Кабинетът обяви мерките: Как ще се възползват от тях хората?

По-евтини горива, но без добавки и само за физически лица
Обновена: 18 май 2022 11:33 | 18 май 2022 11:33, Красимир Ангелов
262

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца, 0% ДДС  за хляба и отстъпки за горивата - това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет от управляващата коалиция.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев внесе яснота във връзка с някои от мерките.

Ограничение от 50 литра гориво няма да има, има само ограничение в типа гориво, каза Асен Василев и обясни:

"Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан. 25 стотинки за литър гориво ще се отнасят обаче само за бензин А95 без добавки и дизел без добавки. Те ще се администрират директно от бензиностанциите. Те ще са само за физически лица", каза вицепремиерът.

Още по темата
За срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като за същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнато на 20%. По-думите на Асен Василев 0% ДДС е по-добре за хляба, отколкото за алкохола.

Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

"Ако ми кажете дали и как ще се развие войната в Украйна, аз мога да ви кажа дали и как ще еволюира инфлацията. И в най-лошият сценарий, продължаваме да имаме икономически растеж", отбеляза вицепремиерът и финансов министър.

По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождава се от акциз ел. енергия, природен газ, метан.

Пакетът от антикризисни мерки включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.; облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители; електронни ваучери за улеснение на работещите, като общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.; намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирано на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление, стана ясно още от разясняването на мерките.

Всички решения за намаляване на ДДС и акциз са ориентирани за подкрепа на икономиката и индустрията. Много рядко в политиката се случва да има едно решение, което да помага на всички граждани. Това сега се случва. 0% ДДС на хляба засяга всеки дом и ще стигне до всяко домакинство. Най-важно е в следващите седмици тази подкрепа да стане реалност, заяви от своя страна вицепремиерът Корнелия Нинова.

„Този план съдържа най-малко три части и три цели. Първо - ориентиране към най-уязвимите в кризата хора – децата, младите семейства, пенсионерите и работещите бедни.  Заедно и единни решихме да помогнем с увеличаване на данъчните облекчения за младите семейства, с увеличение на пенсиите и преизчислението им, както и с увеличението на ваучерите, което е подкрепа за работещите бедни, които могат да се използват за плащане на енергия, за посещение на културни институции, посочи вицепремиерът.

По думите й втората посока на плана е спасяване и оздравяване на икономиката – всички решения за намаляване на ДДС и акциз върху горива и енергоносители са ориентирани към подкрепа на икономиката и индустрията.

На трето място, отбеляза Нинова, много рядко в политиката се случва да има едно решение, което да помага едновременно на всички граждани. В този план има такива решения - например нулева ставка на ДДС върху хляба засяга всяко българско семейство.

"Опитахме се максимално да постигнем баланс и конструктивен диалог. Този пакет веднага трябва да бъде насочен към гражданите, имащи нужда от подкрепа, защото предишното правителство ни остави много тежко наследство в редица сектори", посочи от своя страна представителят на "Има такъв народ" в коалиционния брифинг Станислав Балабанов.

Ние няма да създаваме наша българска инфлация, освен вносната, към която се адаптираме с тези мерки, заяви от своя страна Владислав Панев от "Демократична България". Антикризисните мерки гарантират финансовата стабилност на държавата и няма да генерират допълнителна инфлация, каза той.

Правителството уточнява, че по-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
2
 
8
 
! Отговори
msm преди 1 година
Глупави мерки, стимулите трябва да се бутат към намаляването на използването на изкопаеми горива, а не стимулиране на тяхното потребление. Акцизите и ДДС трябва да се използват за преструктуриране на секторите енергетика, транспорт, МСП, селско стопанство, а не да се режат. Мерките водят към обедняване и стагнация.
200
3
 
11
 
! Отговори
Алллоооо преди 1 година
Да знае някой къде са електромобилите на киру, или евтините дърва на корни ? питам - да си купя искам ;))
199
2
 
4
 
! Отговори
Айсиктирбе преди 1 година
То като черния петък бе. Докато влезат мерките ,нафтата и бензина ще са на 4 лв. ииии после бааам : " Само сега , само при нас , най- добрата цена на пазара - 25 ст. на литър. Зареди СЕГА , ВЧЕРА ще е късно!!!" *** и маститите ви . С тези пари виагра да си купувате дано , ама и тя да не ви върши работа...
198
7
 
10
 
! Отговори
друга мярка преди 1 година
Ще вдигнем тавана на пенсиите, на тези дето са с тавана, понеже са държавни служители и цял живот не са внесли един лев осигуровки, на 3400 лв...А тия, дето са работили и внасяли - да ядат пасти.
197
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
THE GUARDIAN(16.05.2022) ОЧАКВАНИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ СА ЗА ИНФЛАЦИЯ СРЕДНО 6,1% В ЕВРОЗОНАТА, А В ЦЕЛИЯТ ЕС-6,8% ТАЗИ ГОДИНА. ИНФЛАЦИЯТА БИ БИЛА 10%, АКО ЗАБРАНЯТ РУСКИЯТ ГАЗ. ОЧАКВАНИЯТА ЗА РАСТЕЖ(ОТЛИЧНИЦИ) ЗА ТАЗИ ГОДИНА СА ПОРТУГАЛИЯ-5,8% и ИРЛАНДИЯ-5,4%. ЕХ КИРЧО и КОКОРКО ХАРВАРДЦИ КЪДЕ СТЕ ВИЕ - 14,4% С ИНФЛАЦИЯ ДО СЕГА??!!!
196
5
 
8
 
! Отговори
Кметът преди 1 година
Стига вече с тези комунисти,еди комунист(бодигард) ни управлява(разбирай ограби) цели 12г.Не искаме повече корумпирани мутри да се гаврят с народа.Предпочитаме образовани и млади хора да ни управляват. Дори и неопитни те ще се научат, но поне да мислят за народа.
195
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо ти увеличават горивото, после ти дават 'отстъпка' 25 ст. По същия модел, по-който първо пускат вирусче, после ти продават магическите бъркочи. Създаваме проблем - предлагаме решение
194
10
 
10
 
! Отговори
Все пак Кирил Петков преди 1 година
и Асен Василев работят и въвеждат мерки против кризата. Другите бездействат, не предлагат както и да е било, а само правят протести за сваляне на Правителството. Костадин Костадинов иска само той еднолично да управлява България.
193
2
 
9
 
! Отговори
малиии преди 1 година
Горко ни...Ще вдигнем пенсиите,но понеже е с ковид добавката -ще останат същите или с малко по-ниски, а вчера олиото в метро-5,90лв.Ще свалим ддс-то,ама само на тия,дето може да протестират-ресторантьори и други такива,а не на всички да кажем 18%.Ще вдигнем прага на ддс-то,ама от януари догодина,когато инфлацията ще накара много малки и средни да минат по ддс и да фалират.Нищо, те заради тока вече някои малки затвориха.Ще тръгнат мерките,ама от август или януари.Ще ти купя колело,ама не сега.
192
4
 
13
 
! Отговори
НеРазбрал преди 1 година
Тези управници, няма ли вече да си ходят? Всеки изминат ден тук, и БГ затъва все повече и повече.
191
4
 
7
 
! Отговори
Пенсионера преди 1 година
Аз ще си купя 2 хляба за седмицата, вместо 1. Единия за мен, другия за кокошките. После ще ходя да запаля свещичка за Промяната и за Нинова.
190
9
 
3
 
! Отговори
До българин преди 1 година
Най-добре е царската власт. Но едва ли па.смината тук ще иска. Народът не трябва да допуска хора от улицата да решават правилата за Държавата и нейното устройство. Кирил Петков поне е свестен и образован човек, има принципи, които следва. Жалко за Тодор Живков, който оправи с години живота на повечето ***.
189
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "Комплексар. Поредният комунистически бо-***, роден под съвестска петолъчка. Определено Кирил Петков като човек е класи над бо-*** като тебе" ----------------------------------- Комунe, разкрит си вече, не се пени. Отиди в Гриндер, там е safe space за теб и всички обичат Кирчо и Кокорчо
188
6
 
15
 
! Отговори
Смахната работа 2022 преди 1 година
Слаб - 2 за управниците ни. Радев да си ги прибира, защото тези мерки едва ли ще се изпълнят.Това ми е предчуствието. Какво са учили.......един БОГ знае....
187
2
 
5
 
! Отговори
До 169 преди 1 година
Анахрията и безвластието е на почит на хора от улицата като теб, чалгар и шумкарин.
186
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "По какво разбра, че съм комунист бе, нищожество, родено през комунизма? В моят род и семейство няма комунисти." ---------------------------------------------------------------- Смърдиш на комунизъм от км, също като биографията на Кирчо и предхождащите го власти, които толкова много обичаш
185
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАП обича Кокорчо
184
2
 
2
 
! Отговори
До 196 преди 1 година
По какво разбра, че съм комунист бе, нищожество, родено през комунизма? В моят род и семейство няма комунисти.
183
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "Такива като тебе гласуват за чалгари, Кирил Петков няма нищо общо с тях. Държавата постоянни обиждана от *** като тебе, независимо кой е на власт." ------------------------ Милото ми, комунe, разбрахме, че обичаш всяка власт
182
10
 
4
 
! Отговори
До Алекси преди 1 година
Хомосексуализъм е извращние дори и в 21 век. Но тук въпросът е, че разни татуирани и безработни бо-клуци и фенове на Чалгаря и Киро Брейка обвиняват без реални доказателства Асен Василев в хомосексуализъм. А човекът си върши съвестно работата като депутат, има качества за политика. Същите бо-клуци обвиниха и Кирил Петков в прикрит хомосекуализъм, въпреки че той си има законна жена, брак, семейство и деца. Тежко и горко на клета майка България ако хора от улицата защитават нейните интереси.