САЩ очаквали Русия да врътне кранчето на газа, България и Полша първи "на сухо"

Украйна заяви, че Русия започва "газово изнудване на Европа"
27 апр 2022 06:25, Александър Попов
507
САЩ очаквали Русия да врътне кранчето на газа, България и Полша първи "на сухо"
Снимка: БГНЕС

Говорителката на Белия дом Джен Саки каза, че САЩ са очаквали, че Русия може да реши да спре или намали газовите си доставки за Европа и са разговаряли с някои страни в Азия, които имат излишъци, да ги предоставят на Европа, предаде Асошиейтед прес, съобщавайки за решението на "Газпром" да преустанови доставката на газ за Полша и България. Такива предложения са били отправяни, "това са продължаващи усилия", каза Саки. Тя не уточни за кои азиатски страни става дума.

Цитирайки същото изявление на Саки пред репортери, американското издание "Хил" съобщава, че такива разговори - за увеличаване на доставките на газ за Европа, са водени от САЩ "от няколко месеца".

Полша и България ще са първите държави, чиито доставки на газ ще бъдат спрени от Русия, основния европейски доставчик на това гориво, след като на 24 февруари тя нахлу в Украйна, отбелязва Ройтерс и припомня, че новината за спирането на газовите доставките идва, след като вчера Варшава наложи санкции срещу руски физически лица и компании.

Междувременно Киев обвини Русия, че изнудва Европа, като прекратява доставките на природен газ  за Полша и България, предаде Ройтерс.

Още по темата
Държавната Полска нефтена и газова компания (PGNiG) съобщи вчера, че е била уведомена, че от тази сутрин спират доставките на руски газ за Полша през Украйна и Беларус, но полският премиер Матеуш Моравецки каза, че полските газови хранилища са пълни на 76 на сто и енергийната сигурност на страната не е застрашена, съобщи ПАП.

Полша е една от европейските страни, които настояват за най-твърди санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна, отбелязва Ройтерс и припомня, че България, която също съобщи, че от днес за нея ще бъдат спрени доставките на руски газ, почти изцяло зависи от вноса на руски газ.  

"Газпром" каза, че не е преустановил доставките за Полша, но тя трябва да плаща за руския газ в съответствие с новите "правила за плащане", тоест в рубли. Руската компания отказа коментар по отношение за газа за България, отбелязва Ройтерс.  

Андрий Ермак, началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че Русия започва "газово изнудване на Европа". "Русия се опитва да разклати единството на нашите съюзници. Русия също така доказва, че енергийните ресурси са оръжие. Точно заради това ЕС трябва да бъде единен и да наложи ембарго на енергийните ресурси, като лиши руснаците от енергийното им оръжие", заяви представителят на Киев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


507
Още по темата: РусиягазГазпромПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
317
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако България спре газа на сърбите ще има нова балканска война. Ей това иска Чичо Сам поредица от локални войни там където има славяни да се самоизбием и после уния западняци да се настанят трайно по нашите и по руските земи. А пък вие *** наивници вярвайте в западната демокрация *** нещастни.
316
1
 
18
 
! Отговори
До я па я преди 1 година
То и американските ТЕЦ работят с бг. въглища ама цената е 2 пъти по висока от държавните ТЕЦ. Канадците копаят злато в Африка и дават 15% от добитото а тук 1. 5%. Виждам смарт си, кажи ни що е така? Не са ли съпричастни с нас, че сме им партньори и сме бедни.
315
0
 
25
 
! Отговори
аз преди 1 година
Не се бойте, Киро ще дари заплата си и ще си купуваме втечнен газ от ФАЩ
314
3
 
4
 
! Отговори
Към 402 преди 1 година
Ха,ха браво 402,и тогава да Ви видя всички как ще пишете тук, Путин ще ви забрани и ще влизате в затворите за по 15 години, цените на горивата са вдигнати в цял свят не само у нас, просто трябва да се снабдяваме от други търговци
313
12
 
8
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
Истината е, Че ако ЕС спре да купува петрол и газ от Русия, тя ще се срине за около 1-2 месеца, без никакви приходи на чужда валута. В момента Италия пренасочва доставките на газ изцяло от Северна Африка. Франция направо спря доставките от Русия, Британия също. На рашистите им остана само Германия и централна Европа. А, БГ ако реши може да им занули централна Европа. Тръби с Китай и Индия няма и няма кой да ги построй, а ида се навие някой, ще му трябваът поне 10 г., че и повече.
312
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агонията на империята на злото ще се отрази и на други държави!Това беше очакван ход от страна на Путин но,ние сме живяли и без руски газ така че и сега ще се оправим без ***.
311
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кой го духа? - БГ, на кой не му пука? ФАЩ. кой пак го изиграха? БГ. Аман от марионетки и продажни политици
310
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори през соца ние давахме повече на СССР отколкото поучавахме от тех :))) Зеленчуци от нас ядяха, месо пак от нас, олио, колбаси, пушеха български цигари в Масква, от тех получавахме уверението, че ще ни пазят, от кого ще ни пазят не стана много ясно :))) Тоест получавахме потупване по рамото, един вид ни използваха :))
309
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин цели да падне ,Кирчо и копейкина Янев да ни управлява това е план от миналата година тогава Янев беше министър-председател,започна се с тока,газа за Европа....., както в Украйна, Медведчук се готвеше за президент, Митрофанова да отговори сега в Българския Парламент за действията на родината й.
308
5
 
20
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Айде много-много да не се спекулира, че Русия изнудвала с газта. А икономическата блокада и присвояването на 300 млрд. резерви нормално ли е? То това не е изнудване, направо е грабеж
307
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
майката на който е заработвала в рубли сега ще си проличи.ние от народа рубли нямаме.
306
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Я, па ЯЛека полека българина взе да проглежда и вижда истината, бавно става това нещо, обаче десетилетия подред ни промиваха мозъчетата рашките, последствията от това си личат и до днес :))
305
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 386 Русофилче, 30 години плаща най-скъпия газ в Европа, а сега се загрижи за цените му. Може би защото пРосия сега се зъби с това демонстративно спиране. Иначе преди цените на газа не ти пречеха, нали?
304
10
 
11
 
! Отговори
Плащай в рубли,дебил преди 1 година
Кирчо да почва да плаща в рубли и да тръгне газта, щото иначе снежните топки от Шипка ще му се сторят нежна майчина милувка.
303
3
 
2
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
До Анонимен 376: Така става когато от Масква кажат "Никакви сделки с Вашингтон и ЕС" и нашите национални предатели саботират всеки бизнес. Отделно всичкия бизнес със запада е всъщност с руски компании регистрирани на запад или с откровено мошенически компании с които никои на запад не се занимава. И след това плюнки от кремълските агенти в БГ. САЩ нямат интерес от бедни партньори защото търговия с бедняк не става, а и по линия на НАТО трябва да го закриляш безплатно. Та те така...
302
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като врътнем кранчето на боковата тръба, нема да има газ за сърбетата и унгарците, но те ще го преживеят, те и без това не ползват много газ, нема страшно "ребята" :)))
301
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
,,Когато планината не ще да иде при Мохамед,тогава Мохамед ще отиде при Планината.'' Просто ни кажете къде е най-близкото руско находище на природен газ.И да знаете че ако закъснеете да забиете колчето там,ще има да плащата още 100 години.Русия в момента е ,,обетована земя'',всеки който отиде там и си загради ,,неговото'' после няма да иама нищо.Същото е както в дивият Запад.Възползвай се народе,ти имаш най-голямото право от всички защото там е твоята пра-родина.
300
1
 
24
 
! Отговори
бай работник преди 1 година
Изобщо няма да се плашите,нашите братя Евроатланнтици ще ни помогнат на петорна цена. Всичко ще бъде демократично и със ценности хахахахах хахахах хахахах хахаха!
299
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо съществено за икономиката няма да последва от спирането. Просто Русия ще спре да получава от нас 5милиарда евра и 20 милиарда от поляците на година. Доставките ще се пренасочат от други източници, което ще отнеме няколко месеца. От цялата работа ще намажат американците и арабите. На финала ще се случи нещо много важно! Цяла Европа ще се силидаризира с нас и ще спре да купува горива от Русия. Ще се случи това дето искат американците, пълно ембарго на Русия.
298
1
 
18
 
! Отговори
Я пак Ти преди 1 година
А ЕС и САЩ са спасителите на света. Те никога не лъжат, нямат двойни стандарти и винаги първо дават на нуждаещите се, дори и това да значи да се лишат себе си от благинки. Какви сме късметлии, че сега напълно ще зависим само от любимите ни приятели. Очаквам рая на земята да настъпи, особено сега когато вече сме напълно зависими от ЕС и САЩ. Чакаме да видим.