Лаура Кьовеши: България е корумпирана - това си е фолклор

В офиса й постъпват много жалби от България
20 мар 2022 21:14, Нели Христова
255
Лаура Кьовеши: България е корумпирана - това си е фолклор
Снимка: БГНЕС

България е корумпирана - това си е фолклор. Има фолклор за всяка държава членка. За да се бориш с корупцията ти трябва ефикасна правораздавателна система, трябва ти политическа воля за борба с това, трябва ти много добра превантивна система, образование, да промениш манталитета. А най-важното - да осъзнаваш, че борбата с корупцията не може да свърши. Тя е всеки ден - не само борба на полицаи, прокурори и съдии, а борбата на всички граждани - всеки ден. И никога не бива да се отказваш. Това заяви в специално интервю за предаването "120 минути" по bTV европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. То е направено по време на визитата й в София ден преди арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Кьовеши уточни, че корупцията не е нещо, измислено в една страна, в една държава членка на ЕС.

"Можете да намерите корупция във всички държави по различен начин - на високи нива или на по-ниски - но е необходима ежедневна борба, за да се контролира това явление, и никога да не се предаваш", добави Кьовеши.

Европейският главен прокурор каза, че в офиса й постъпват много жалби от България, свързани със злоупотреби с евросредства, особено в сферите на земеделието, строителството, здравеопазването, инфраструктурата.

"Така че в различни области. Има много жалби, свързани с корупция. Получихме няколко и за пране на пари. Граждани, имащи информация или части от нея, изпращат и директно в Люксембург, а повечето - подават тук, в България", допълни Лаура Кьовеши.

Тя обаче отказа да отговори на въпрос дали има доверие в българския главен прокурор Иван Гешев с лаконичното "без коментар". Европейският главен прокурор уточни, че не трябва да се говори за конкретна личност, а за това да има механизъм за контрол, който да работи.

"Според мен, независимостта е границата, която не бива да се преминава. Това е най-важното качество, което трябва да има прокуратурата - не само главния прокурор, а всички прокурори и съдии. Без независимост на магистратите няма как да се говори за върховенство на правото и не може да се говори за равенство пред закона. Ако си независим, можеш да докажеш, че законът важи еднакво за всички. Да си представим прокурор, който не е независим, да открие производство срещу министър, срещу депутат. Ще може ли да изпълнява задълженията си без да се страхува, че на следващия ден може да бъде премахнат, да бъде наказан, дисциплинарно разследван или дори да бъде освободен от длъжността? Без тези гаранции, прокуратурата не може да бъде ефикасна", категорична бе Лаура Кьовеши.

Запитана дали е получавала официална информация от правителството в София относно потенциални престъпления с евросредства от страна на хора във властта, тя заяви: "Не мога да говоря за конкретни дела, но мога да споделя, че има 7 докладващи органа в България. Оценявам го, защото съм абсолютно против да има монопол със само една институция, предаваща жалбите до Европейската прокуратура. Получавали сме от различни власти различни видове сигнали, но не мога да коментирам конкретно в какво качество са докладвали за тези производства".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
3
 
11
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Ама са такива половинчати изказвания не ни помагате а пречите, явно ЕС, ЕК и т.н. имат интерес от корпуцията в България.
182
28
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов е този за когото гласуват 30% от българите и който пaк ще управлява.
181
26
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АБЕ КЪФ Е БОРИСОВ БЕ ? ЕДИН БО" К".ЛУК. И НИЩО ПОВЕЧЕ. ЛОПАТАТА ВЪВ КРАТУНАТА И ГО ЗАБРАВЯМЕ.
180
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дотук ефекта от работата на Кьовеши в България е изцяло негативен. Ще върнат Бойко на бял кон, това е което правят в момента.
179
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Румъния стана личност Кьовеши, знае много добре балканската корупция :)) Ама тук си имаме Бок че УН, наследника на Мао :))) Да ревеш и да си късаш ризите за един вмирисан банкянски селянин........хахахахаха :))
178
6
 
20
 
! Отговори
Рамбооо преди 2 години
Корупция има на всякъде в Европа. България я изкарвате черната овца. В Гърция политиците кръдът с шепи но никой не говори за това.....
177
0
 
24
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Лаура, Маура.... Мацката е вкарала в пандиза няколко министри от Румъния, но в България нашите магарии ние трябва да си ги оправяме. Никой няма да ни подреди държавата отвън. ЕС най много да спрат парите, тогава може и да се размърдаме.
176
11
 
34
 
! Отговори
българин преди 2 години
А европрокуратурата ама хич не е корумпирана! След като някой като Божков може да си плати и да арестуват Борисов,значи вие там сте върхът .... на корупцията! Вие въобще знаете ли кой е Божков? На руските олигарси им конфискуват имотите,а Божков плаща и вие изпълнявате поръчката веднага!Не знам кой го е згонил Божков от България,ама шапка му свалям.Вече няма кой да обира българските пенсионери и да ги подлъгва,че на старини ще станат милионери като си купуват билети от лотарията на Божков!
175
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Получавала купища жалби, па нищо не направила! Това, мили сънародници, какво ви говори? Пишете си, ако си немате друга работа! Разберете, всеки трябва сам да.се погрижи за себе си! Не може да чакате ни на правителство, ни на прокуратурата, ни на Кьовеши!
174
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
герп са чума, а бойко техният дебел пророк ром. съд, затвор и смърт за тия урудливци.
173
3
 
24
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
ЛАУРА МАЙ Е РАЗБРАЛА ВЕЧЕ ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ СИ ИМА ДЪРЖАВА И НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕТО НА МАФИЯТА
172
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо да се заблуждаваме...българинът НЕ желае да се бори с корупцията и сивата икономика, тъй като това означава да бръкнеш в джоба му. А *** какво мрази най - много...да бръкнеш в джоба му. Той е закърмен с корупция, диша корупция, свикнал е с корупция, ако му дадеш 20, той иска 200 и т.н. Без корупцията, животът му няма да е същия!
171
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А не е ли корупция изчезналите 9 милиарда лева само за един месец през декември 2021г.?
170
4
 
16
 
! Отговори
Пич преди 2 години
С една дума - "Хайде да не ме занимавате с вашите проблеми, оправяйте се". Много наивни българи се надяват, че някой от чужбина ще дойде на бял кон и ще накаже лошите за няколко седмици. Това няма да се случи, наивни ми сънародници. Вие си избрахте мафията да ви управлява 3 мандата, вие си оправяйте бакиите.
169
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре си го казва жената - тука навсякъде на Балканите си тачиме корупцията. Коя държава на Балканите не е корумпирана. Ами то така си е прието. Балкански нрави. Затова корупцията трябва да се регламентира. Просто трябва да се направят тарифи на услугите и всичко да се легализира.
168
0
 
15
 
! Отговори
аз преди 2 години
Това е шуробаджанащина. Корупция е да им плащаш под масата за дето ти вършат магариите.
167
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 200, 201, 202 И продължаваме да си имаме гербави трролове в промишлени количества :)
166
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, бе! Борели се с корупцията? А да си назначиш любовницата за говорител -това какво е? Да си назначиш кума, това какво е? Да назначиш за министър олигарх, който си купува министерски стол под прикритието на спонсор? Това какво е? Да назначиш Спецов щото ти бил приятел от детските години, нищо че е продал фалирала си фирма на сламено лице, това какво е? Няма нужда да изреждам всички назначения на роднини и приятели.Хората не са слепи. Лично аз не вярвам на ПъПъПъПъ.Те дори не са регистрирани.
165
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не очаквах, че за да назначат всичките си роднини и любовници ще уволнят и работещите кадри, които нито една власт досега не посмя да пипа. Сега останаха само кумовата рода и се чудят защо нищо не върви.
164
7
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Знаем, че България е корумпирана и това продължава! Сега имаме министър Еконт, който си купи поста, имаме министър на МВР, цял живот на държавна заплата и с 22 имота, имаме изключително богат министър Лорер, уредил жена си на държавна работа, чрез кумеца си премиер просто Киро, и още други министри, и депутати влезли във властта, заедно със съпругите, и любовниците си! Та така, КОРУПЦИЯТА продължава, а промяната едва ли?!