Лаура Кьовеши: България е корумпирана - това си е фолклор

В офиса й постъпват много жалби от България
20 мар 2022 21:14, Нели Христова
255
Лаура Кьовеши: България е корумпирана - това си е фолклор
Снимка: БГНЕС

България е корумпирана - това си е фолклор. Има фолклор за всяка държава членка. За да се бориш с корупцията ти трябва ефикасна правораздавателна система, трябва ти политическа воля за борба с това, трябва ти много добра превантивна система, образование, да промениш манталитета. А най-важното - да осъзнаваш, че борбата с корупцията не може да свърши. Тя е всеки ден - не само борба на полицаи, прокурори и съдии, а борбата на всички граждани - всеки ден. И никога не бива да се отказваш. Това заяви в специално интервю за предаването "120 минути" по bTV европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. То е направено по време на визитата й в София ден преди арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Кьовеши уточни, че корупцията не е нещо, измислено в една страна, в една държава членка на ЕС.

"Можете да намерите корупция във всички държави по различен начин - на високи нива или на по-ниски - но е необходима ежедневна борба, за да се контролира това явление, и никога да не се предаваш", добави Кьовеши.

Европейският главен прокурор каза, че в офиса й постъпват много жалби от България, свързани със злоупотреби с евросредства, особено в сферите на земеделието, строителството, здравеопазването, инфраструктурата.

"Така че в различни области. Има много жалби, свързани с корупция. Получихме няколко и за пране на пари. Граждани, имащи информация или части от нея, изпращат и директно в Люксембург, а повечето - подават тук, в България", допълни Лаура Кьовеши.

Тя обаче отказа да отговори на въпрос дали има доверие в българския главен прокурор Иван Гешев с лаконичното "без коментар". Европейският главен прокурор уточни, че не трябва да се говори за конкретна личност, а за това да има механизъм за контрол, който да работи.

"Според мен, независимостта е границата, която не бива да се преминава. Това е най-важното качество, което трябва да има прокуратурата - не само главния прокурор, а всички прокурори и съдии. Без независимост на магистратите няма как да се говори за върховенство на правото и не може да се говори за равенство пред закона. Ако си независим, можеш да докажеш, че законът важи еднакво за всички. Да си представим прокурор, който не е независим, да открие производство срещу министър, срещу депутат. Ще може ли да изпълнява задълженията си без да се страхува, че на следващия ден може да бъде премахнат, да бъде наказан, дисциплинарно разследван или дори да бъде освободен от длъжността? Без тези гаранции, прокуратурата не може да бъде ефикасна", категорична бе Лаура Кьовеши.

Запитана дали е получавала официална информация от правителството в София относно потенциални престъпления с евросредства от страна на хора във властта, тя заяви: "Не мога да говоря за конкретни дела, но мога да споделя, че има 7 докладващи органа в България. Оценявам го, защото съм абсолютно против да има монопол със само една институция, предаваща жалбите до Европейската прокуратура. Получавали сме от различни власти различни видове сигнали, но не мога да коментирам конкретно в какво качество са докладвали за тези производства".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
1
 
! Отговори
Ооопс преди 2 години
Кой вкара скапаното рускипче в евро парламента????
202
0
 
1
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
Браво на теб.Ти ни отвори очите.Каде беше до сега.? Такива като теб вундеркиннчета ни трябват БРАВО кифло,ТИ СИ СУПЕР.
201
1
 
1
 
! Отговори
125 преди 2 години
А на баце има ли доверие.
200
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скъпа Кьовеши , без корупция нямаше да има държавни служители и политици - никой нямаше да иска ! Корупцията е спойката , без която нито едно "демократично" общество нямаше да съществува !
199
2
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
В България корупцията е фолклор , а на запад фина рафинирана класика.
198
2
 
7
 
! Отговори
Гачо преди 2 години
Хм тя Британия е най корумпираната държава. На Запад няма корупция ,хич ,ама хич.
197
2
 
2
 
! Отговори
Аз преди 2 години
До АнонименИ Дамаджаната!
196
5
 
16
 
! Отговори
svetlina преди 2 години
Руснаците тръгнали да освобождават България от турците,а един дядо ги попитал : ''абе вие знаете ли какъв народ сте тръгнали да освобождавате, там един тръгва да става хайдутин и да оисвобождава поробената си родина, а двама отиват да го предадат на султана''.
195
5
 
9
 
! Отговори
Селски преди 2 години
Не смятам корупцията за основна заплаха, тя не е по- от Румънската. Външни интереси доминират над националните! Дали се постигат със заплахи (вагнер, новичок,и пр.), или с агентура, но това е основната заплаха. Дубайският плашеше дебелчо с вагнер, сръбскио е в проруска Сърбия, в имение на проруският Милошевич. Само тези двамата нанесоха щети за десетина млрди.
194
5
 
11
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
E, толкова;))) Митът "Кьовеши" рухна;))) Тя си бе мит изначало, де, но мнозина и то сносни хора и поверваха. Въобще верата в ЕС като върховна наднационална институция, която да реши проблемите на българите, рухна;))) Ми то така е в живота, дами и господа, ако сами не си решим проблемите, никой отвън, нема да ни ги реши, а като не ги решим - изчезваме;)))
193
11
 
11
 
! Отговори
до 207 преди 2 години
Понеже протестите бяха финансирани от Божков,та и това правителство е негово!Поне казина да бе направил,ато какво-в пощенските станции в които пенсионерите си вземат пенсиите плно с билети от неговата лотария.Обичайната гледка беше-влиза пенсионера и си купува билети за 50 лева- и после-парите не стигат!Познавам пенсионерка която още пази 2 кутии от обувки пълни с такива билети! Хора,размислете се че е дала най малко 10 000 лева!На тоя дето го изгони от България паметник трябва да му вдигнем!
192
13
 
15
 
! Отговори
данчо преди 2 години
Съд и затвор за Боко Тиквата и каскета Гешев.
191
10
 
15
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Жената по сто начина обясни, че европейската прокуратура защитава европейските фондове!!! Къв е Божков, че се жалва в европрокуратурата, някой му присвоил европари, отпуснати за хазартния му бизнес, що ли? Отворете си очите, чегъртачи, кой е Божков и с чии пари плаща на Чорап, протестъри, Кирчовци и Рашковци, че даже и на Кьовещи се жалва. Как ги спечели тия пари за хазартния си "бизнес", с какво допринесе за просперитета на България това ли е "масията"' на ПП и коалиция, Божков ли е ПРОМЯНАТА
190
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка на некадърното ни правителство.С нито една криза не се справя-факт!Даже едни нормални арести не може да направи тоя пияница.Уж навсякъде спекула имало,а нищо не се прави по въпроса.Кой трябва да го направи,ако не правителството.Защо в Турция горивото падна веднага след като на международните пазари поевтиня,а тук не.Защо бутилка олио струва 5-8лв,а министъра реве че било спекула?Защо тока е 50ст/квч?Защо заплатите са най-ниски в ЕС?Защо в БГ е най-скъпо?
189
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е точно толкова корумпирана колкото и Германия, но при отчитане на разликата в икономическото развитие и богатството на обществото! Бедните са корумпирани! Скандинавците са честни! Затова трябва да сме в Шенген и еврото и да намалят двойните стандарти за да се развиваме и ние и така да намалим корупцията. Другото е расизъм, зле прикрит, но расизъм. Още 10 кьовешита да турят ако няма забогатяване и развитие- бошлаф.
188
11
 
24
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Кирчо и Кокорчо, аверчета от деца и финансови измамници, втопият осъждан в САЩ (Харвардски далаверки) ама сключил извънСЪДЕБНО споразумение. В момента:Премиер и финансов министър. Корни импексова- министър на икономиката. Никаква свързаност, никаква корупция, никаква шуробаджанащина, кристално прозрачност в политиката! и хоп: Кирчо и кокорчо свидетели на Васил Божков, яростно го защитават в официални изказвания, плюят бясно прокуратурата. Независимост на властите, ха, ха
187
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обикновено нещата, с които се занимават НПО и Христо не могат да свършат- вечна е "борбата" с корупцията и спирането на лифтовете и тунелите... Единственият проблем е откъде да дойдат кинтите за тая народополезна дейност. Идеята е както в началото са били на хранилка на нпо впоследствие самата държава да бъде принудена да си ги издържа тез синковци и така да се саморекетира.
186
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 215 Гербав, нали опорката ви е, че гласували общо 20 % :)
185
2
 
16
 
! Отговори
Ами преди 2 години
С политици с по 30 години стаж и доказано безполезни как да се развива държавата.
184
13
 
21
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
Тая мамалигарка мн почва да ме разни.. Къде по света няма корупция ? Да не би в Румъния да няма..изгърмели пет бушона и ги натикали в панделата и вече се има за батман. За синчето на Байдън що не гоевориш дето блажи медно от руска газова компания ?!? Колко примери има по света за корупция по високите етажи. А това че целия ЕС целува *** на щатите не е ли вид корупция пак( ЕС очаква полза от щатите ). Канцлера на Австрия, Саркози, Шрьодер, Берлускони ?!? Айде не ни сочете с пръст, щото и вие сте