Експерти: Въпреки мерките на правителството, инфлацията ще расте!

Причината - закъснелите антикризисни мерки
Обновена: 4 юни 2022 14:30 | 4 юни 2022 14:25, Петя Славова
83

Ръст на инфлацията, въпреки мерките на правителството, прогнозират експертите. Причината е, че са закъснели и не са антикризисни.

"Единствената най-хубава мярка, която е вдигане на тавана на регистрация на ДДС е чак от 1 януари 2023г. Какво ще помогне тя на бизнеса, а би могла да помогне. Второто нещо е, че не са антиифлационни. Някои от тях са проинфлационни. И третото нещо е, че те дори не са антикризисни", заяви пред Bulgaria ON AIR финансистът Мика Зайкова.

"Вдигане на пенсии, увеличаване на социалните плащания - може да са социално оправдани, но по никакъв начин не могат да бъдат наричани антиифлационни", посочи депутатът от "Демократична България" Георги Ганев. 

Още по темата

"Това са политически етикети. Има само един начин да се бори инфлацията и този начин е да се произвеждат повече стоки и услуги. Съответно средата за правене на бизнес да е прозрачна, лесна, с ниски административни бариери, които не ги гласува Народното събрание. Помощта не може да компенсира инфлацията и ефектите от това, че икономиката се развива", заяви банкерът и финансист Левон Хампарцумян.

Според финансиста Мика Зайкова инфлацията ще продължи да расте и догодина. Тя се усъмни в думите на Асен Василев, че бюджетът е планиран при 2,9% ръст на БВП и малко под 11% инфлация.

"Оказва се че Standard and poor's, Европейската комисия трева пасат по прогнозите си. Ние сме си определили ръст на Брутния вътрешен продукт 2,9%. Няма нито една от тези институции, които изброих, която да ни е дала ръст от 2,1%, а Standard and poor's ни даде 1,7% ръст. Така че прекалено оптимистичен е. Извинявам се, но да напишеш инфлация 11,9% средно годишно, при положение, че хармонизираният индекс на инфлацията за България през април е 12% и той расте с поне 2% всеки месец, защото няма причина, която да спира инфлацията", изтъкна Мика.

Зайкова разкритикува и идеята на правителството за промени в пенсионната система.

"Това, което направиха е тотална деформация на пенсионната система. Нито тези 60 лв., нито тези 10%, нито това, което ще направят от 1 октомври има връзка с осигурителния принос", посочи Зайкова.

Според Мика Зайкова бизнесът трябва сам да вдигне доходите на хора. За тази цел държавата трябва да премахне данъка върху реинвестираната печалба в нови технологии за бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки се оплаква колко е зле,а комшиите от Гърция и Турция ни благославят,че ние сме най-многобройните и най-сигурните им туристи.Та не знам къде е истината за мизерията.Ни че я няма де,ама май малко е преувеличена.
32
3
 
8
 
! Отговори
рекорден профицит преди 1 година
Рекордиен профицит в бюджета на Русия. Само за първото тримесечие над 100 милиарда долара приходи от износ. Рекордно ниска инфлация в Русия за май месец - само 2%, най-ниската за цяла Европа.
31
4
 
1
 
! Отговори
До 32 преди 1 година
Аз пък съм на 20.Ако се напъна може и до 24 да ги докарам. Двойно на твоите.
30
2
 
12
 
! Отговори
Зоро преди 1 година
Защо бе ппросто киро? Защо инфлация като производствената цена на тока не се е вдигнала? Какво се прави с натрупаните огромни печалби от ток? Тук трябваще да е обратното на това, което е в другите страни, защото си произвеждаме ток и Бг само печели от восоката цена за износ. Къде отиват парите от оръжие? Производството му се е качили 5 пъти.Къде отиват нашите зърно и слънчоглед?Ми то като си ппрос и харвард не може те оправи.
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм на 12К.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ниски са ви заплатите,затова живота ви е скъп.Ома9 12 години докато оня пълнеше чекмеджето вие гък не обели не.Хак да ви е сега.
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мерките на правителството са "от ляв в десен джоб и обратно".
26
0
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
А ти какво работиш за собственото си благоденствие или чакаш някой друг да ти го осигури?
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е,че човек трябва да работи за себе си ако иска да е финансово независим.Тогава и инфлацията не е страшна.
24
1
 
7
 
! Отговори
Бнб-то преди 1 година
ЛЕВЧЕ=КЕФЧЕ,ДРЪЖТЕ ПАРАТА СИ В ЛЕВА ДО ДЕ Е ЖИВ БОРДА...ЗА БОГА БРАТЯ И СЕСТРИ НЕ КУПУВАЙТЕ И КЕ СПРЕМ ИНФЛАЦИЯТА
23
3
 
5
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
В Добруджа американците искаха да вадят шистов газ,който щеше да унищожи зърнодобива и най-плодородната земя.Хората протестираха и проекта беше спрян.Това не е решение.
22
1
 
4
 
! Отговори
П(артиен) П(ринцип) преди 1 година
Натоварено магаре нищо не усеща.
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не ви бяха държали 30 години с най-ниски заплати и пенсии в цяла Европа,сега инфлацията нямаше така тежко да ви се отрази.И се сещам какво казваше бившия премиер Борисов,че народа трябва да се държи на къса каишка.Щом търпяхте и не ви беше унизително,сега ду..те супата.
20
5
 
4
 
! Отговори
ПРОСТО КИРО преди 1 година
ТАКА ЩЕ СЕ ИЗРАВНИМ С ЕВРОПА, ДАЖЕ ЩЕ Я МИНЕМ ПО ДОХОДИ.
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не въпреки, а точно ЗАРАДИ действията на шайката на Киро Лъжата, инфлацията ще расте.
18
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И все пак в България инфлацията е една от най-ниските в Европа.
17
2
 
4
 
! Отговори
ПП АМА ДО КОГА? преди 1 година
ОЩЕ ИМАМ КАКВО ДА ЯМ, ЗА СЕГА.
16
0
 
28
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
За инфлацията трябва да има обективна причина. Но такава, реално, няма. Цената на ядреното гориво за АЕЦ Козлодуй не се е променила. Цената на нефт Урал е под 50 долара за барел. Цената на газта доставяна от Газпром по договор е 230 долара за 1000 куб.м. Цената на бъглищата от Донбас с които работят мариците и ТЕЦ Варна не се е променила от близо 8 години. Зърно имаме в изобилие ! Както писах . причина за инфлация няма ! Освем алчността на "бизнеса" !
15
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който си е заделил бели пари за черни дни инфлацията гладен няма да го остави,а който е живял ден за ден,да се оправя,никой не му е виновен.
14
5
 
9
 
! Отговори
ПАК ЩЕ ГИ ИЗБЕРЕМ преди 1 година
ОБЕЩАХА БЛАГОДЕНСТВИЕ, А ПОЛУЧИХМЕ ОБЕДНЯВАНЕ?