Лаура Кьовеши: България е корумпирана - това си е фолклор

В офиса й постъпват много жалби от България
20 мар 2022 21:14, Нели Христова
255
Лаура Кьовеши: България е корумпирана - това си е фолклор
Снимка: БГНЕС

България е корумпирана - това си е фолклор. Има фолклор за всяка държава членка. За да се бориш с корупцията ти трябва ефикасна правораздавателна система, трябва ти политическа воля за борба с това, трябва ти много добра превантивна система, образование, да промениш манталитета. А най-важното - да осъзнаваш, че борбата с корупцията не може да свърши. Тя е всеки ден - не само борба на полицаи, прокурори и съдии, а борбата на всички граждани - всеки ден. И никога не бива да се отказваш. Това заяви в специално интервю за предаването "120 минути" по bTV европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. То е направено по време на визитата й в София ден преди арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Кьовеши уточни, че корупцията не е нещо, измислено в една страна, в една държава членка на ЕС.

"Можете да намерите корупция във всички държави по различен начин - на високи нива или на по-ниски - но е необходима ежедневна борба, за да се контролира това явление, и никога да не се предаваш", добави Кьовеши.

Европейският главен прокурор каза, че в офиса й постъпват много жалби от България, свързани със злоупотреби с евросредства, особено в сферите на земеделието, строителството, здравеопазването, инфраструктурата.

"Така че в различни области. Има много жалби, свързани с корупция. Получихме няколко и за пране на пари. Граждани, имащи информация или части от нея, изпращат и директно в Люксембург, а повечето - подават тук, в България", допълни Лаура Кьовеши.

Тя обаче отказа да отговори на въпрос дали има доверие в българския главен прокурор Иван Гешев с лаконичното "без коментар". Европейският главен прокурор уточни, че не трябва да се говори за конкретна личност, а за това да има механизъм за контрол, който да работи.

"Според мен, независимостта е границата, която не бива да се преминава. Това е най-важното качество, което трябва да има прокуратурата - не само главния прокурор, а всички прокурори и съдии. Без независимост на магистратите няма как да се говори за върховенство на правото и не може да се говори за равенство пред закона. Ако си независим, можеш да докажеш, че законът важи еднакво за всички. Да си представим прокурор, който не е независим, да открие производство срещу министър, срещу депутат. Ще може ли да изпълнява задълженията си без да се страхува, че на следващия ден може да бъде премахнат, да бъде наказан, дисциплинарно разследван или дори да бъде освободен от длъжността? Без тези гаранции, прокуратурата не може да бъде ефикасна", категорична бе Лаура Кьовеши.

Запитана дали е получавала официална информация от правителството в София относно потенциални престъпления с евросредства от страна на хора във властта, тя заяви: "Не мога да говоря за конкретни дела, но мога да споделя, че има 7 докладващи органа в България. Оценявам го, защото съм абсолютно против да има монопол със само една институция, предаваща жалбите до Европейската прокуратура. Получавали сме от различни власти различни видове сигнали, но не мога да коментирам конкретно в какво качество са докладвали за тези производства".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До CriticusMagnus 172 Мнение, гербав, предполага собствено, а не - опорки. Каква дискусия е с Вас? Какво казахте за каскета, за баце ви. Аз обсъждам Рашков и божков, нали. Вие защо премълчавате? Няма лека, Вие сте на дежурство.
142
4
 
0
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
До Анонимен 166, ясно - разбрах. Не очаквах, но изглежда, че сте от тези които най-процъфтяват когато се ограничи правото на словото на различните мнения. Историята показва, че тогава следват 'най-хубавите' неща. Тази дискусия тогава - няма смисъл... Лека!
141
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Уважаема Кьовеши 170 Добре, че сте гербавите трролове да я учите :) Тя не ви вижда калпавия каскет. За да може да краде толкова години божков, някой му е давал възможност. И не е било за сините му очи :)
140
13
 
8
 
! Отговори
Уважаема Кьовеши преди 2 години
Уважаема, не са ви уведомили че правителството на България се намира в Дубай. Моля да имате това предвид, и да избягвате нелепи срещи със артисти от сградите на ул Дондуков. Там се намират хора които само ще ви запознаят с данни от Гугъл а вие можете да ги намерите сама. Но има и цирк дю Солей на живо, но малко е аматьорски. За връзка с президент и министър председател да се ползва Васил Божков във Дубай.
139
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До CriticusMagnus 167 И кое не си е свършил Рашков? Интересно, че Вие пък изобщо не искате от каскета да върши някаква работа, само от Рашков. Да го махаме тогава! Да остане само Рашков и за всичко него да държим отговорен. Става ли, гербав :) Представям си аз да допуснех грешка, как нямаше да Ви е важно :)
138
4
 
3
 
! Отговори
абе преди 2 години
кьовеши, в европейския парламент е най голямата корупция . или не го знаеш това ?
137
5
 
2
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
До Анонимен 165, функцията на езика е да предава информация. С малка-голяма, трабене-тръбеме, огорчен-угорчен, все тая - за мен е важно, че във всеки от тези случаи разбрахте коя е думата и съответно езикът си свърши работата. За разлика от Рашков :))) Но интересно, че се захапахте с правопис след като ви се изчерпа догмата :))) Жив и здрав!
136
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До CriticusMagnus 164 Не съм Рашков, разбира се. Макар че е добра идея да се заеме с вас и да ви изчисти , за да си останем обикновените граждани и да си коментираме свободно.
135
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До CriticusMagnus 163 Гербав, написахте я с малка, но е грешно - пише се огорчен. Както и тръбене, а не - трАбене. Нищо не сте маскирал. Неграмотен гербав тррол.
134
3
 
1
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
До Анонимен 162, как запали с това гербав и вашите :))) ха ха ха Рашков, да не сте Вие сличайно? :)
133
2
 
0
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
До Анонимен 161, Я, пък как успяхте да разберете коя точно думичка съм писал с това главно У :))) нарочно я бях маскирал. А пък за другото, то си е Ваша работа!
132
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До CriticusMagnus 160 Не сте казал, но не сте и доказал. Не се знае дали не е истина за измамите с евро фондове - божков имаше много фирми и получаваше страшно много възможности за крадене от Вашите кумири, преди да се скарат. Те хубаво да си вървят, ама кой ще дойде :) Пак баце ви, нали :) Благодарим, гербав, но ще се откажем от това примамливо предложение :):):):):)
131
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До CriticusMagnus 159 Рашков няма правомощия да наказва, гербав. Още повече, че гербавите вече ги "наказахте" по линия на МВР с мъмрене :) и му изчерпахте възможностите. Остана само съд, обаче това го може само каскетът ви. Не съм Угорчен, неграмотници само ви събират, не прибягвам до квалификации, а наричам нещата с истинските им имена, което не харесва на гербавото лицемерие. Нямам нужда от Вашата прошка.
130
3
 
2
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
До Анонимен 158, аз не съм казал, че съм против справедливост. Както вече Ви казах, който е извършвал престъпление да си понася отговорността. Против съм циркаджийски истории от типа на трабене за дела за измами с Европари а пък в края на деня се оказва, че става въпрос за изнудване над български "бизнесмен". Ние да не пасем трева я!!! Ако Петков-Рашков не са хората които могат да свършат това което обещаха - време е да си ходят и да гласуване за друг който може! Това е!
129
3
 
1
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
До Анонимен 157, чакам Рашков да наказва ама и той не иска, май... Ако смятате, че с тези циркове ще получите някаква справедлисовт - се гответе за разочарования. Пости приятел си съвет! А относно квалификациите, разбирам, че сте угорчен и е нормално в такива случаи на уповаване на идеология и липса на фактически аргументи, човек да прибягва до квалификации... Простено ви е :)
128
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До CritucusMagnus 156 Аз нямам кумири. Да, надявам се на Рашков, защото нямам друг избор в момента. Поне не се надявам на мафиот, многократно доказал, че няма да направи нищо законно и в полза на обществото, както правите Вие.
127
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До CriticusMagnus 149 И, като видяхте записите в този случай, защо не искате от каскета да повдигне обвинения? Нали искате да видите? В този случай всички видяхме. И какво? Защо не беше повдигнато обвинение? Нито тогава, нито по-късно. Никой не понесе отговорност. По същата причина, по която сега не понасят - каскетът ги защитава. Не си върши работата, за която сме го назначили и му плащаме. Но на Вас Ви е виновен Рашков, защото сте гербав.
126
7
 
4
 
! Отговори
CritucusMagnus преди 2 години
До Анонимен 151, е какъв е светецът Ви Рашков? и къде е? Защо не им търси отговорност? Или той можел ама другите не му давали... Или този случай не дава публичността да арестуваш Бойко... Това ли ви е кумирът? Чакате справедливост от този човек? Друг път... Чакате реваншизъм и зрелище!
125
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До CriticusMagnus 149 Да си понесе, ама не си понесоха. И днес не обсъждаме това с Вас, нали? Приключили сте го този въпрос. Без справедливост. А ми дрънкате за лов на вещици. Не са сменени, нали ревете за чистки и реваншизъм. А трябва из корен да се изтръгне вредното. Мафия са, нали вчера бившият министър на здравеопазването каза, че ваши хора от полицията са ги предупредили. Защо са издали служебна тайна? Защото са част от мафията.
124
1
 
1
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
До Анонимен 147, който е бил студенти (или пък когото и да е бил) да си понася лична отговорност. Нюрнбергски принцип, точка. Няма такива действах под заповеди - да се знае, че престъпление си е престъпление. Е, сега под Рашков цялата полиция напълно се смени ли - това ли твърдите? Един не е останал от полицаите които бяха при Герб? Те според вас мафия ли са? Или тука има двойни стандарти - само тези които ние посочим..