Кабинетът пада с вота на недоверие, избори на 25 септември?

Ново правителство в този парламент едва ли ще има
439
Кабинетът пада с вота на недоверие, избори на 25 септември?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предсрочните парламентарни избори най-вероятно ще са на 25 септември, тъй като правителството на Кирил Петков ще бъде свалено с вот на недоверие. Това признаха пред “Труд” народни представители от управляващата коалиция, които в сряда не можеха да повярват, че в 47-ото Народно събрание има ново мнозинство срещу “Промяната”.

Само за няколко часа внесеният от ГЕРБ вот на недоверие успя да получи подкрепата на над 121 депутати, включително от ИТН, ДПС и “Възраждане”. От опозицията обаче изразиха съмнение, че в този парламент може да бъде сформирано ново правителство и още преди обяд беше известна най-вероятната дата за предсрочните избори - 25 септември.

Още по темата

Докато мнозинството в залата скандираше “Оставка!” за правителство, депутати и министри от “Промяната” започнали да звънят по телефоните на конституционалисти, дали веднага трябва да напускат постовете си. От “Дондуков” 2 дадоха да се разбере, че единият от юристите всъщност е конституционалистът Емилия Друмева, която е и секретар по правни въпроси на президента.

Скорострелното сваляне на правителството “Петков” може да се случи в кратките срокове по Правилника на парламента. Според чл. 107, алинея разискванията по проекта за решение за гласуване на вот на недоверие започват не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението. Предложението на ГЕРБ беше внесено днес и най-късният срок за дебатите е идната сряда. От “Промяната” имаха намерение да тупат топката до последно, защото на 23 и 24 юни в Брюксел е лидерската среща за разширяването на Европа, в която влиза и горещата тема за РС Македония.

Преброяването на гласовете срещу правителството в парламента в момента е в съотношение 126 и 114, след като пазаруването на отцепници от партията на Слави Трифонов претърпя крах и вместо необходимите 12 депутати, Кирил Петков привлече едва 5.

Неприятен сюрприз за ПП, БСП и ДБ бе и изненадващото искане на оставката на председателя на НС Никола Минчев от ИТН, който демонстрира поредица от гафове в пленарния ден, включително и настоятелни предложения за вкарване в дневния ред на законопроекта за Изборния кодекс, с който в процеса ще бъдат върнати хартиените бюлетини.

Тъй като Правилника на парламента дава възможност вота на недоверие към правителството на Петков да бъде дебатиран и “не по-рано от 3 дни” от внасянето му, то парламентът може да се събере извънредно още във вторник. А гласуването на проекта за решение срещу правителството “Петков” да мине в сряда - 22 юни.

Така Кирил Петков ще трябва да отиде в Брюксел при други държавни ръководители като премиер, чиито правомощия са прекратени от парламента. Петков трябва да продължи да изпълнява функциите си до избор на нов кабинет в рамките на този парламент или до назначаването на служебно правителство от президента Румен Радев.

Източници от “Дондуков” 2 отбелязаха още лаконично пред “Труд”, че точно държавният глава може да отиде на лидерската среща в Брюксел вместо Петков, за да няма неприятни изненади и в последния момент Кирил Петков да каже “Да” за РС Македония и да осребри личните си интереси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още по темата: избориправителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
330
42
 
26
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
НИКОГА ПОВЕЧЕ С раша!!! Набийте си го в главите!!
329
3
 
34
 
! Отговори
Стига бе, преди 1 година
...мафията била управлявала с хартиени бюлетини? Че нали ЦИК вече не са на "мафията" ,и комисиите също са на четворната коалиция ? И те ли са мафия? Тоя филм вече вече не върви!
328
14
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро, ти продаде надеждите на хората и върна старите хиени. Положението е крадците викат дръжте крадеца, няма оправия.
327
17
 
46
 
! Отговори
Колкото преди 1 година
...по- скоро падне Киро Лъжеца, толкова по- добре за България!!!
326
17
 
6
 
! Отговори
Тихомир преди 1 година
Само за проекта за връщане на хартиените бюлетини г-н Никола Минчев трябва САМ да си подаде оставката, а не някой да му я иска и гласува. Мафията толкова много години управляваше с купените хартиени бюлетини, а сега връщане ..... нямам думи, ако това е демократично управление и "най-добрия председател на парламент до сега". И кой сега е мафия, а кой не е?
325
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 348 "В западни компании българи могат да работят CAMO като обслужващ персонал - като чистачи и миячи!" Ти си виждал западна компания само на картинка, за да твърдиш такава глупост. Българи работят в западни компаннии понякога на много високи позиции. Само преди няколко дни се срещнах с 5тима българи, които работят за германска компания за медицинска апаратура. Трима от тях са на позиция ръководител на отдел.
324
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аз Целта не е да се върне ГЕРБ, а да се даде отново властта на Радев. И това и ще се случи. Съвсем се оплетохте.
323
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Българите искат оправия ( лично аз доста се съмнявам в това ) , единственият начин е : Подакрвайте ги всичките с гегите към Кюстендилско да оберат първо черешите , после на морето да сменят чаршафите , за да не ходят туристите в Гърция и Турция , после да ожънат пшеницата за следващата зима , и накрая да засадят горите които изсекоха след като издигнат дюните на морето ! Като свършат всичко ще видим накъде вървят нещата и ще преценим дали да ги пуснем наплажа !!
322
23
 
14
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Златния пръст Костадинов си свърши работата!Честито на балъците!)Заслужи си милионите от Бойко, които получи :)ГЕРБ се връща на бял кон!А бай Г***ня поне е много умен ще се продължава да е най-беден и смачкан в цяла Европа!
321
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИТН=ДПС2
320
11
 
12
 
! Отговори
Надблюдател преди 1 година
Времето работи за ГЕРБ, затова и тия които инсталираха Киро Ментето, ще искат колкото се може по-бързо да се освободят от него, да замажат гафовете му и да си назначат отново свои хора! Все пак силата на машинките на Мадуро още е в ръцете на Радев ! Интересно е от Позитано как ще реагират за хартиените бюлетини, като те ще го издухат най-много!
319
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде за Харвард да се донаучиш как да се мяташ и връткаш
318
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ+ДПС
317
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МЪЖ-ЖЕНА- ИЗВЪН БРАЧНО ДЕТЕ <> ДПС-ГЕРБ-ИТН
316
7
 
21
 
! Отговори
:) преди 1 година
Отново ДПС във властта. Отново Мафията ше властва, Евала.
315
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се забранят партиите и да изградим социален строй на базата на личности.
314
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам кой беше предрекъл , че България ще се оправи , когато начело застане жена - Е сега е момента държавата да се поеме от МИС ТИГРОВА ! То и не ни остава много избор , след като и Ицо Хазарта вече мина оттам , показа си средните пръсти , дори и тези които не знаеха колко е пр---ст го разбраха , и остана само възможността или Луна или Мис Тигрова - Избора е Ваш !
313
2
 
22
 
! Отговори
Споделям преди 1 година
Минаха 32 години в демократични експерименти. Потъваме все по-дълбоко погледнато от гледна точка на цялата нация не на 10-20% облажени. Дълбаем вече дъното. Изводът е един-СИСТЕМАТА ОБЩЕСТВЕНО-ИКОНОМИЧЕСКАТА ФОРМАЦИЯ В КОЯТО ЖИВЕЕМ Е СБЪРКАНА. Трябва да сменим системата която ражда тези продажни партии и копе-ле-та
312
9
 
10
 
! Отговори
Еуфория на глупостта преди 1 година
Тези жалки министри, Кирче &CO как не проумяват, че не сме стадо промити мозъци, западно шлифована ***, на която и се казва какво и как да мисли, гласува и пр? Защо си мислят, че бедният е подкупен, като подкупни и продажни са основно богатите? Вменяването на задруга с ДПС, ГЕРБ и разните му е смехотворен изказ на страха на Киро и шайката му "моралисти", на почтената промяна?!? Низък и безскрупулен лъжец, опитващ се да прехвърли собствените си грешки на чужда сметка!!!
311
3
 
1
 
! Отговори
Територия преди 1 година
от синбиоза на генетична повреденост между всички алели на човешката ДНК.Факт.