Хампарцумян: Много хора нямат идея какво точно прави БНБ

Отправи призив към министър Асен Василев
19 апр 2022 12:20, Росен Стойчев
36
Хампарцумян: Много хора нямат идея какво точно прави БНБ
Снимка: БГНЕС

Сегашната комбинация от партии не успяха да излъчат сравним кандидат с настоящия гуверньор на БНБ и с тези на останалите европейски банки. Това обяви пред БНТ банкерът Левон Хампарцумян.

"Разбраха го по трудния начин, но мисля, че голяма част от хората, които правят този избор, нямат идея точно какво прави БНБ.

Още по темата
Не знам дали може да е напълно политически независим, защото все пак е избран от политиците, но може да е приемлив от по-широка бленда от политици и така да си осигури независимост", обяви банкерът.

Според Левон Хампарцумян управителят на БНБ трябва да има техническа подготовка, за да управлява и надзирава целия финансов сектор, да притежава политическа култура и инстинкт, за да може да има позитивен диалог с управляващите, да разполага с мрежа от контакти с централните банки на останалите страни и Европейската централна банка.

Министерството на финансите закъснява с някои действия за подготовката на България за влизане в еврозоната. Това заяви в "Денят започва" банкерът Левон Хампарцумян. Той призова финансовият министър Асен Василев да започне изпълнението на плана, който е подготвил с екипа си във финансовото министерство.

Според Левон Хампарцумян този парламент няма да избере нов управител на БНБ, защото, по думите му, "очевидно не могат да се разберат". Според него оставането на настоящото ръководство на БНБ до избора на нова консенсусна личност е за предпочитане пред издигането на неподходящи хора.

"Ще си остане така. План Б е работещ и по-добре да е някой, който може да представлява банката, отколкото някои Мики Маус-и, които ги представяме все едно са на представление. Това не е телевизионен сериал" - каза Хампарцумян.

Той изтъкна, че е нужен управител с профил, сходен с този на настоящия гуверньор, а във финансовия свят има достатъчно българи с високи познания.

"Щото иначе, нали разбирате - да дойде някое ангелче отвън, което е напълно независимо и да взима правилните решения, а да не познава никого тук – това е наивно. Все едно да ме сложите да дирижирам Софийската филхармония, което може и да е детската ми мечта. Сега си имаме управител, който добре се справя и трябва да потърсят такъв със сходен опит." - каза Хампарцумян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво друго правят освен, че вземат заплати като за топ финансити?!? Проспаха фалита на онази банка. Вече й забравих името. Преди това проспаха ограбването на приватизационните фондове. Общо взето са мижи да те лажем.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само невежите могат да твърдят, че БНБ само печатала банкнотите и нищо друго не правела.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТАКА Е ПЪРЦИ,НЕ РАЗБИРАТ. БНБ САМО ПЕЧАТА МАНГИЗИТЕ ЗА ДА ОСИГУРЯВА ОБОРОТА. ЗАТОВА ОЩЕ ПРЕДИ 20 ГОДИНИ ОТПЕЧАТАХА 100-ЛЕВКИТЕ ДЕТО СЕГА СА КАТО 10 ЛЕВА.ЕХ ***,***!!!
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хампарцумян го казва много меко. Не много хора не знаят, а почти никой не знае какво прави БНБ. Ето и тук в коментариите това ясно си личи. Според мен тук друго е важното - Хампарцумян не може сам да се предложи за управител на БНБ, но с едва ли не всекидневните си изказвания за БНБ, непрекъснато напомня за себе си,може би с надеждата да го забележат и предложат.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не избират гуверньор, за да забавят вдигането на лихвите.
23
0
 
1
 
! Отговори
До24 преди 2 години
Състуденти ли сте?..Май тогава си бил поще в,,ташкент"
22
1
 
4
 
! Отговори
БНБ преди 2 години
Дечурлига -разбирачи ,Левон Хампарцумян е един много опитен финансист ! Но не е достатъчно млад ,като вас за да знае всичко ! А невежеството е винаги самоуверено!!!Особенно анонимното!
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той и управителя си нняма идея :)
20
7
 
5
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Е, то е ясно какво прави - основно печата и продава любилейни монети и банкноти.
19
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да добавя, че и дипломата му за химик е изкарана с преписване и рушвети.
18
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей арменски цирей ти си предател заедно с Бибикян .*** си в Ереван ама там няма кой да ви прости защото арменците са с руснаците а и не са продажни като вас над 20000 хиляди арменци се бият за ДНР и ЛНР .
17
5
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Хампарцумян - богоизбан евреин преминал на страната на Мамона...
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той, и хлъцпръцумян няма, той е химик. Но, откакто хариза Булбанк на италианците и те му изплащаха подкупа във вид на заплата, голям банкер се извъди :)
15
2
 
4
 
! Отговори
Жиката преди 2 години
БНБ се прави на приятно разсеяна при тази инфлация ,краде от парите на хората.
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 6 АнонименА ве незна дали простото кире или слави знаят и със сигурност не са идеалните, *** рязко забравяте как вашия винету със сигурност си няма и представа какво стана с КТБ ПО НЕГОВО ВРЕМЕ - смехурковците бръже забравиха 10+годинки история и замитат под краката на следващите - все едно всичко започна с избора на новото правителство, а нищо наследено няма :) нито неизгони договори за изпълнение и изплащане, нито дефицити - всичко преливаше и в деня на избора се срина :)
13
3
 
7
 
! Отговори
Дава преди 2 години
Дава ти грешни пари от одраните български кожи, туй прави, гиди ламьо ненаядена! Ще плащаш, идва денят на възмездието!
12
5
 
7
 
! Отговори
ПП Премиерът Пародия преди 2 години
ПП Печати Пачки, ПП Прибира Пачки!
11
4
 
7
 
! Отговори
. преди 2 години
Какво прави... Нищо и половина! От БНБ имаше смисъл, когато тя беше единствена национална банка!
10
2
 
7
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Изобщо няма да е новост в БНБ в ръководството да се настанят точно мики-мауси.
9
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Харпацумян дали е подходящ?