, отколкото ни трябва", обясни министърът на финансите.

Финансовият министър коментира и кризата с бежанците от Украйна и отбеляза, че все още не е платено на хотелиерите, които са ги приютили.

"В момента има ясни правила, ясно е кой може да получи средства и е казано, че на база практически разходи се подават документи и се плаща на момента. Когато хотелиерите се отчетат в министерството на туризма, могат да получат пари", обясни той.

Той обясни още, че ЕК прави един много голям пакет за всички гранична държави, които приемат бежанци, така че тези средства ще дойдат по линия на ЕС до края на годината.

"Ако спрат доставките на газ за Европа, ще спрат и за България. Имаме план за действие, имаме начин да доставим газ в страната, който не е от „Газпром“ и който гарантира 100% обезпечаване на потреблението и за бита, и за индустрията. Този газ обаче най-вероятно ще дойде на по-високи цени", каза още Асен Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престанете да лъжете крадливи некадърници
224
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Готвя със зехтин. Да по-скъп е от олиото, но минете ли веднъж изцяло на готвене със зехтин после няма да се върнете към олиото. Всички манджи са по-вкусни със зехтин. Салатите също.
223
0
 
11
 
! Отговори
123 преди 2 години
Знаете ли защо на Дондуков 2 има машини за асфалтиране. Ще асфалтират жълтите павета, като защита от войната за който говори КОКОРЧО.
222
0
 
21
 
! Отговори
Ние преди 2 години
И не забравяйте, за всичко това е виновен Румен Радев.
221
1
 
30
 
! Отговори
azz преди 2 години
кокорчо защо всеки капаСитет започва с простотията - ние ползваме най-евтиното гориво в Европа? Нещо за фрапиращата разлика в заплащането да кажеш? Защо навсякъде дизела е по-евтин от бензина ,а при нас е обратното?Нещо много скоро ще се наложи да ви изгоним с камъни май ....
220
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия двамата са некомпетентни, и разправят на народа небивалици. Онзи който ги постави бързо да ги маха, докато не са на правили и по-големи беди т.е. инфлация!!!! Някой им диктува отвън.
219
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са сега онези всекидневни протести с хвърляне на яйца и домати по обществени сгради, блокиране на възлови кръстовища с палатки, разнасяне на ковчези и бесилки и един жалък фигурант с вдигнат юмрук?
218
0
 
32
 
! Отговори
Барба Ганьо преди 2 години
Абе , Кокорчо , ти ****от ли бе ????? С коя държава сме във война бе тъпан недоръмпен ??? Такива непоръбени умници като теб докараха ценовата война в България , яко продължавате геноцида над простия народ , но помни ****отче , глада по-силен от тока ..Ти обаче си тъ*п и няма да разбереш и запомниш ...
217
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Google ми показа, че правителството на Просто Киро си е просто гола вода, щом бюджетът на страната се прави от финансов капацитет като този некадърник на снимката, чиято фирма фалира с близо 9 млн. паунда борчове и е обвинен от съдружниците си от Дания, че ги е измамил.
216
0
 
29
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Първо: вижте го това същество на какво прилича - жалка гнусна твар;второ: тоя ококорения и оня Киро с дислексията нямат дори партия, а управляват - значи са колониална власт, назначена от Херо Мустафа и Виктория Нуланд; трето - Смрадев също е назначен от ЦРУ, а Борисов беше остракиран, щото му писна да изпълнява *** те заповеди на американците; четвърто - българската медийна среда е заливана с американска пропагандна помия, а живеете ли по-добре от това.
215
1
 
31
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 2 години
Време е за икономически протести. Ковида вече не е на дневен ред. Кой и защо ни вкара в тази икономическа катастрофа?!
214
1
 
28
 
! Отговори
Спекуланти преди 2 години
Има икономически мерки с които да се бори инфлацията...ама ние май нямаме централна банка която ни даваше лостовете за това, т.е. България е изгубила своя суверенитет. А защо в Испания може да се наложе горен праг на цените а тук да не може?! Василев и Нинова ако не спрете инфлацията която е по-скоро жестока спекула ще ви изритат до Канада и Сибир
213
1
 
25
 
! Отговори
емигрант от 22 г преди 2 години
В Испания също има опашки за някои стоки. Те от кого са организирани? Теб питам, министре некадърен.
212
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев ви го наби с 300 с тези харвардски крадци и лъжци, та чак гласувахте за втория му мандат за благодарност. Честито овци
211
25
 
1
 
! Отговори
Вярващ преди 2 години
Най-лесното нещо е да обиждате и мрънкате!!! Много се забавлявам на повечето коментари тук. Изглежда, повечето хора тук не виждат че написаното в статията има много логика, и най вероятно е и истина. Ама най-лесно е да не се мисли, а да се свалят правителства на всеки 3 месеца. Радвам се че има и коментари(хора) които виждат нещата каквито са!!!Успех на всички
210
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо Радев подготвя нов проект с посл. Мустафа, а забрави за старите си пионки Петков и Василев?
209
0
 
41
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Този е толкова нагъл, че няма повече накъде-"В момента България ползва най-евтиния бензин и най-евтиното дизелово гориво в Европа". Дайте ни европейски заплати след като ни сравнявате с Европа. Имало война - тя инфлацията при нас е още преди войната.ОСТАВКА НЕЗАБАВНО !
208
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Казахстан беше същото. Стъпиха им на шията и се оправиха нещата.
207
0
 
16
 
! Отговори
аз преди 2 години
нещо по върпоса да напарвите. като за начало да сперте износа на сланчогледи жито.
206
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правите уж проверки,обвинявате,приказвате,но цените си хвърчат на горе,заплатите не мърдат и мислите,че ви вярваме.