Лаура Кьовеши: България е корумпирана - това си е фолклор

В офиса й постъпват много жалби от България
20 мар 2022 21:14, Нели Христова
255
Лаура Кьовеши: България е корумпирана - това си е фолклор
Снимка: БГНЕС

България е корумпирана - това си е фолклор. Има фолклор за всяка държава членка. За да се бориш с корупцията ти трябва ефикасна правораздавателна система, трябва ти политическа воля за борба с това, трябва ти много добра превантивна система, образование, да промениш манталитета. А най-важното - да осъзнаваш, че борбата с корупцията не може да свърши. Тя е всеки ден - не само борба на полицаи, прокурори и съдии, а борбата на всички граждани - всеки ден. И никога не бива да се отказваш. Това заяви в специално интервю за предаването "120 минути" по bTV европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. То е направено по време на визитата й в София ден преди арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Кьовеши уточни, че корупцията не е нещо, измислено в една страна, в една държава членка на ЕС.

"Можете да намерите корупция във всички държави по различен начин - на високи нива или на по-ниски - но е необходима ежедневна борба, за да се контролира това явление, и никога да не се предаваш", добави Кьовеши.

Европейският главен прокурор каза, че в офиса й постъпват много жалби от България, свързани със злоупотреби с евросредства, особено в сферите на земеделието, строителството, здравеопазването, инфраструктурата.

"Така че в различни области. Има много жалби, свързани с корупция. Получихме няколко и за пране на пари. Граждани, имащи информация или части от нея, изпращат и директно в Люксембург, а повечето - подават тук, в България", допълни Лаура Кьовеши.

Тя обаче отказа да отговори на въпрос дали има доверие в българския главен прокурор Иван Гешев с лаконичното "без коментар". Европейският главен прокурор уточни, че не трябва да се говори за конкретна личност, а за това да има механизъм за контрол, който да работи.

"Според мен, независимостта е границата, която не бива да се преминава. Това е най-важното качество, което трябва да има прокуратурата - не само главния прокурор, а всички прокурори и съдии. Без независимост на магистратите няма как да се говори за върховенство на правото и не може да се говори за равенство пред закона. Ако си независим, можеш да докажеш, че законът важи еднакво за всички. Да си представим прокурор, който не е независим, да открие производство срещу министър, срещу депутат. Ще може ли да изпълнява задълженията си без да се страхува, че на следващия ден може да бъде премахнат, да бъде наказан, дисциплинарно разследван или дори да бъде освободен от длъжността? Без тези гаранции, прокуратурата не може да бъде ефикасна", категорична бе Лаура Кьовеши.

Запитана дали е получавала официална информация от правителството в София относно потенциални престъпления с евросредства от страна на хора във властта, тя заяви: "Не мога да говоря за конкретни дела, но мога да споделя, че има 7 докладващи органа в България. Оценявам го, защото съм абсолютно против да има монопол със само една институция, предаваща жалбите до Европейската прокуратура. Получавали сме от различни власти различни видове сигнали, но не мога да коментирам конкретно в какво качество са докладвали за тези производства".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скъпа, КИОВЕШИ! България НЕ Е по-корумпирана от една обикновена европеска страна! СПРАВКА? Много просто! Виж защо Германия как се е набутала с руския газ и как самата не си е спазила законодателството за диверсификация на енергоизточниците!!! Корумпета та дрънкат и то при простотиите направени от Путин 2014 с Украйна!!! Немските корумпета му правят ВТОРА ТРЪБА!!! Хахаха.....е те тва е КОРУПЦИЯ!
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами корупцията не е фолклор. Чудовището Неси е фолклор. Ако е фолклор, следите водят към ИТН.
21
15
 
16
 
! Отговори
Империя на лъжата преди 2 години
Европейския Главен Прокурор Кьови за какво посети България.Направи си една екскурзия да отчете дейност за да оправдае тлъстата си заплата.Поне да бяха избрали някоя хубавелка за този пост.
20
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва ли г-жа Кьовеши да ни казва, че който си чати с пи ар севи бойко, няма да обвини пи ар севи бойко. То е ясно.
19
6
 
34
 
! Отговори
msm преди 2 години
До Грухчо - тази румънка им разказа играта в Румъния на един куп бивши министри. Под охрана е от 10 години, защото за разлика от нашите свинье, тя пари под масата не взима а бачка както трябва да бачка смел и отговорен прокурор! Има повече топки и кураж от цялата прокурорска *** в България.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 18. Значи си ми роднина ама ром не ракия.
17
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откраднати пари от Еврофондовете? За мен това си е позитивна статистика за българската икономика! Да му мислите Вие в ЕС, изоставете ни и ще видите и реактори ще си вдигнем и заводите ще си отворим. Вие му мислете, тук за да виреете плащате данък! Мислите си, че народа му пука за Вашите европари след като ЕС ни точи 15 години? Не си познала драга. Вие първи започнахте да ни крадете, нашите "корумпирани политици" просто Ви го връщат.
16
5
 
11
 
! Отговори
toti преди 2 години
За да са толкова спокойни всички по веригата,значи има разпределяне на порциите и всеки на хранилката е доволен!!Да живеят Еврофондовете !!
15
11
 
13
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Добре че са ЕС и САЩ и западняците да ни посритват задниците от време на време да се оправиме, абе калпав народ сме ние бългирите, за нищо не ставаме.
14
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корупцията съществува откакто свят светува... и винаги ще я има... В България е пълно с глyпаци, които говорят срещу нея, защото не могат да се възползват от нея...
13
7
 
17
 
! Отговори
msm преди 2 години
Адет комшу, кво да се прави. Тази мацка знае ли, че в България има прокурори, които взимат пари за да прекратяват или не повдигат съдебни производства, ако не си платиш тормоза е непрестанен. Има ги навсякъде Гешевците, във всеки областен град!
12
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имате ли доверие на бългърския прокурор. Без коментар. Какво ли значи това.
11
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лицата на корупцията са радеф ,кирчо и кукорчо!!!!!!!!!!!!!!!!
10
3
 
7
 
! Отговори
Световна знаменитост преди 2 години
За в бъдеще аз няма да правя лоши неща!Дали трябва аз да живея зле?Защо искате аз да живея зле например както сега?Защо ме мразите?
9
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добро утро Кьовеши.Ти откри Америка.Кучетата си лаят а кервана си върви вече 30 години.
8
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таз е на европейска хранилка , това ми стига да не и имам много доверие
7
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С каква корупция ще се бориш Кьовеши? Над половината народ се облагодателства от нея! 70% от наркоманчета плащат рушвети като ги хванат с наркотици за да не лежат по районни, 80% от шофьорите плащат рушвети когато ги хванат, за да не си загубят книжките, 90% от евро-проектите се дават на хора, на които комисиите им диктуват какво да правят, за да спечелят конкурса. Това не е корупция! Вълк, вълка пази, но не ги разбираш тия работи! Полицията да прибира крадци, убийци, изнасилвачи, другото е чук!
6
4
 
30
 
! Отговори
Чао преди 2 години
Надежда всякаква забравете,явно ще си умрем без да доживеем справедливост и правосъдие,жалко но факт.
5
20
 
4
 
! Отговори
До Грухчо преди 2 години
Не че има нещо по темата, но тази не беше ли унгарка?
4
9
 
32
 
! Отговори
И преди 2 години
И какво всъщност каза Лаура Кьовеши?