Минчев убеден, че ще имат подкрепа на 121 депутати, предсрочни избори нямало да има

Няма да искаме вот на доверие, каза председателят на НС
Обновена: 12 юни 2022 10:56 | 12 юни 2022 10:15, Анисия Иванова
286
Минчев убеден, че ще имат подкрепа на 121 депутати, предсрочни избори нямало да има
Снимка: БГНЕС

Председателят на НС от ПП Никола Минчев е категоричен, че той няма списък с хора, които да отмята. „Не мисля, че някой води точен списък, защото това не е точна наука. В крайна сметка има хора, съвест, убеждения”, каза той в коментар на въпроса има ли набелязани 12 депутати, които да подкрепят актуализацията на бюджета в парламента.

Според него в рамките на този парламент ще се намери подкрепа на 121 депутати, които да стоят зад настоящето правителство и то да продължи своята работа.

Още по темата

"Факт е, че имам най-добрия поглед върху цялата пленарна зала. Но това не е стока за набелязване. Това са хора със съвест. Всеки от тези народни представители от ПГ на ИТН, който смята, че настоящия начин на действия, които ръководството му предприема не е най-добрият за България и не затова депутатът е влязъл в политиката – се надяваме, че може да реши, че има и по-добър път”, коментира той пред Нова тв.

"Категорично вярвам, че можем да намерим тези 12 души, които да ни подкрепят. ИТН е най-очевидния избор. В НС има 240 депутати, всеки от които е със собствен морал и действа по собствена съвест и убеждения. Така че, всеки, който би искал да ни подкрепи – това е чудесно”, посочи той. И допълни: „Няма отправени конкретни покани. Ние предлагаме – заедно да работим за бъдещето на страната”.

Той коментира и вариант за друго правителство в рамките на този парламент. „Чисто математически – това е възможно. При 240 народни представители – 121 са необходими за мнозинство в парламента. Но ако говорим от гледна точка на принципи – така че всяка формация да спазва това, което в заявила преди изборите – не виждам кое е това ново мнозинство. Не мисля, че ще подкрепим нов кабинет с премиер, който не е Кирил Петков”.

Попитан дали е възможно третият проучвателен мандат за правителство да отиде при ИТН, председателят на парламента каза, че третият мандат е по преценка на президента. Това означава президентът да го даде не на третата - ДПС, не на четвъртата - БСП, а на петата политическа сила в парламента, това ми се струва труден за реализиране сценарий, коментира Минчев. Той каза, че от "Продължаваме Промяната" не биха подкрепили правителство с мандат на ИТН.

Актуализацията на бюджета е приоритет пред оставките на министрите. Не е належащо в момента да искаме вот на доверие. Ако опозицията реши, че е належащо, може да поиска вот на недоверие, коментира още председателят на парламента.

Според него „Капитан Андреево” е един изключителен корупционен скандал, който се разкрива пред очите ни. Там става дума за много пари и със сигурност може да е една от причините да се търси някаква дестабилизация, подчерта той в коментар за причините, подтикнали „Има такъв народ” да напуснат коалицията и изтеглят министрите си.

Няма различна политика по отношение на Република Северна Македония, каза още Минчев, след като Слави Трифонов посочи, че именно РСМ е една от причините да обяви коалицията за вредна.

Това е една теза, която се лансира, когато трябва изкуствено да се нагнетява напрежение, смята шефът на НС. Запитан кой ще застане на мястото на Теодора Генчовска във външно министерство, Минчев каза: "Да, Весела Чернева е външнополитическият съветник на премиера. Има качествата за външен министър, но не е обсъждана нейна кандидатура".

Той коментира и овакантяването на министерските кресла. „На практика те не са овакантени. Има подадени оставки – и то не всички. Те обаче трябва да минат през НС и там да гласуваме смяната на едни министри с други. Това трябва да стане с проект на решение на МС с персонални промени. Няма законов срок, който да регламентира тази процедура”, обясни Минчев.

В заключение Минчев изрази надежда, че тази година предсрочни избори няма да има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вдигнат ли ветото за макетата, един ден повече няма да изкарат.
190
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ПП истеглят такъв рекорден дълг кой ще го върне после.
189
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Момчето е имало *** нощес.
188
0
 
12
 
! Отговори
Съжаление преди 1 година
Ние българите недоволстваме от цени на горива, храни, ток, и един куп друго неща. Не съм видял простест като в европейските страни. Ресторантите пълни,улиците задръстени от коли. Протестираме във фейса. На ниво държавна политика пак недоволстваме. И накрая малкот гласували избират още по лош вариант от предходния. Но така ще бъде- от друсане на гьобеци и пиене на алкохол и оскотяване на народа не му остава време да седне и да помисли кого да избере.И най важното да отиде да гласува а не за гъби
187
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев ги чака на индианския стълб на мъченията,оковани тез крадци.....
186
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно някой хора яко натискат да ни управляват дпс, герб и възраждане! Лъжи и манипулации сежлеят от всички страни!!!!
185
5
 
7
 
! Отговори
Дпс преди 1 година
Дпс: призоваваме прооостият български народ да продължава да не гласува, така следващият път ще вкараме не 35 , а 50 турци в парламента ( Мюмюн,мустаха, Байрям, Хасан , ибриям ) чакат, ще ви ***...Ем за пореден път. А Делян Пеевски ще го сложим председател на народното събрание. Слушайте чалга, пиите ракия и мизерствайте, сами си го правите!!!!!!
184
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имал поглед ама дръжки. Има поглед от кукувиче гнездо. Говори по инерция. Квото са му казали да каже говори. Нали го видях как се увърташе като го питаха наскоро кой е подписал монтирането на железните решетки на НС? Мънкаше като обран евреин. Голям праз вади. Няма да е за дълго. Ще падне от високо и то скоро.
183
1
 
15
 
! Отговори
от село преди 1 година
Може и да съберат 121 гласа ,ако гласуват чистачките и бюфетчийките .
182
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
121 е малко защото бюджета е много важен. Колкото по-малко толко по-зле.
181
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абре гайтан Льонка каква ще я правим сега?
180
2
 
14
 
! Отговори
ПАЗИ БОЖЕ преди 1 година
...СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА!!!
179
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Псувайте сега власта защото след 5,6 месеца няма да може да я псувате.Ще има строй се преброй се и в Сибир
178
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нее почва камъните падат от небето,крадци мръсни,Гешев белизницити ще ви слага.
177
2
 
25
 
! Отговори
защо преди 1 година
"Факт е, че имам най-добрия поглед върху цялата пленарна зала" - "Боже, колко мъка има на тоя свят Боже"
176
0
 
13
 
! Отговори
Има нема преди 1 година
Засега има само тройка, пък тройна коалиция дали ще има
175
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен до 198 преди 1 година
Първо си научи уроците!!!!!!!
174
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро Парапета и харварските мошеници са в кома.Не знаят какво говорят.Един лъже, друг маже, трети търгува с депутати.Циркът е пълен. Не случихме на държава.
173
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа ще ни дава пари.Русия ще ни дава газ .А българина ще лежи.
172
0
 
19
 
! Отговори
Кен Ли преди 1 година
Тоя е взел май от на Наско белото ? Насмъркал се е яко !