Генчовска обяви очакванията на България към РСМ

Днес тя се срещна с Александер Шаленберг
9 май 2022 16:13, Росен Стойчев
15
Генчовска обяви очакванията на България към РСМ
Снимка: БГНЕС/EPA

Очакваме от Скопие конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на договора от 2017г., както и гарантиране правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание.

Още по темата
Това каза министърът на външните работи Теодора Генчовска, която прие в МВнР министъра по европейските и международните въпроси на Австрия Александер Шаленберг, предаде БГНЕС.

Генчовска посочи, че двамата са разговаряли и за европейската перспектива на Западните Балкани.

"Обявих пред министър Шаленберг неизменната подкрепа на България за европейския път на страните от Западните Балкани. Разбира се, напредъкът по пътя към членството неизменно е свързан с принципа на собствени заслуги. През последните месеци всички знаете, че България положи значителни усилия за насърчаване на позитивния климат в двустранните отношения с Република Северна Македония, включително чрез иницииране на формати за засилено развитие на секторните политики.

От своя страна министърът по европейските и международните въпроси на Австрия Александер Шаленберг заяви, че позицията му е много ясна и Австрия би желала преговорите с Албания и Северна Македония да започнат още през юни. „Разбира се, ние осъзнаваме, че има много чувствителни точки и въпроси в двустранните отношения, които трябва да бъдат изяснени“, посочи Шаленберг.

"Ще продължим работата по изграждане на истински добросъседски отношения с Република Северна Македония.  Очакваме от Скопие конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора от 2017г. както и гарантиране правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание“, допълни Генчовска пред медиите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
1
 
! Отговори
ганьо преди 1 година
Ганьовица Ганчовска Тудора от Павликени е експерт по македонските въпроси , даже капацитет , защото е чалгар-патриотка от ИТН на Славуца Учиндолска и много ги разбира тия работи. Малце е проста , ама кой си няма кусури , я вижте леля *** - какво от това , че лъже и краде , държавата управлява , Путин , Ердоган , Байдън , английската кралица с нея се съобразяват и безумно я уважават.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук нямокй говори за ''договори'' ,.. КОЙ СПАЗВА ДОГОВОРИ В ДНЕШНО ВРЕМЕ , на практика се видя , че нито Зеленски , нито Бай Данчо , а после и Русия , НЕ СПАЗВАТ НИКАКВИ ДОГОВОРИ , КАМУ ЛИ С Македония които ще ни ''обещае'' ,... еНвентуално !
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя Шаленберг не разбра ли , че ние не бързаме за никъде , не знам защо Премиера ни Кирчо трябваше да се унижава и да ходи в С Македония , те искат нещо , и те трябва да ни търсят !На Кирчо сега щатите ще му набиват канчето , също като на Баце , за да се съгласи за С Македония , иначе ще има ЗАПЛАХИ за самолетите , които няма да получим ако не се съгласим !
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро затова даде срок 6 месеца и щял да оправи нещата. Дето Радев му каза, че срокове не даваме, опитите да се оказва натиск са контрапродуктивни. Пък Османи рече, че и 6 месеца са много и поиска да се окаже натиск на България. Въртят тия някаква далавера с това бързане, ама ще се разбере.
10
0
 
7
 
! Отговори
Oт Външно преди 1 година
На тази куха лейка на снимката тука във Външно й викаме Тодорка Тъпата. Много проста и тъпичка е горката! УжасТ!
9
3
 
13
 
! Отговори
перко преди 1 година
Позицията му била ясна, че до юни СМтрябва да започне с преговорите. Да си изпълнят задълженията и да започват само, че няма как да стане! Киро и тебе ли излъга? Той излъга целия народ, но направи ли това предателство, ще яде бой и то голям.
8
3
 
14
 
! Отговори
aa1830 преди 1 година
Договорите се подписват за да се изпълняват, те 5 го нарушават а ние им се молим за гаранции по същия този договор..... Алоооо, има ли пилот в самолета??!?
7
2
 
18
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
На Шаленберг трябва да му се каже, че проблемът между България и Македония е все едно германците да ги наричат нацисти, защото са дали на света Адолф Шикългрубер !!!
6
4
 
20
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
РСМ е държава, дълбоко пропита с титовизъм и сталинизъм, а нейната основа е антиБългаризмът !!!___Честно казано не виждам как ще се променят така, че да им махнем Ветото ... Но европейксите лидери не са глупави, ще има и други държави, които да блокират проруския и просръбския троянски кон по пътя му към ЕС !!!
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе нацито Шалемберг, много да не квичка, щото ще се окаже, че произлиза от древен северномакедонски род на кучето Шаро
4
2
 
6
 
! Отговори
Сат Н преди 1 година
Тая има вид на завършила училище за бавно развиващи. ----///--- И Е такава. Комунистически от падък.
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите в Северна Македония са държавотворен народ. Северномакедонците произлизат от българите. Сърбите са окупатори до 1941 година. Българите са освободители.
2
3
 
13
 
! Отговори
така мисля преди 1 година
Тая има вид на завършила училище за бавно развиващи.
1
4
 
13
 
! Отговори
аз преди 1 година
тоя фашист какво се прави на голям дипломат