Кабинетът пада с вота на недоверие, избори на 25 септември?

Ново правителство в този парламент едва ли ще има
439
Кабинетът пада с вота на недоверие, избори на 25 септември?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предсрочните парламентарни избори най-вероятно ще са на 25 септември, тъй като правителството на Кирил Петков ще бъде свалено с вот на недоверие. Това признаха пред “Труд” народни представители от управляващата коалиция, които в сряда не можеха да повярват, че в 47-ото Народно събрание има ново мнозинство срещу “Промяната”.

Само за няколко часа внесеният от ГЕРБ вот на недоверие успя да получи подкрепата на над 121 депутати, включително от ИТН, ДПС и “Възраждане”. От опозицията обаче изразиха съмнение, че в този парламент може да бъде сформирано ново правителство и още преди обяд беше известна най-вероятната дата за предсрочните избори - 25 септември.

Още по темата

Докато мнозинството в залата скандираше “Оставка!” за правителство, депутати и министри от “Промяната” започнали да звънят по телефоните на конституционалисти, дали веднага трябва да напускат постовете си. От “Дондуков” 2 дадоха да се разбере, че единият от юристите всъщност е конституционалистът Емилия Друмева, която е и секретар по правни въпроси на президента.

Скорострелното сваляне на правителството “Петков” може да се случи в кратките срокове по Правилника на парламента. Според чл. 107, алинея разискванията по проекта за решение за гласуване на вот на недоверие започват не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението. Предложението на ГЕРБ беше внесено днес и най-късният срок за дебатите е идната сряда. От “Промяната” имаха намерение да тупат топката до последно, защото на 23 и 24 юни в Брюксел е лидерската среща за разширяването на Европа, в която влиза и горещата тема за РС Македония.

Преброяването на гласовете срещу правителството в парламента в момента е в съотношение 126 и 114, след като пазаруването на отцепници от партията на Слави Трифонов претърпя крах и вместо необходимите 12 депутати, Кирил Петков привлече едва 5.

Неприятен сюрприз за ПП, БСП и ДБ бе и изненадващото искане на оставката на председателя на НС Никола Минчев от ИТН, който демонстрира поредица от гафове в пленарния ден, включително и настоятелни предложения за вкарване в дневния ред на законопроекта за Изборния кодекс, с който в процеса ще бъдат върнати хартиените бюлетини.

Тъй като Правилника на парламента дава възможност вота на недоверие към правителството на Петков да бъде дебатиран и “не по-рано от 3 дни” от внасянето му, то парламентът може да се събере извънредно още във вторник. А гласуването на проекта за решение срещу правителството “Петков” да мине в сряда - 22 юни.

Така Кирил Петков ще трябва да отиде в Брюксел при други държавни ръководители като премиер, чиито правомощия са прекратени от парламента. Петков трябва да продължи да изпълнява функциите си до избор на нов кабинет в рамките на този парламент или до назначаването на служебно правителство от президента Румен Радев.

Източници от “Дондуков” 2 отбелязаха още лаконично пред “Труд”, че точно държавният глава може да отиде на лидерската среща в Брюксел вместо Петков, за да няма неприятни изненади и в последния момент Кирил Петков да каже “Да” за РС Македония и да осребри личните си интереси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още по темата: избориправителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
350
18
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
361 Хааах, че ПП заедно с БСП, са с Раша, с кого ще са друг. Отказаха оръжие за Украйна. Не изгониха Митрофанова. Извършват национално предателство със сваляне на ветото, само да са на власт, да си вкарат руска офшорка за газа . Да си въртят далаверите с руски пари в ББР. Назначиха за управител там Валентин Михов, дългогодишен шеф в руската Сбербанк, която е под санкции. Да отлагат договора за нафтата с Газпром...
349
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вашингтон и Брюксел, за да привлекат все още крлонящите към Русия РСМ, и Албания, загубиха България. Тези две балкански държави не искат реформи, а европейските пари, и пазари. Те са сателити на Белград, Москва и Пекин. Западните лидери създадоха неописуем хаос в България със своя проект ПП, върнаха комунистите с най-тъмните червени олигарси на власт. Свалиха ветото за РСМ, като пренебрегнаха и обадиха българския народ. Това ще има големи негативни последици.
348
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро просто:" Ще говорим след това, падаме и продължаваме..." каза профучанайки през парламента?! За Киро ментата българските граждани изобщо не съществуват. Той свикна с мисълта, че може да спечели изборите в България, когато си поиска. Тук избирателите изобщо не се питат и нямат значение за него. Явно, смята хората излезли да гласуват, за безумна, безмозъчна тълпа, която не се пита на изборите.
347
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
375 Подобни извадки могат да се променят за часове. Просто българите трябва за се изправят и да кажат" не", на чуждите интереси в държавата. Докато не е станало късно. Да защитят историята си, езика, идентичността си, територията си и правата си в РСМ, на живеещите там българи.
346
8
 
58
 
! Отговори
реалист преди 1 година
3.50лв бензин,30лв кашкавал и 40лв луканка,ДА ВИ *** И ПРОМЯНАТА
345
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купонът свърши. Българските граждани ще го спрат окончателно, на изборите. Никога повече червеномафиотски проекти, подкрепени от запада, като ПП.
344
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Относно новата анкета на dnes.bg- 39% искат предсрочни избори, но 58% или не искат или смятат, че моментът не е подходящ, или че нищо няма да се подобри. Само че вотът на вторите е разбит преднамерено на няколко отделни отговора и се създава грешно впечатление.
343
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рибата е още в морето, а те вече извадили тигана....Чакайте първо да мине вота, пък после коментирайте. Джурналайзери.....
342
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
368 Че Киро просто, заедно с Нинова, вече ни сдобри с путинова Русия, въпреки приятелския огън на Киро ментата по Путин. Отказа оръжие за Украйна, отказа да изгони Митрофанова, поиска отсрочка за руската нафта. Намери руска офшорка за газа.
341
4
 
28
 
! Отговори
Ние преди 1 година
Не ревете, оставете чистачките да управляват министерствата и ще видите, че по добре ще се оправят. Вие нямате представа колко сте зле.
340
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен368 Вземи първо се "Здобри" с буквара. Кога най-после ще се намери грамотна кopeйкa. Поне една, така за цвят.
339
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Греховете на Кирил Петков не се свеждат само до лъжите и двойната му политика около сваляне на ветото за РСМ. Той нанесе други страшни за държавата щети. Направи я огъващ се, непостоянен и непредвидим партньор, срещу което ГЕРБ се бори а с години и успя в тази борба. Премина с половинката си Василев, като тайфун през финансите и вдигна дълга до неузнаваемост. Захрани инфлацията, с което обезмисли собствените си обещания за по-високи пенсии, заплати и ниски цени.
338
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се махат! Некадърници!
337
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Довиждане! Довиждане!Искаме премиер, който да ни здобри с Русия и пак да внасяме ефтин газ от там!
336
10
 
11
 
! Отговори
123 преди 1 година
Дай боже, отивам и свещ да запаля.
335
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петков е притиснат в ъгъла, дойде моментът на истината, когато трябва да изпълни обещанието, да свали ветото за Македония. Затова и е поставен на този пост. Само че с него си отива и цялата пъстра клика, съставена от кумове, любовници, съученици и останалата рода, назначена щедро на високи постове в държавата . Всички, начело с президентаРадев, говориха че смаляне на ветото, без СМакесония да е изпълнила договора с България,ще е равносилно но на нациоално предателство.Петков- национален предател
334
15
 
30
 
! Отговори
Отец Намандарий преди 1 година
Кирчовци и кокорчовци,фащ нямат власт в България.Българите помнят кой ги е освободил.Вървете да миете чинии в Канада или ходете да се биете в Украйна,ако ви стиска.Паситата,инджевци-продажници и госпожите Yes ходете да разпускате с правене на масажи на похотливи дядовци!
333
4
 
1
 
! Отговори
сдзфсдф преди 1 година
До АнонименНа отдел, съставен от индийци.
332
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дядо бойко се връща на бялата кобила и ще ви оправя с 200.
331
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами честито на новата четворна коалиция греб, дпс, итн и изграждане!