Асен Василев иска ЕК да разясни казуса със спрения руски газ

Вицепремиерът призова за реални действия в борбата с инфлацията
24 май 2022 21:15, Нели Христова
206
Асен Василев иска ЕК да разясни казуса със спрения руски газ
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев участва в редовното заседание на ЕС по икономически и финансови въпроси. Европейските финансови министри дискутираха актуалната икономическа ситуация в ЕС, последиците от руската военна агресия срещу Украйна и наложените срещу Москва санкции, съобщи пресцентърът на министерството на финансите.

Една от отрицателните последици от войната в Украйна е повишаващата се инфлация. Вицепремиерът призова за реални действия за борба с инфлацията на европейско ниво, с фокус върху енергоизточници и храни, както и активни действия от страна Европейската централна банка. Той също така подкрепи предложението на ЕК за отлагане с още една година на общата клауза за дерогация, предвидена в Пакта за стабилност и растеж.

По отношение на приетите до момента санкции, всички държави членки се съгласили, че санкциите трябва да се прилагат по еднакъв начин. Министър Василев призова Европейската комисия да изясни дали приемането на разплащания за газови доставки се дължи на това, че различните държави са третирани различно от страна на Газпром или на нарушаване на санкциите от страна на компании в някои държави членки.

Европейската комисия представи на министрите плана REPowerEU в отговор на затрудненията и смущенията на енергийния пазар, причинени от руската инвазия в Украйна. Василев изразил резерви по отношение на предложеното от ЕК разпределение на финансовия ресурс по държави членки, което според него следва да отразява степента на зависимост от доставките на енергийни суровини от Русия, а не да е базирано на ефекта от Covid-19.

Комисията представи на министрите актуална информация за законодателните предложения в областта на финансовите услуги, както и препоръките на групата експерти относно предизвикателствата, пред които е изправен митническият съюз.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев проведе двустранни срещи с колегите си от Полша и Люксембург.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бавноразвиващи ли са, или на улави се правят зорлем, но цяла Европа ни се смее. Тези ще ни довършат, ще ни забодат във войната, без да им мигне окото. Полша влиза в Украйна. Орбан обяви военно положение. Разбираме ли ясно за какво става въпрос? Не правят нищо, за да спрат дивата спекула. Печелят здраво от газа и търговията с оръжие, износа на жито и слънчоглед...
84
4
 
1
 
! Отговори
Бодрягин преди 1 година
Бай да уей, спада на продажбите в Рассия на нови автомобили и недвижими имоти е 80%. Въпреки че курса на долара спада, цените се качват и инфлацията от началото на войната е 30% и продължава да расте. Обаче руснаците имат едно предимство - много търпелив до6итък са и затова ще надцакат разглезения европеец в крайна сметка. Единствено укрите сега им бъркат сметките че дядя Путин не може да прекатури кантара на който са застанали двете армии.
83
10
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Руски газ в ЕС няма да има. Ако щете се надрискайте от яд, платени руски ибричета.
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ЧЕРВЕНИ ТРЪТКИ ЗАПОЧНА С ХАРАКТЕРНИ БЪЛГАРСКИ ВРЪТКИ
81
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До сега ако не е разбрал какво се случва, няма смисъл повече да му се обяснява.
80
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веднага ти разяснявам ситуацията, кокорчо. Или сте ба лъ ци, или изпълнявате поръчка. Друг вариант няма.
79
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Харвардците забъркаха голяма каша.
78
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямото за0ляване е на ход, и затова нещата са протакват...
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Български реотан от Хасково. Я, гръцкия бързовар как бързо се ориентира що да чини.
76
2
 
14
 
! Отговори
До 91 преди 1 година
Не са избрани от народа. Избрани са от чуждо посолство с любезното съдействие на машините на Мадуро купени с нашите пари.
75
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надушили ги били за 4 месеца, та това сте народа, защо изобщо ги избирате такива, та то от 200 км. поне 6 месеца преди изборите беше ясно що за стока са, но ето ви на промяната, а и продължавайте и на Радев да се радвате над 50%.
74
3
 
15
 
! Отговори
Гешев каде си преди 1 година
Гешев защо спи трябваше да е поискал имунитета им - за престъпление по службаНабутаха ни нарочно с газта да плащаме сега по скьпо на гьрция
73
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изпуснали питомното сега ще гонят дивото.А иначе ЕС е много ,,Солидарен'',видя се.
72
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Взеха ни за експеримент. ЕС ви пусна на ските и повлякохте България към пропастта. Съд и затвор. Вие сте позор! Как заспивате спокойно, след като ще фалирате държавата? Фалирахте бизнесите на хората. Други нямат пари за хляб.Лекарства не могат да си купят хората. Асене, уж си образован, но сърцето ти е камък.Обричате България на мизерия.
71
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Усетииха се че са сгафили ама вече дано не е късно.Кокорчо и Канадеца носят отговорност.
70
1
 
15
 
! Отговори
Кирооооооо преди 1 година
Толупа проигра България с Южен поток,а Асенчо Кокорчото и Канадеца Киро ни довършихакато спряха руската газ.Подлъгаха се от ЕС и лъжливата Урсула фон еди коя си.Пълни нещастн-ци.И тримата са за пандела.
69
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво има да ти разясняват. Първо ви извикаха в ЕС на консултации. Консултираха ви. Нашишкаха ви. Киро се изрепчи, че Русия е бензиностанция с ракети. Изръсихте 2кубика простотии. Но нали това е плана? Да врътнат крачето, за да почнат доставчиците да наливат пари за вас? Взехте народа за врабчета. Ама народа не кълве. Как мислиш е оцелял този български изстрадал народ? С интуиция, Асене, с интуиция. Народът ви надуши за 4 месеца, че сте измамници.Отивайте си с мир, да не стане с кръв!
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поискал обяснение дали газ там има, а тук не щото Газпром ги третира различно или щото си плащат както Газпром иска, а ние не. Тоя дано да се прави, щото ако наистина е толкова пpocт това си чиста проба *** и не е смешно да му се подиграваме, а трябва да се търси спешна медицинска и психиатрична помощ, както и някой дето постоянно да го следи да не вземе да изпие белина или нещо.
67
3
 
11
 
! Отговори
по ---- ттттъъъъпиии преди 1 година
такива управленци ме сме ималиЩЕ ГЛАСУВАМ ДРУГИЯТ ПЪТ ЗА БОЙКО
66
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, не се дължи на това нито едното от двете!!!Дължи се на липса ВАС двамата с Кирчо. Много се напъвате да угаждате без да мислите за последствията, а такива винаги има, понякога бавно но сигурно.