Радев за искането да свика КСНС: Първо искам да чуя премиера

Ако се търси широк национален консенсус за РСМ, такъв има и е силно изразен
Обновена: 23 май 2022 17:48 | 23 май 2022 12:48, Елка Василева
87
Радев за искането да свика КСНС: Първо искам да чуя премиера
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев обяви, че иска да чуе премиера Кирил Петков по въпросите, свързани със Северна Македония. Държавният глава не отговори конкретно дали ще свика КСНС, каквото искане отправи министър-председателят миналата седмица.

Още по темата
"КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене на общо решение в името на важни национални цели. Ако се търси широк национален консенсус по отношение на Република Северна Македония, то такъв не само че има, но той е и силно изразен и би следвало управляващите да са наясно с него. Ако целта е подпомагане на диалога в рамките на самата коалиция и той е нарушен по някакви причини, то трябва ясно да се каже какви са причините за това. Има ли прогрес в Република Северна Македония по договора и има ли промяна в позициите на нашите европейски партньори? По този въпрос трябва да чуя първо министър-председателя."

Така президентът Румен Радев коментира призивът на премиера Кирил Петков да свика Консултативен съвет по национална сигурност по темата за отношенията с Република Северна Македония.

Президентът изтъкна, че колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в Република Северна Македония, колкото по-отговорно се държим като член на ЕС, толкова по-лесно ще им бъде в политиката и решенията спрямо югозападната ни съседка.

"България има нужда от стабилност, но и от прозрачност и принципност в управлението и се надявам този баланс да бъде възобновен. Бъдете сигурни, че ще продължа да правя най-доброто за България – да отстоявам нашата история и култура, правата на македонските българи, да отстояваме ценностите на ЕС и да продължим да работим, така че братята ни в Република Северна Македония да получат гаранции за устойчив и необратим процес на интеграция и по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало. Най-сетне политиците там да направят смелата стъпка, която да отвори перспективата за така мечтаното членство в ЕС," каза още Радев.

Какво казаха Радев и Петков по темата за Северна Македония вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Досега нито един премиер не си е позволявал такива своеволия като Кирчо и не е взимал еднолични решения. В демократична държава сме и ако продължава така ще го махнат.
56
0
 
10
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Търчилъжата и явния двуличник и предател е в суперкритична ситуация, от която няма изход. Както и да се върти, както и да лъже и да ***, отвсякаде му лъсва голия ***. Вероятно това ще му е последното изпитание, преди изпращането...
55
3
 
15
 
! Отговори
Аййййй,докога? преди 1 година
Този май иска отчет. България е парламентарна република, а не президентска бе ,Радев. Отново не си чел конституцията.
54
7
 
15
 
! Отговори
няма какво преди 1 година
да ми разиграват трагикомедии тези двамата! Истината е , че Кирчо се пръкна и укрепи под юмрука и опеката на ***, пък после що ми ака в гащите и нати куклите ,дай си ми парцалките! Надробиха каша , която ще сърбаме с години ние простосмъртните. За 1 година обърнаха наопъки една щогоде подредена държава!
53
3
 
11
 
! Отговори
ХоХо преди 1 година
До СветозарВ голяма грешка си "чорапе мой".МиниПредседателят няма да посмее НИЩО да направи защото ( предполагам) знае каква всенародна "обич" ще го застигнеако дръзне да .....
52
4
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Светозар/41Ех, атлантиците си бехте про'сти и неграмотни, про'сти и неграмотни си останахте. В случая Киро Лъжата иска нещо от Радев, а не обратното... ама кат си про'ст, как да го вденеш?!
51
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мачкай, Румба!
50
2
 
16
 
! Отговори
перко преди 1 година
Искам и бих се гордял да имам повече такива министри! Айде честито Брюксел ни връща плана с 200 нови забележки! Некадърници ОСТАВКА.
49
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво искате , нали Киро каЗА че ще имаме ''еФтина'' газ от сащ , даже и договор е пУтписаЛ !И още , нали ВЕЧЕ и без гласуване на НС , МС може сам да ''решава'' !
48
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ако съм на мястото на Радев ще осъдя Дойче веле за клевета.
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Зозо . Как са нещата в Столипиново и Факултето ?
46
14
 
8
 
! Отговори
БРАВО преди 1 година
РАДЕВ ЩЕ СЕ ОКАЖЕ НАЙ-ХИТРИЯ ПОЛИТИК В ДНЕШНО ВРЕМЕ
45
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде му е русофилското на Радев?Никъде не е казал,че подкрепя Русия или е на страната на Русия.В очите на българите е натовски генерал.Бежанците на форума пишат,защото ги е яд как той защитава българските интереси и не ни вкара във война.
44
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англичаните също берат ядовете на украинските бежанци , негодуванието е голямо сред хотелите и частните къщи и квартири , както е И в България !
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сър Уилямс.. Може ли да съсипеш нещо , което отдавна е СЪСИПАНО ?
42
5
 
6
 
! Отговори
123 преди 1 година
Какво ще го слушаш тоя. Той не умее да говори.
41
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който не е удобен да украинците веднага го обявяват за русофил. Това е една мафия,която е вече и в България и точи парите на народа.
40
13
 
12
 
! Отговори
Светозар преди 1 година
Радев може да иска, ама Премиера, дали иска, да чуе него ? Парламентарна република сме. Премиера коли и беси, не Президента.
39
11
 
11
 
! Отговори
Хайде де! преди 1 година
Бре, да му се не види! "Резидентът" Радев, кремълск лакей и български президент, с извинение, "правел всичко за доброто на България"! Така ли бе, "натовеца", "за доброто на България" ли DW те направи за резил в цял свят, което, разбира се, беше резил за държавата ни! Коварство и двуличие - това е запазената ти марка на отявлен комунист и путинопитек! Двуличие и коварство беше "вдигнатият юмрук" и "борбата" ти срещу мутрите"! Такава "борба", че накрая се съюзи с тях против Кирил Петков!
38
6
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Зозо...КЛЕТНИКО,"ПроСоТо" е възможно НАЙ-БЪЛГАРИН !!!!....Дивотията с това "русофилство" поне пред мен не минава!!!!!!...М/у другото:-ТИ ли блъскаш дивотиите си от моя ник?