Експерти: Въпреки мерките на правителството, инфлацията ще расте!

Причината - закъснелите антикризисни мерки
Обновена: 4 юни 2022 14:30 | 4 юни 2022 14:25, Петя Славова
83

Ръст на инфлацията, въпреки мерките на правителството, прогнозират експертите. Причината е, че са закъснели и не са антикризисни.

"Единствената най-хубава мярка, която е вдигане на тавана на регистрация на ДДС е чак от 1 януари 2023г. Какво ще помогне тя на бизнеса, а би могла да помогне. Второто нещо е, че не са антиифлационни. Някои от тях са проинфлационни. И третото нещо е, че те дори не са антикризисни", заяви пред Bulgaria ON AIR финансистът Мика Зайкова.

"Вдигане на пенсии, увеличаване на социалните плащания - може да са социално оправдани, но по никакъв начин не могат да бъдат наричани антиифлационни", посочи депутатът от "Демократична България" Георги Ганев. 

Още по темата

"Това са политически етикети. Има само един начин да се бори инфлацията и този начин е да се произвеждат повече стоки и услуги. Съответно средата за правене на бизнес да е прозрачна, лесна, с ниски административни бариери, които не ги гласува Народното събрание. Помощта не може да компенсира инфлацията и ефектите от това, че икономиката се развива", заяви банкерът и финансист Левон Хампарцумян.

Според финансиста Мика Зайкова инфлацията ще продължи да расте и догодина. Тя се усъмни в думите на Асен Василев, че бюджетът е планиран при 2,9% ръст на БВП и малко под 11% инфлация.

"Оказва се че Standard and poor's, Европейската комисия трева пасат по прогнозите си. Ние сме си определили ръст на Брутния вътрешен продукт 2,9%. Няма нито една от тези институции, които изброих, която да ни е дала ръст от 2,1%, а Standard and poor's ни даде 1,7% ръст. Така че прекалено оптимистичен е. Извинявам се, но да напишеш инфлация 11,9% средно годишно, при положение, че хармонизираният индекс на инфлацията за България през април е 12% и той расте с поне 2% всеки месец, защото няма причина, която да спира инфлацията", изтъкна Мика.

Зайкова разкритикува и идеята на правителството за промени в пенсионната система.

"Това, което направиха е тотална деформация на пенсионната система. Нито тези 60 лв., нито тези 10%, нито това, което ще направят от 1 октомври има връзка с осигурителния принос", посочи Зайкова.

Според Мика Зайкова бизнесът трябва сам да вдигне доходите на хора. За тази цел държавата трябва да премахне данъка върху реинвестираната печалба в нови технологии за бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
Эвропейски Союз преди 1 година
На Ви - нали било Убаво, друг дето даже Името му не знаете да взима решение за живота ви вместо вас - на това му казват Европейска Свобода и Демокрация!
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Margrethe Vestager, European Commissioner for Competition - можете да направите две неща, контролирайте топлата вода на душа си, и за себе си и за децата си, и всеки път когато спирате топлата вода казвайте "на ти, Путин"
51
2
 
10
 
! Отговори
До 52 преди 1 година
А ти какво искаш?При тая инфлация да няма увеличение на заплати и пенсии ли?Да ти имам акъла!
50
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Техеран повечето таксита се управляват от жени.
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как ще обработващ пустееща земя - с рало и с волове? Като нямаш пари нито за бензин за селскостопанската техника и напояване, нито за минерални торове. Ще блъскаш като животно за да получиш като реколта два чувала пшеница.
48
0
 
4
 
! Отговори
До 47 преди 1 година
Стига бе.Едва миналата година им разрешиха да шофират.Мъжете и жените навсякъде отделно.Бурките в жега и студ са на главите им.Без роднина придружител не могат да излизат.Ти къде я видя тая демокрация там,та и толкова образовани жени?
47
2
 
2
 
! Отговори
Крайно Време преди 1 година
беше за Финално Решение за Бедните. това е начинът една държава да стане - Богата, като Елиминира Бедните!!
46
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обиколил съм почти цяла Европа.Няма друга държава с толкова много пустееща земя.Хората я обработват,изхранват населението и изнасят.Гледам у нас засяти със слънчоглед ниви и после зарязани.Ама субсидиите взетиИ после защо олиото е скъпо.Защото е пълно с тарикати,измамници и спекуланти.
45
3
 
1
 
! Отговори
Само Така преди 1 година
единственият начин да се справим с тази напаст - бедни, държавата трябва да остане само за нас - Умните, Младите, Красивите и Успелите!
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иранските деца винаги взимат първите места в световните олимпиади по математика, физика и програмиране. Иран е страната с най-голям процент на жените с висше образование.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Одеса стоят 25 милиона тона зърно. И то няма да отиде там за където е предназначено, по Дунава, нагоре. Колко ще струва хляба след 2 месеца? А литър бензин? А газта?
42
0
 
10
 
! Отговори
Защо токът поскъпва преди 1 година
У нас,в енергийния микс,който се продава на пазара,близо половината еленергия е произведена от ТЕЦ на въглища.Една трета е атомна.!2-13% е от ВЕЦ.Останалите са фотоволтаици-1,5% и вятърни,био и пр,които са под 1%.ТЕЦ на газ също не са огромен процент,а токът от тях в продаваният ми от ЧЕЗ микс е под 1 %.Тогава защо да поскъпва токът?Защото евтиният ток от АЕЦ и въгл.ТЕЦ е изкупен от търгашите ни и се изнася по преференциални цени,а кой да плати за емисиите и за скъпия микс в страната
41
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 2006 бях на 4800, сега съм на 16 хилки.
40
7
 
2
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Здравейте, приятели! Както споделих оня ден, брат ми ми подари чисто ново Бентли на което не му липсва никаква екстра. Разхождам го по София. Да, разходът е малко висок 22 на 100 при нормално каране, но мен това не ме бърка. Брат ми се занимава с нелегален бизнес в Холандия, от който е много доволен. Доставя момичета от тук за тамошните червени фенери, а и с разни други субстанции... Вече е спазарил яхтата за която писах, която ще поддържа имиджа му на класов играч. Вашите голфове вървят ли?
39
3
 
3
 
! Отговори
перко преди 1 година
Ето ви го блатото на Радеф! Сега ще търсите дъното му!
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руся не бърза в Украйна. Рафтовете на руските магазини са препълнени с храна, а цялата пета колона от Русия се изнесе на запад и вече няма да пречи на Русия да разговаря с целия "цивилизован" свят на неговия западен "цивилизован" език.
37
9
 
2
 
! Отговори
До 37 преди 1 година
2006г заплатата ми беше 600 лв.Сега е 2400 лв.Вярно че има инфлация, ама с 2400 лв купувам доста повече неща отколкото през 2006г с 600.
36
0
 
5
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
А десетките хиляди загинали млади войничета и почернени майки не ги ли броиш?Или това не е важно за теб?
35
1
 
6
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
Бах мама му-във всички източници пише за 17.83 процента инфлация в Русия, ни пишеш за 2 процента. Ама на теб ти вярвам.
34
0
 
9
 
! Отговори
плащам на крадци преди 1 година
До Зоро.. *** ти чак след 32 години ли разбра, че вече всичко е в ръцете на частен капитал/ограбен от нас/. Освен това най-необходимите стоки любимият ви ЕС ни принуди и ние да плащаме на борсова цена, която богатите могат да си позволят, ние не. Голяма полза от влизането ни в ЕС. *** нали го искахте, и вярвахте в лъжите на политиците.