Експерти: Въпреки мерките на правителството, инфлацията ще расте!

Причината - закъснелите антикризисни мерки
Обновена: 4 юни 2022 14:30 | 4 юни 2022 14:25, Петя Славова
83

Ръст на инфлацията, въпреки мерките на правителството, прогнозират експертите. Причината е, че са закъснели и не са антикризисни.

"Единствената най-хубава мярка, която е вдигане на тавана на регистрация на ДДС е чак от 1 януари 2023г. Какво ще помогне тя на бизнеса, а би могла да помогне. Второто нещо е, че не са антиифлационни. Някои от тях са проинфлационни. И третото нещо е, че те дори не са антикризисни", заяви пред Bulgaria ON AIR финансистът Мика Зайкова.

"Вдигане на пенсии, увеличаване на социалните плащания - може да са социално оправдани, но по никакъв начин не могат да бъдат наричани антиифлационни", посочи депутатът от "Демократична България" Георги Ганев. 

Още по темата

"Това са политически етикети. Има само един начин да се бори инфлацията и този начин е да се произвеждат повече стоки и услуги. Съответно средата за правене на бизнес да е прозрачна, лесна, с ниски административни бариери, които не ги гласува Народното събрание. Помощта не може да компенсира инфлацията и ефектите от това, че икономиката се развива", заяви банкерът и финансист Левон Хампарцумян.

Според финансиста Мика Зайкова инфлацията ще продължи да расте и догодина. Тя се усъмни в думите на Асен Василев, че бюджетът е планиран при 2,9% ръст на БВП и малко под 11% инфлация.

"Оказва се че Standard and poor's, Европейската комисия трева пасат по прогнозите си. Ние сме си определили ръст на Брутния вътрешен продукт 2,9%. Няма нито една от тези институции, които изброих, която да ни е дала ръст от 2,1%, а Standard and poor's ни даде 1,7% ръст. Така че прекалено оптимистичен е. Извинявам се, но да напишеш инфлация 11,9% средно годишно, при положение, че хармонизираният индекс на инфлацията за България през април е 12% и той расте с поне 2% всеки месец, защото няма причина, която да спира инфлацията", изтъкна Мика.

Зайкова разкритикува и идеята на правителството за промени в пенсионната система.

"Това, което направиха е тотална деформация на пенсионната система. Нито тези 60 лв., нито тези 10%, нито това, което ще направят от 1 октомври има връзка с осигурителния принос", посочи Зайкова.

Според Мика Зайкова бизнесът трябва сам да вдигне доходите на хора. За тази цел държавата трябва да премахне данъка върху реинвестираната печалба в нови технологии за бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България инфлацията е 8%, а ще увеличат пенсиите с 21% и минималната заплата с 27%. Добре че не се родих турчин,защото там инфлацията е 160% и хората вече нямат пари дори за хляб.
12
1
 
3
 
! Отговори
мерки не помагат преди 1 година
Eurostat (ec.europa.eu/eurostat): 37,2% промишленa инфлация (увеличени разходи за производство) в Еврозоната. България 49%, с толкова са се увеличили производствените разходи на бизнеса ***/crystal_book/1183 : 62,3% Ирландия, 62,3% Дания, 60,4% Румъния, 52,7% Белгия, 49,7% България, 49,3% Словакия, 48,7% Естония, 48,1% Гърция, 45,1% Испания, 44,1% Италия, 33,1% Германия, 27,8% Франция
11
3
 
5
 
! Отговори
КАК САМО СЕ РАДВАМ преди 1 година
ТОВА Е ЧУДЕСНО! СЛУЧИХМЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО, КАТО УНИКАЛЕН НАРОД С 80% АЛО ИЗМАМЕНИ Д.БИЛИ.
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами тя расте в цяла Европа беее.Ние да не сме оазис в пустинята?Аман от пишман експерти,които само акъл дават,но не и решения.
9
0
 
7
 
! Отговори
Пиночет преди 1 година
Ще оправя България за няколко месеца всички крадци на стадиона и картечниците да тракат няколко съндъка патрони смятам че ще стигнат и проблема, е решен
8
2
 
2
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Защото викаш при Вожда ти Тиквата бяхме бай-богатата?
7
2
 
4
 
! Отговори
Вие си ги избрахте преди 1 година
"Не ме гледай какво правя, ами слушай какво ти говоря" казва отколе дядо ви поп.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ходили ли сте в Хисаря има една карта близо 500 находища на минерална вода на второ място след Исландия по минерална вода и не само на тези залежи това, е срамно толкова богата държава на ресурси а най бедната
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нали асенчо каза че като харчим повече и вземаме кредити цените ще паднат? или законите на икономиката май важат само за нормалните страни, тук като има търсене цените растат?
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Севда разправя на герберастите по селата , че Радев бил увеличил хляба и олиото.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами върнете Тиквун да извади откраднатото и да неутрализира инфлацията.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото сме на европейската, стокова борса не може да, си произвеждаме всичко зърно хляба да, е, 2 лв слънчоглед олиото на гони 7 лв ток от местни суровини имаме въглища за най малко 50 години а плащаме ток по скъп от Европа явно изменниците са много затова, сме на дъното
1
2
 
15
 
! Отговори
Големите шамари преди 1 година
Отварям залози кой ще каже фразата "За бога братя! Не купувайте!".