Лаура Кьовеши: България е корумпирана - това си е фолклор

В офиса й постъпват много жалби от България
20 мар 2022 21:14, Нели Христова
255
Лаура Кьовеши: България е корумпирана - това си е фолклор
Снимка: БГНЕС

България е корумпирана - това си е фолклор. Има фолклор за всяка държава членка. За да се бориш с корупцията ти трябва ефикасна правораздавателна система, трябва ти политическа воля за борба с това, трябва ти много добра превантивна система, образование, да промениш манталитета. А най-важното - да осъзнаваш, че борбата с корупцията не може да свърши. Тя е всеки ден - не само борба на полицаи, прокурори и съдии, а борбата на всички граждани - всеки ден. И никога не бива да се отказваш. Това заяви в специално интервю за предаването "120 минути" по bTV европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. То е направено по време на визитата й в София ден преди арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Кьовеши уточни, че корупцията не е нещо, измислено в една страна, в една държава членка на ЕС.

"Можете да намерите корупция във всички държави по различен начин - на високи нива или на по-ниски - но е необходима ежедневна борба, за да се контролира това явление, и никога да не се предаваш", добави Кьовеши.

Европейският главен прокурор каза, че в офиса й постъпват много жалби от България, свързани със злоупотреби с евросредства, особено в сферите на земеделието, строителството, здравеопазването, инфраструктурата.

"Така че в различни области. Има много жалби, свързани с корупция. Получихме няколко и за пране на пари. Граждани, имащи информация или части от нея, изпращат и директно в Люксембург, а повечето - подават тук, в България", допълни Лаура Кьовеши.

Тя обаче отказа да отговори на въпрос дали има доверие в българския главен прокурор Иван Гешев с лаконичното "без коментар". Европейският главен прокурор уточни, че не трябва да се говори за конкретна личност, а за това да има механизъм за контрол, който да работи.

"Според мен, независимостта е границата, която не бива да се преминава. Това е най-важното качество, което трябва да има прокуратурата - не само главния прокурор, а всички прокурори и съдии. Без независимост на магистратите няма как да се говори за върховенство на правото и не може да се говори за равенство пред закона. Ако си независим, можеш да докажеш, че законът важи еднакво за всички. Да си представим прокурор, който не е независим, да открие производство срещу министър, срещу депутат. Ще може ли да изпълнява задълженията си без да се страхува, че на следващия ден може да бъде премахнат, да бъде наказан, дисциплинарно разследван или дори да бъде освободен от длъжността? Без тези гаранции, прокуратурата не може да бъде ефикасна", категорична бе Лаура Кьовеши.

Запитана дали е получавала официална информация от правителството в София относно потенциални престъпления с евросредства от страна на хора във властта, тя заяви: "Не мога да говоря за конкретни дела, но мога да споделя, че има 7 докладващи органа в България. Оценявам го, защото съм абсолютно против да има монопол със само една институция, предаваща жалбите до Европейската прокуратура. Получавали сме от различни власти различни видове сигнали, но не мога да коментирам конкретно в какво качество са докладвали за тези производства".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До CriticusMagnus 146 Моето битие няма нужда от подобряване, гербав. Не ме води личен егоизъм, а стремеж към истина и свобода. Не употребявате правилно израза "лов на вещици". В случая става дума за много закъсняла справедливост.
122
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До CriticusMagnus 144 Трогателно, гербав, просълзих се :) Бяхме ли ние суверен и работодател на шофьора на мето, когато ни излъга, че не бие студенти зад колоните на МС? Понесе ли той някаква отговорност за това? А каскетът, че ни излъга тогава, видяхте ли записите, с които е разполагал? И пак му вярвате :) Не защото заслужава доверие, а защото сте гербав и това е синоним на мафия.
121
2
 
2
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
До Анонимен 143, това си е ваше лично мнение! И успех със зрелишето от лова на вещици. Дано Ви подобри битието. Моето не зависи нито от боко нито от Рашков. От нокого нищо даром не чакам. Живи и здрави!
120
3
 
0
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
До Анонимен 141 - писах но бързате с квалификациите :) така е, освен суверен и "работодател" на Рашков, друго съм никой! Какво той трябва да прави или да не право го решаваме пак ние 8мил НИКОИ разпръснати по цял сват. Но по-важното е, че докато трябва да си НЯКОЙ, че правителството да ти дава сметка е порочен манталитет който въди корупция... Не боко, не цацата, не Костов... В основата на корупцията е да не търсиш сметка защото трябва някой да ти казва, че си никой. Ама аз ще си чакам де...
119
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До CriticusMagnus 140 Хайде да не се лъжем, гербав :) Вие СТЕ мафия, не ви синонимизираме :) Нищо не Ви притеснява у гербавите, защото сте един от тях, а трябва, защото при мафията никой не е вечно защитен :) Ще дойде ден нещо да не им угодите :)
118
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Из новия фолклор:- "Лаура дърва цепеше, а Киро си ноги бръснеше..."
117
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До CriticusMagnus 138 В момента "официално одобреното мнение" все още е гербавото лицемерие :) За задържането: Вие данни не сте видели, защото сте никой. Аз пък чакам да видя да го осъдите Рашков, както многократно е била осъждана прокуратурата за незаконни действия. Рашков няма право нищо да показва, както и каскетът нямаше, но показваше. Нищичко не написахте по втория въпрос :)
116
3
 
1
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
До Анонимен 134 - защо да не ме притесняваше - притесняваше ме и още как! Точно за това се изкефих Мая Манолова като стана омбутсман - защото така трябва - ние не сме една маса която да свири по прищявките на който и да е във властта. Има рани хора с разни интереси и те трябва да бъдат представени. Притеснява ме когато една от тези групи (с един куп избиратели) се маргинизират и се синонимизират с мафия... Прилича ми на тактики от Щази... А за това съм против!
115
4
 
2
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
До Анонимен 134 - то вече става като в социалистическа България :) човек да не изрази различно от официално одобреното мнение - става "гербав ***" :) хахаха А по основния въпрос ще върна към казусът с Канадското гражданство (тук пак ще кажеш гербав *** :) ама е факт) А за самото задържане - аз данни за престъпление не съм видял... Още чакам Рашков да покаже докладите за хилядите подслушвани по време на изборите миналата година... Ама ще си чакам - какво да е... Може и да съм циничен, не знам..
114
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Много искам 136 Затова дори да не започваме, нали, гербав :)
113
2
 
10
 
! Отговори
Много искам преди 2 години
Кьовеши да обясни на нашите неуморни крескала, дали има поне една държава в ЕС, която може да заяви, че е преборила корупцията ! Жената го е казала много точно - трябва да има ежедневна борба, а не някакви фалшиви илюзии за някое ново правителство, което окончателно ще се справи с проблема ! Другото е чист популизъм !
112
4
 
4
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Аз просто коментирам моето мнение обаче Факти ме блокираха защото написах сигурно е за това не знам.Че и Украйна като Македония са изкуствени държави.Нима не е вярно.
111
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До CriticusMagnus 132 И защо решихте, че се ядосвам :) Точно сте си гербав тррол. Така и не отговорихте кое е незаконно в действията на "оста Петков-Рашков" и защо не Ви притесняваше, че гербавите бяхте завзели наистина цялата власт :)
110
1
 
7
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Здравейте хора в тъждествен саит Факти съм блокиран без да съм обиждал никой,незнам защо но изглежда че ако не си от правилната лъжливата страна те изключват.Изумен съм.
109
1
 
1
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
До Анонимен 129, не се ядосвай - ще спукаш кръвоносен съд :)) упражняваме се правото на свобода на словото... Казах ти, нито съм гербав, нито ***. Ако те засягам с нещо в това да разбивам илюзиите да чакаш някой от горе да ти оправи нещата, ще останеш разочарован, че нито Петков нито Рашков ще направят това което ти се иска... Проблемът е, че докато ти дават зрелище - хляб няма! Ходи и гласувай за когото си искаш - и аз това ще направя. А междувременни запрятай ръкави, че даром няма! Жив издрав
108
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До CriticusMagnus 121 Гербав трроле, най-простият пример е, че цацата, за който много добре знаем, че баце си го избра, се срещаше с гергов, който се водеше бесепар :) Какво се правят в НС не е важно, важно е какво правят извън него, гербав. Нито баце ви осъди някой бесепар, нито те се противопоставяха на неговия избор на главен прокурор. Нямаше ефективна опозиция. Това е.
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокуратурата в доста европейски държави не е част от съдебната система, защото все някой трябва да носи отговорност.
106
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Оценявам го, защото съм абсолютно против да има монопол със само една институция, предаваща жалбите до Европейската прокуратура". В България прокуратурата е монополист върху обвинението.
105
1
 
2
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
До 120, тук си прав и в това е пародията - страна сме с толкова много юристи и икономисти и все ни съдят (и печелят) и икономиката ни куца...
104
1
 
1
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
До Анонимен 117, май де стига бе!! Хахах :) може паметта и да те послъгва малко... Или да кислиш избирателно - не знам... Я кажи за едно Народно Събрание (след 38то от 1997година) където която и да е партия (камоли Бесепари, Гербери, който и да било) имат мнозинство в парламента? Може паметта и да те послъгва малко :) Аз лично много много им вярват на тези черно-бели твърдения (или с нас или против) хахах