Разделение: Президент и премиер се разминаха на празненствата в Копривщица

Отношенията между двете институции са в най-ниската си точка
1 май 2022 16:23, Нели Христова
217
Разделение: Президент и премиер се разминаха на празненствата в Копривщица
Снимка: БГНЕС

Нов етап в отношенията между президент и изпълнителна власт. Различията между Румен Радев и кабинета за евентуален износ на оръжие за Украйна, както и газовата криза, се увеличават. За NOVA вицепремиерът Асен Василев определи отношенията между двете институции като „дотигнали най-ниската си точка”. Управляващите отложиха Коалиционния съвет от днес за вторник. На него се очаква основни теми да са природният газ и каква да бъде помощта за Украйна.

Кирил Петков е в Копривщица по повод честванията за 146 години от Априлското въстание. Президент и премиер обаче избраха да дойдат в града, но по различно време. Румен Радев присъства вчера по време на празнична проверка заря, а Кирил Пеков – днес.

В словото си премиерът акцентира върху призива за единство.

„Искам да започна с думи от кървавото писмо на Каблешков. „Ако сте били истински патриоти, то последвайте нашия пример и в Панагюрище“. Тук няма намек в посока преклонена България сабя не я сече. Няма страх от голямата империя и нейната огромна военна мощ, заяви той.

В речта си снощи президентът също акцентира върху важни моменти от българската история и за това, че трябва да помним предците си по начин, по който те са извоювали нашата свобода.

„След Априлското въстание не остават паметници на военни победи, а клади и костници. Това е въстание на осъзната саможертва в името на свободата, на „лудите глави”, превърнали се в непреходното вдъхновение на нова България. Те оставиха след себе си онази кървава диря, без която нямаше да можем да изкачим съдбоносната историческа висина, водеща към заветния Шипченски връх”, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оръжие за 1 милиард е изнесено от България за 3 месеца
138
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радвам се че изнасяме оръжие за Украйна - браво Нинова
137
0
 
2
 
! Отговори
Шефа на Кинтекс преди 1 година
Български износ на оръжие за Украйна - откъслечни данни продължават да се трупат На второ място, тези държави са много сериозни производители. Остава въпросът защо те купуват българско оръжие от нас. На трето място, армиите на тези държави, които споменах - Полша, Словакия и Чехия са въоръжени с НАТО стандартно оборудване и се питаме защо купуват така наречения съветски образец стоки от България. На четвърто място, обемите, които те купуват многократно надхвърлят количествата за ежегодно опресняване на военновременните запаси. На пето място, те купуват така наречената на професионален жаргон
136
0
 
6
 
! Отговори
Шефа на Кинтекс преди 1 година
изцяло се промени посоката на движение на оръжие. Преди войната оръжие идваше от Полша, Чехия и Словакия към България за последващ реекспорт към трети страни по външнотърговски договори. След началото на войната големите обеми оръжие тръгнаха от България към тези държави в Централна Европа, каза Николов. Изпълнителният директор на Кинтекс Александър Михайлов: Давам Корнелия Нинова на съд Завеждам дело срещу министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова за поредните неистини
135
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До това еКорнито е плитка ве мен, ако си забелязал, тя говори много, но не казва нищо :))) Колкото за чуждестранните интереси в БГ, винаги ги е имало, то си личи най-много сега, рашките много ги боли от Петков, като прибавим интересите на турците, американците и сърбите към България, нема как да останем неутрални, просто се намираме на геостратегическо място :))
134
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев е примитивен русофил Подхожда му да бъде редом с Копейкин във Възраждане а не президент на европейска България
133
1
 
8
 
! Отговори
Опаа преди 1 година
Обществена тайна е, че българско оръжие отива в Украйна. Ние, хората от бранша, това обстоятелство го знаем от 10-15 март, две-три седмици след началото на войната. Това заяви освободеният директор на Кинтекс Александър Михайлов. Съществуват очевадни индикатори, че българското оръжие стига в Украйна през посредници в Полша, Чехия и Словакия. И за мен е непонятно тези индикатори да са неизвестни на госпожа Нинова.
132
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ютюб на сайта на Emil Kottas може давидите док. филм ''Второто освобождение '' фиилм за зверствата на руските '' освободители '' влизайки у нас през септември 1944 Този филм е бързо изтриван кудето и да се появи
131
2
 
7
 
! Отговори
Оф преди 1 година
България още преди месец изнесе 90% от боеприпасите си
130
13
 
9
 
! Отговори
някой преди 1 година
Току що се разминах с военна техника пътуваща в посока София от Благоевград !Ако този премиер дава оръжие на Украйна заслужава затвор !В такава беля ще ни вкара този,че няма да можем да си изгледаме децата !Ще мрем като кучета заради този неБългарин !СЛЛАВА НА РУСИЯ !
129
4
 
5
 
! Отговори
това е преди 1 година
Руският президент Путин отдавна е вдигнал ръце от нашия регион.
128
6
 
16
 
! Отговори
ама преди 1 година
И Киро се отврати от московското президентско недоразумение
127
2
 
5
 
! Отговори
това е преди 1 година
Корнелия Нинова е прекрасно да бъде вицепремиер, за да се конфронтира с президента Румен Радев легитимно. Този сблъсък е възможен, когато тя е във властта. За нея това е изключително удобна позиция, за да се бори за тази група от българските избиратели, към която има доста апетити от Костадин Костадинов и Стефан Янев
126
6
 
2
 
! Отговори
Така ще е още 4г преди 1 година
Най-лесният и най-изгодният начин за Русия да държи България неутрална или безобидна е като правителството на Кирил Петков продължава да управлява. ... Няма нито вътрешна сила - ГЕРБ, ДПС, нито външна - чужда държава, ако щете, която да има интерес в момента да сваля българското правителство. Надали ще има предсрочни избори
125
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно сега си личи кой е българофил и кои са предателите русофили, а те са много в парламента :)) Години наред рашките ни изнудваха с високи цени на горивата, като си мислеха, че са си оплели работата, дойде Петков и им развали рахатлъка......хахахахаха :)))
124
8
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
НОМЕРА ЗА ПРЕД ОБЩЕСТВОТО!!!! БЪЛГАРИЯ НЯМА ПРЕМИЕР, А СЛУЖЕБНА МАРИОНЕТКА НА РАДЕВ ПРЕДСТАВЯЩА СЕ ЗА ПРЕМИЕР!
123
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Румен Радев днес - нито дума за истинските убийци на невинни хора". Това написа във Фейсбук министърът на транспорта Николай Събев по повод днешното изказване ан президента."Тези в България, които твърдо застанаха в помощ на жертвите, в неговия речник се оказаха "шарлатани". Шарлатанин си, когато вдигнеш юмрук на чужд протест, когато се преструваш на "демократ", а душата е на друго място. На изток", пише Събев.
122
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Николай Събев: Радев е шарлатанин - преструва се на демократ, но душата му е на изток
121
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да оставят паметника на цар Александър, обаче тез "Альоши" дето ги нацвъкаха във всеки голем град, требва да се сринат и на техно място да направят паметници за наистина заслужили уважението си българи :)) Ние сами ги пуснахме рашките, не са освобождавали никой от "фашистко робство", говоря за съветските паметници и альошите :)) Радев го уважавах, но русофила си е русофил :))
120
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отношенията между двете институции са в най-ниската си точка