Петков: България показа, че не може и не се гъне под натиск на чужда държава

Той се срещна с премиера на Нидерландия Марк Рюте
Обновена: 16 май 2022 19:33 | 16 май 2022 18:46, Нели Христова
182

Снимки: Димитър Кьосемарлиев

Ние до скоро бяхме страната с най-голяма зависимост от руския газ. Сега сме страната с нулева зависимост от руския газ, паричните средства, които спряхме в посока на режима на Путин бяха огромни. Като ние искахме да се придържаме към договора с Газпром, но когато се спира едностранно този договор, ние казваме не, няма да се съгласим едностранно да се променя този договор. Това заяви премиерът Кирил Петков след срещата си с премиера на Нидерландия Марк Рюте, предаде репортер на БГНЕС.

България даде своята огромна част за спирането на паричните потоци към Путин и очакваме разбиране, че не може едновременно да отидем от 95% на нула в газа и да сложим ембарго на единствената ни рафинерия, която за съжаление работи само с микс от петрол от Урал. Ние ще поискаме да сме част от изключенията, докато не направим другите инфраструктурни възможности да имаме петролопровод от Гърция, коментира Петков. Вярвам, че България показа, че не може и не се гъне под натиск на чужда държава, показахме, че имаме воля да стоим силно пред нашите партньори, но за петрола в момента не сме в позиция да вземем и този потенциален риск, каза още Петков.

За РСМ Петков заяви: „Казали сме, че е въпрос на конкретни стъпки да изминем този път заедно и това не е функция на някакви календари или очаквания, а функция на общата работа, която да извървим заедно и когато я извървим, нашето правителство ще внесе темата в българския парламент и се надявам в недалечно бъдеще да напреднем по тази тема и европейското бъдеще на РС Македония да стане факт“. За Шенген българското правителство е в тази си силна задача да премахне корупцията, да качи нивото на българските институции, това е най-сигурният път за България към Шенген и Марк ме увери, че това е пътят, коментира още Петков.

От своя страна премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви, че премиерът Петков се бори с корупцията, модернизира страната. „Ще бъдем партньори и наистина в икономиката искаме да работим, в зелената икономика, еко културата, ще имаме търговски мисии в България, включително този фонд, който искаме да създадем, ще има сътрудничество между университетите“, добави Рюте.

Обсъдихме войната в Украйна, популярността на Путин в България пада до невиждани нива досега. Нидерландия помага на България засега с изтребителите F- 35 и e важно да сме рамо до рамо, защото заплахата от Русия трябва да се справим с нея заедно на ниво ЕС и НАТО, каза Рюте. Ние сме обединени, а разделени ще бъдем победени, добави той. Имате приятели навсякъде в Европа, не сте сами и нашата подкрепа е за вас. Ще работим по тези теми, за да постигнем успех, за да се подготвим по най-добрия начин за Европа след войната. И е чудесно, че ние сме толкова далече като разстояние, но пък имаме съгласие по всички тези теми и това е много специално, коментира Рюте. Очаквам с нетърпение да работим заедно. Мисията през октомври, военните въпроси, борбата с корупцията, това е общ дневен ред. Оттук нататък ще работим заедно, коментира още Рюте.


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
3
 
! Отговори
Прозаик преди 1 месец
С такива изявления само се ускорява края на това, за съжаление, голямо недоразумение.
162
0
 
6
 
! Отговори
Този е преди 1 месец
луд лъжец, точно в момента се гънем под натиска на САЩ....
161
0
 
8
 
! Отговори
777 преди 1 месец
Ти гледай Киро, да не се огънеш за Македония....
160
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кирчо е по-малкото зло.Аз не искам Боко Тиквун да управлява.
159
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
ВИЕ, мързеливите, неграмотни и некадърници си избрахте Киро Лъжата да ви евроинтегрира срещу очакването на субсидии за това, че продавате България. Нямате НИКАКВО основание да ревете!
158
1
 
5
 
! Отговори
Оставкааа преди 1 месец
Този дори не беше български гражданин. Тръгнала да гоеори за натиск от чужда държава марионетката :))))
157
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Много лъжат и двамата.
156
0
 
9
 
! Отговори
взвд преди 1 месец
България кирчо отдавна е нагъната от англосаксите
155
0
 
13
 
! Отговори
Абе Кириле преди 1 месец
Как не ти омръзна да говориш глупости бе? Този е напълно неадекватен.
154
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До БългаринКирчо изобщо не знае какво защитава. Или не, знае само че защитава американските интереси. От трън на глог. Къде остава България? Не знам. Истинският политик успява от всяка ситуация да извлече най - доброто за страната си. В нашия случай най - малко Кирчо мисли за нея. Влачи всичко по инерция защото някой така иска, няма нито една истинска мисъл. на това какво се вика? Ха кажи де?
153
12
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Истината е, че от 9 септември до днес всички премиери са се гънали като мокра връв пред Русия и са се чудели по какъв начин да се подмажат и да не ядосат мерзавец, който е управлявал в Кремъл. Кирчо за мое учудване не се отъна и защитава българските интереси. Ще се радвам да успее в това си начинание.
152
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не енай тъпия - най продажния е - слугинче дето бл.иже краварски зад.ници
151
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
България не, ама ти премиерче, че се подгънеш в сряда! Превозвачите ще те вържат на фльонга и гугленчето няма да може да те спаси!
150
1
 
24
 
! Отговори
ВЕРНО БЕ КИРТАК !!!! преди 1 месец
ВЕРНО БЕ , ПОКАЗА ОТНОВО , ЧЕ СИ НАЙ ТЪ"ПИ"Я МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВЕТА!!!!!!
149
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно защото Кирил Петков работи за освобождение на България от корумпиращия модел на Кремълска енергийна зависимост, съпротивата на русокомисионерите и русоробите срещу него все повече се ожесточава.
148
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости.Самият Петков е сложен за да прокарва американските интереси в България.само че в по - голямата си част те противоречат на интересите на България.Тогава какво представлява Петков по отношение на страната която е сложен да управлява? Предател, това е.най - голямата глупост беше че натика България в конфликта в Украйна под давление на Америка,сякаш на Америка й пука.Тя дори не се старае да проумее някои неща.Тя си гледа интереса. Обаче нашият си е гъзолизко Трагедия
147
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само ти се гънеш като макарон и не знаеш на кой господар да се подложиш!
146
1
 
7
 
! Отговори
Киро-много-простото преди 1 месец
АБЕ ЕЙЙЙЙЙ ВИЕ МАЙ МЕ МИСЛИТЕ ЗА МНОГО *** ????? И ПРАВИЛНО МИСЛИТЕ ! АЗ СЪМ НАДАРЕН СЪС МНОГО ГОЛЯМА ПРОСТОТИЯ ....НЕ ВСЕКИ Я ИМА ТАЯ ДАРБА !!!!!
145
1
 
18
 
! Отговори
северозапад преди 1 месец
Това правителство е пълен провал.,с конкурс да са ги събирали толкова г лу паци на едно място да не са събрали.
144
1
 
13
 
! Отговори
Кукорчо Кукорчев преди 1 месец
Кирчо , приятелю мой .......май скоро време ще се разделим ! Ще си хващаш пътя към Канада ! А аз ще се опитам да хвана кормилото на властта !!!!